![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::expert
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
Na YT jest film Alana Howatt'a dt. problemów z wtryskami MK5 - chodzi o nadmierny zrzut paliwa z szyny co skutkuje problemami z utrzymaniem ciśnienia na szynie paliwowej (podobne kody błędów jak w tytule postu).
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wspomina że w MK5 powinny wytrzymywać 150 tyś miles w porównaniu z Mk4 gdzie miało być 200 tyś (czyli krok w tył). Tak wynika z jego obserwacji floty taksówek MK5 którą obsługuje w UKeju. Ale wiadomo że w Euro 6 wtryskiwacz ma dużo więcej do roboty niż w Euro 5 (więcej wtrysków sekwencyjnych) i pracuje chyba przy wyższym ciśnieniu. Jeśli wtrysk rzezcywoście pada przy 150 tyś miles czyli grubo ponad 200 tyś km to chyba tragedii nie ma. Skoro są to wtryski elektromagnetyczne to pewnie można też regenerować - o ile dobrze pamiętam artykuł z AŚ to regeneracja Delphi wypadała przyzwoicie kosztowo. Tutaj z opisu usterki wynika, że odpowiedzialny może być nie sama wtrysk do silnika ale odpływ paliwa - więc usterka chyba powinna dać się efektywnie regenerować |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: KUGA ST-LINE AWD
Silnik: 2.0 TDCI DW10F 180 KM
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::professional
![]() Imię: KRIS
Model: MONDEO MK5 ST LINE
Silnik: 2,0 TDCI 218KM 476NM
|
morał z tego prosty MK1 MK2 -gniły MK3 był super gdyby nie wtryskiwacze to żeby odbudować kupujących stworzyli MK4 SAMOCHÓD NIEZNISZCZALNY no może prócz 1,6 TDCI na siemensie ,sam zrobiłem 300 tys bez żadnego problemu sprzedałem i dalej śmiga
koniunktura musi się nakręcać i muszą zarabiać więc i podzespoły muszą padać ostatnio robiłem przekładke silnika w 40 letnim mercedesie wszelkie śruby łącznie z wydechem odkręcone bez problemu to były samochody
BYŁO- SCORPIO MK1 2,9 PB - CZARNE /MONDEO MK1 2,0+LPG - SREBRNE /FOCUS MK1 1,8 PB+LPG - BORDOWY /MONDEO MK3 2,0 TDCI - CZARNY / MONDEO MK4 2,2 TDCI TITANIUM S - SZARY /JEST MONDEO MK4 TITANIUM S - BIAŁY / JEST MONDEO MK5........ - CZARNY |
|
|
|
|
|
#44 |
|
|
[QUOTE=mondeo70235;3308850]morał z tego prosty MK1 MK2 -gniły MK3 był super gdyby nie wtryskiwacze to żeby odbudować kupujących stworzyli MK4 SAMOCHÓD NIEZNISZCZALNY no może prócz 1,6 TDCI na siemensie ,sam zrobiłem 300 tys bez żadnego problemu sprzedałem i dalej śmiga
Święte słowa |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
|
Cytat:
Zresztą te samem problemy jak w temacie były i w MK4 - polecam filmik Howatt'a (cieknące do zbiornika wtryski i redukcja mocy silnika) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Być może problem nie jest z wtryskami ale z pompą wysokiego cisnienia .... co jest przyczyną a co skutkiem ? Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 09-01-2021 o 11:21 |
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
|
....wiem, że jest dużo narzekania na forum na MK4. Ja opieram się na swoich doświadczeniach, mam tez dwóch bliskich przyjaciół z silnikami na piezo, zarówno ja jak i moi koledzy złego słowa na nie nie powiedzą. Poczekajmy, może jestem przewrażliwiony, ale jak mi przyjdzie wymieniać wtryski po 166 tys. km......długo to auto u mnie nie zagrzeje miejsca.
Na forum na Fb MK5 rekordziści nie przejechali nawet kilkunastu tysięcy i wymieniali wtryski- fakt na gwarancji...ale to już jest żenada. |
|
|
|
|
|
#47 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
|
Ale te wtryski to chyba padały tak szybko w silnikach Ecoblue, a nie DW10F?
Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#48 |
|
|
A jakie wtryski ma EcoBlue?
Jak wspomniałem, większość problemów wtrysków wynika z tego że dostają się do nich opiłki metalu np. z zużywającej się pompy wysokiego ciśnienia, a nie "same od siebie". Wg Howatt'a problemy te wciąz pojawiały się na MK4 i Mk5 - więc trudno winić lub porównywać wtryskiwacze jeśli źródło problemu leży rzeczywiście w pompie. |
|
|
|
|
|
#49 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
|
Nie wiem jakie ma wtryski, ale wiem że sporo pierwszych egzemplarzy mondeo polift wróciło do ASO na wymianę wtrysków. Niektóre po kilku kilometrach, niektóre po kilku tysiącach. Dotyczyło to pierwszej partii.
Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#50 |
|
|
“Ford has identified a number of faulty diesel fuel injectors in certain vehicles fitted to 2.0-litre EcoBlue engines built from 2 February and 6 August 2019,” said Moran. ... The issue could lead to a misfire and reduced engine performance in affected vehicles
What’s causing the Ford EcoBlue injector issue? Further to this, we understand that supplier is Continental, and that the failure is related to a surface coating inside the injectors. On some injectors this has been found to come unstuck, which soon leads to the injector becoming blocked and preventing it operating correctly. A tak w ogóle to Continental "wykopuje" dywizję Powertrain i dział wtryskiwaczy - pod indywidualną markę "Vitesco" która pójdzie pod młotek A wtryski Delphi to teraz już BorgWarner Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 12-01-2021 o 18:12 |
|
|
|