Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-02-2021, 21:01   #41
daniel2505
ford::average

Imię: Daniel
Model: Focus Active 1,5 EB
Silnik: 1,5 EB 150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Drgania nadwozia po dezaktywacji 3 cylindra, 1.5 EcoBoost 150KM

Cytat:
Napisał konieczko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tomek, po pierwsze silnik jest chłodzony olejem. Płyn chłodniczy jest dodatkowo (do utrzymania stałej temp roboczej). Zapominasz o rozszerzalności cieplnej silnika. Masz 3 cylindry w rzędzie. 1 i 2 pracuje, a 3 nie. Cylindry 1 i 2 się powiększają (od temp), a trzeci mniej. Jak myślisz jak to będzie wytrzymywać głowica? Uszczelka będzie zadowolona? Przez wibracje także pierścienie będą dostawać po tyłku.
Idąc twoim tokiem myślenia to problem powinien dotyczyć absolutnie każego silnika tłokowego na świecie. Zawsze zewnętrzne cylindry w silniku nagrzewają się inaczej niż wewnętrzne i jakoś uszczelki w większości przypadków są jednak zadowolone. Technologia odłączanych cylindrów ma już wiele lat i na prawdę wydaje mi się że te silniki projektuja jednak ludzie którzy zdają sobie sprawę o istnieniu problemów o których piszecie. Kupując Focusa absolutnie nie interesowało mnie ile ma cylindrów tylko jak ten silnik się spisuje. Praca całego układu zdecydowanie bardziej mi odpowiada niż praca diesla czy hybrydy toyoty które też rozważałem. Oczywiści po przesiadce z 2.0EB musiałem się przyzwyczaić do zupełnie innej kultury pracy ale nie aż tak dużo gorszej żeby robić z tego dramy na forach. Też kiedyś byłem sceptycznie nastawiony do silników 3 cylindrowych ale trzeba się pogodzić ze nawet one niedługo mogą odejść do lamusa przez eko mafię. Co do trwałości to pamiętam jak się ludzie molestowali że 1.0EB 125KM musi się rozsypać po 100tys km a na aukcjach jest mnóstwo aut z przebiegami w okolicy 300tys. Znam też kilka firm które używają aut z tym silnikiem i nie narzekają bardziej niż na inne

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez daniel2505 ; 11-02-2021 o 07:18
daniel2505 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2021, 12:01   #42
yataz
ford::average

Model: Focus MK4 Kombi ST-Line
Silnik: 1.5 182 KM @ 222 KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Drgania nadwozia po dezaktywacji 3 cylindra, 1.5 EcoBoost 150KM

Cytat:
Napisał daniel2505 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Idąc twoim tokiem myślenia to problem powinien dotyczyć absolutnie każego silnika tłokowego na świecie. Zawsze zewnętrzne cylindry w silniku nagrzewają się inaczej niż wewnętrzne i jakoś uszczelki w większości przypadków są jednak zadowolone.

Tak, tylko że tutaj nakładają się dwa czynniki, bo wyłączany cylinder jest zaraz tym zewnętrznym. My tu tylko teoretyzujemy, bo mamy do tego prawo. Błędnym jest założenie, że podstawowym celem konstruktorów silników, w dobie współczesnych norm spalin i kar za emisję CO2, jest zapewnienie maksymalnej trwałości konstruowanej przez nich jednostki napędowej. Gdyby tak było, to nie spotykalibyśmy w silnikach filtrów DPF/GPF, systemów start-stop czy też właśnie wspomnianego tu odłączania cylindra. Każdy z tych systemów z pewnością ma negatywny wpływ na ogólną trwałość jednostki. Pytanie tylko na ile ten wpływ jest pomijalny, a na ile okaże się po latach realnym problemem dla użytkowników.
yataz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania