Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-02-2021, 13:16   #391
smiechu
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: S-max mk2/Fiesta mk7 FL
Silnik: TDCi 2.0 210KM/Duratec 1.25 82KM
Rocznik: 2017/2013
Domyślnie Odp: Działanie Start-Stop ASS

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jak się pojawia komunikat o oszczędzaniu prądu, to powoli zaczynałbym szukać telefonu po Assistance... jak tak lekceważyłem jakiś czas taki komunikat na Sync przy wyłączonym silniku. Skończyło się wzywaniem o północy lawety
Miałem identyczną sytuację. ASS włączał się bardzo rzadko. Kilka razy pojawił się komunikat o oszczędzaniu prądu na Sync przy wyłączonym silniku.
Jeździłem tak pół roku, aż przy wyjeździe na wakacje auto nie odpaliło. Pakowałem samochód 2h, radio było wyłączone. 3.5-letni akumulator poszedł do wymiany. ASO wymieniło go na moje wyraźne rządzenie - testy przeszedł u nic bez problemu.

Dodatkowym sygnałem ostrzegawczym jest choinka na zegarach oraz komunikaty o usterce silnika i skrzyni po odpaleniu silnika na skraju rozładowania akumulatora.

Jakiś czas temu kupiłem sobie ładowarkę USB z wbudowanym voltomierzem. Przydatny gadżet. Wskazania są zgodne z napięciem które pokazuje Forscan.

Był: S-max mk1 FL 2011 TDCi 2.0 140KM, Focus mk1 FL 2003 Zetec-SE 1.6 100KM
smiechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2021, 19:04   #392
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jak się pojawia komunikat o oszczędzaniu prądu, to powoli zaczynałbym szukać telefonu po Assistance...
To ciekawe. Ja miałem takie komunikaty już w pierwszym roku użytkowania, a teraz chyba w ogóle. I jeżdżę na oryginalnym akumulatorze już 5 lat. I nawet teraz jak auto postoi 3-4 dni przy 0C i dziennych przejazdach 20 km, ASS wciąż działa. Dołądowywałem do tej pory 2 razy, ubiegłego lata kiedy auto stało nawet dwa tygodnie bez ruchu. Wtedy naładowanie spadło mi do 60 % i w końcu musiałem doładować, bo jazda na tak krókim dystansie nie wystarczy aby odbudować naładowanie.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2021, 17:31   #393
Kamil fusion czy mondeo
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Mk5
Silnik: 2.0
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Zmiana mocy DW10F 150->180 KM Forscanem

Witam właśnie zmieniłem moc z 150 na 180 kablem za 70zl wyłączyłem też start stop...myślałem że będzie mocniejszy niby zrobiłem ok 20km trochę poczekam to się okaże ogólnie czuć moc ale jest niedosyt hehe nie ma rzeczy nie możliwych są tylko nie opłacalne ��
Kamil fusion czy mondeo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2021, 17:50   #394
slawek-kali

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

wylaczyles BMS... gratulacje.
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2021, 19:44   #395
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Kamil fusion czy mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...wyłączyłem też start stop......
Czy chodzi o FF3.5 i poprzez wykodowanie w Centralnej Konfiguracji? Jeśli tak - to OK. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - w FF3.5 nie trzeba nic grzebać" w BMS... To nie Mondeo MK5...

A jeśli Kolega tu pisze o Mondeo MK5 to ludzie ROBIĄ GŁUPOTY i jeszcze się tym chwalą...
"takie rzeczy możliwe jedynie po oglądaniu filmów Przemka S. na YT"...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 12-02-2021 o 19:51
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2021, 20:05   #396
slawek-kali

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

sugeruje sie avatarem.. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2021, 00:58   #397
cezarg1410

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
podrzućcie proszę jakieś "dowody" (nie domysły) na to, że wyłączenie BMS to rzeczywiście problem. czytałem ostatnio nieco wpisów na ten temat i przemyślenia ludzi są zgoła odmienne.
p.s to nie zaczepka - próbuję wywołać merytoryczną dyskusję na ten temat.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2021, 10:06   #398
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... jakieś "dowody" (nie domysły)...
To akurat jest bardzo proste - nazywa się "wiedza inżynierska".
1) BMS nie ma dokładnie nic wspólnego z "ekologią", więc nie jest przez nikogo "wymuszany", lobbowany czy co tam jeszcze;
2) Alternator ma wbudowane sterowanie wartością generowanego prądu, sterowanie to realizowane jest przez PCM w oparciu o informacje o wielkości zapotrzebowania na prąd dostarczane mu przez BCM;
3) BCM dostarcza prawidłowe informacje jedynie jeśli BMS - jeden z istotnych elementów algorytmu obliczania zapotrzebowania na prąd - działa prawidłowo;

Są układy sterowania zapotrzebowaniem na prąd nie wymagające/nie używające BMS - w moim całkiem dość nowym Mitsubishi Outlanderze PHEV nie ma BMS i ładowanie akumulatora "niskonapięciowego" leci sobie radośnie cały czas na poziomie 14,5V. Nie o tym więc dyskusja, że "można bez".
Dyskusja jest o tym, że jeżli konstruktorzy zaprojektowali układ w oparciu o założenia projektowe "inżynierskie" (a nie "ekologiczne") to negowanie tych założeń jest "głupotą".

Czyli przywołani przez Kolegę "dyskutanci" stosują dowody dokładnie takie same jak w przypadku "płaskoziemców" (też przecież widać gołym okiem wokół, że "Ziemia jest płaska"...)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

BTW - @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dyskutowanie o BMS w dziale Focusa (MK3/MK3.5) jest o tyle bez sensu, ze w tym aucie/na tej platformie ASS wyłącza się bez żadnej szkody i bez "grzebania" w ustawieniach związanych z BMS. Co ciekawe nikomu "nawet nie przyjdzie do głowy" wyłączać BMS w FF3/FF3.5 "choć to podobno jest pożyteczne..."Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-02-2021 o 10:20
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2021, 13:40   #399
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Mnie właśnie padł aku do zera przy pakowaniu - co chwilę klapa elektryczna w górę i w dół. Za ostatnim razem pomyślałem, że ustawię sobie navi na rano, żeby już wszystko było cacy. 5 minut później musiałem wysłuchać od pana z assistance, że ponieważ stoję "na jakimś półwyspie" (Helskim :-P), to dojazd jest tylko od jednej strony i laweta przyjedzie albo około 3 w nocy, albo rano. :-D Uznałem, że poczekam do 8, a wtedy dopiero się okaże, czy to aku, czy nie. Na szczęście aku i nie trzeba było na lawecie jechać do Gdyni, a rodziny wysyłać pociągem...
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2021, 16:02   #400
Kamil fusion czy mondeo
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Mk5
Silnik: 2.0
Rocznik: 2015

To wytłumaczcie mi czym różni się wyłączenie start stopu a wyłączeniem go ręcznie zakładam że za każdym razem wsiadając klikam to taka sama sytuacja....auto nie ma żadnych błędów dziś przyspieszanie jest już bardziej wyraźne

Bump:
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy chodzi o FF3.5 i poprzez wykodowanie w Centralnej Konfiguracji? Jeśli tak - to OK. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - w FF3.5 nie trzeba nic grzebać" w BMS... To nie Mondeo MK5...

A jeśli Kolega tu pisze o Mondeo MK5 to ludzie ROBIĄ GŁUPOTY i jeszcze się tym chwalą...
"takie rzeczy możliwe jedynie po oglądaniu filmów Przemka S. na YT"...
A jakie to głupoty ?dziwna sytuacja gdzie ludzie na forum śmieją się z innych zamiast pomagać
Kamil fusion czy mondeo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania