![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: Ford s-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2007
|
Dopadło i mnie. Objawy: migające światła zewnętrzne (mijania i tylne), wyłączające się radio i panel climatronika, raz kręcąc kierownicą czułem chwilowy brak wspomagania. Akumulator Warta 2-letni - 12,5V na postoju, alternator ładuje 14,4V - 14,6V, także git. W/w objawy nie występują cały czas, ale strach gdzieś dalej jechać...
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
|
To do konkretnego elektryka radzę jeśli sam nie dojdziesz jak to zlikwidować bo ....niestety ale ten typ jeśli jest sprawny to tak nie ma .
I nie ma co powielać durnych wypowiedzi niektórych przedmówców . innymi słowy ( łojciec łoroł , dziadek łoroł , to i ty bedziesz łoroł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#23 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mateusz
Model: s-max
Silnik: 2.5
|
Dzis moj mechanik. wzial. z. naprawy caly alternator zrobiony a swiatla jak migaly tak. migaja dalej.. jaka jest jedynie opcja? slaby akumulator? podczas jazdy tez. mrugaja
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-04-2004
Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009
|
bo dywagacja na 3 strony. alternator ta pradnica. mierzy sie ewent zwarcia międzyzwojowe. stan szczotek, stan ułozyskowania czyli współosiowośc. wiekszość pisze, ze jest OK. to niby co? napiecie z altka jest tętniące. zespół prostowniczy ma je wygładzić. nic innego nie może za stabilizację odpowiadać niz prostowanie i stabilizacja. więc do d mostek albo regulator napięcia. a ten ostatni powinien wykazać się stała wydajnością niezależnie od obciążenia. krecenie kierownica? zmiana obrotów? nie ma opcji. może napięcie się zmieniać, ale w jakichś granicach. tyle, że nie tak żeby wpływać na napięcie uzyskiwane za stabilizatorem!
mi jakoś nic nie miga Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
|
Witam. Opisany problem migotania oświetlenia występuje także w moim S-Maxie od około 2 lat i jak dotąd przyczyna nie została znaleziona . Jestem po regeneracji alternatora , wymianie regulatora . Od tego zacząłem szukanie przyczyny jednak objaw nadal występuje bez zmian. Ostatnio zauważyłem , że pulsowanie świateł mocno się nasila podczas włączonej dmuchawy od nawiewu im mocniej tym bardziej oświetlenie w całym aucie migocze. Po wyłączeniu nawiewu migotanie prawie całkowicie ustaje. Sprawdzcie proszę czy u Was też tak jest , rzadko kiedy jezdzi się na wyłączonym nawiewie , może gdzieś tu tkwi przyczyna ?
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Migotanie to efekt impulsów sterowania nagrzewnicy PTC.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#27 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
|
Dziękuję za szybką odpowiedź która wydaje się być bardzo pomocna. Ponieważ nie jestem fachowcem w takich sprawach chciałem zapytać nie co jest ale co może być przyczyną tego pulsowania. Nagrzewnica ? Czy może jakaś wtyczka, sterownik? A może akumulator który ma już swoje 7 lat ale nadal działa i auto odpala. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Dariusz
Model: S-Max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011
|
U mnie akumulator (pół roku), mrugają przednie światła oraz podświetlenie radia (radio gra bez przerw podczas gdy mruga podświetlenie) i klimatyzacji....
Po kilku minutach jazdy wszystko ustaje i jest ok.... Radio nie mruga, światła też są ok. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
|
Focus MK3. Też mi migocze
Na pewno to nie jest alternator i jego podzespoły elektryczne. Nie jest to nagrzewnica PTC, nie są to masy. Problemem może być albo BMS, albo sprzęgło jednokierunkowe w alternatorze. Stawiam na BMS. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
To pozostaje umasowienie alternatora do bloku.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
|