Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-03-2021, 17:42   #131
Michapi
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 St-line
Silnik: 1.0 Ecoboost 100km
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Focus MK4 NOWY (ceny , rabaty, czas oczekiwania)

A nie jesteś w stanie wybrać sobie czegoś ze stocku? Mazda w tym momencie wyprzedaje jeszcze auta z 2019r. Pewnie dostałbyś spory rabat na dodatkowe rzeczy typu pakiet ospojlerowania czy coś tego typu. Raczej na rabat na auto z 2021 w przypadku mazdy bym niestety nie liczył.

Michapi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2021, 18:00   #132
Lan

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

No będę szukał czegoś że stocku teraz. Od listopada się nie interesowałem innymi markami, bo miałem zamówione auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2021, 18:42   #133
Michapi

Model: Fiesta Mk8 St-line
Silnik: 1.0 Ecoboost 100km
Rocznik: 2019

Daj znać, jak coś fajnego wyhaczysz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Michapi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2021, 12:00   #134
Lan

Jeździłem Mazdą 6 2,5L i Skodą Octavią RS DSG 2.0 245KM.

Skoda jakaś tam od ręki może by się znalazła, ale niestety dosyć odbiegająca wyposażeniem od tego co ja bym chciał. Auto całkiem fajne, mniej sportowe bardziej rodzinne. Na duży plus pamięć ustawień foteli, lusterek przypisana do każdego kluczyka; duże możliwości modyfikacji ustawień, trybów. Np. zawieszenie, układ kierowniczy i silnik w trybie sport, a głośność można wyciszyć. W środku tak średnio, jakieś zamsze na desce itp, dziwnie. Niestety trochę droższe od Forda, chyba, że też agresywnie będę negocjował i uda się zbić jeszcze (choć porównuje DSG vs Manual). No i nie jestem fanem grupy VW. Podobno sporo usterek z infotainment, no ale skoda weszła w 2020, więc zakładam, że poprawiają ciągle. Żona już chce ją brać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mazda multimedialnie słabo, jakość kamery kiepska (tutaj Ford jest najlepszy) i od ręki nie ma kombi, zniżki niewielkie. Dynamika najgorsza, jednak brak turbiny robi swoje, jedzie akceptowalnie od 5 tyś obrotów.

Cuprą nie byłem w stanie się na jazdę umówić, obecnie w Kombi mają tylko wersję 4x4 310KM, więc aż nadto i cena jeszcze wyższa. Wykończenie, wygląd, jakościowo mam wrażenie, że lepiej niż w Skodzie, a multimedia i opcje bardzo podobne/ te same. W końcu jedna grupa VW.

Najgorsze, że Forda już nie pamiętam tak dobrze i już nam trochę przeszła fascynacja nim... jeżeli dealer nas oleje to chyba zrezygnujemy.
Stary 19-03-2021, 15:19   #135
Tom80ek

Imię: Tomasz
Model: Fokus
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2020

Witam kolegów forumowiczów. Jakie opinie koledzy mają o tym silniku 1.5 ecoboost? 150KM. I jeszcze, który to jest silnik? Jak jest z tym silnikiem, ford od 2019 produkuje silnik z tej prezentacji:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
czy to te są montowane obecnie w focusie? Czy to tylko wizualizacja a w rzeczywstości jest pasek rozrządu?
Pozdrawiam
Tom80ek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2021, 19:33   #136
Macieek

Model: Renault
Silnik: 1,2
Rocznik: 2010

Cześć wszystkim!
Szukam względnie dynamicznego, niezbyt dużego kombi - wpadł mi w oko focus w wersji ST z 2,0 ecoblue. Ktoś z Was jeździ czymś takim? Jakie macie opinie o tym samochodzie i tym silniku? Poszperałem trochę w internetach i znalazłem dość sprzeczne opinie o ecoblue Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miałem jazdę testową mondeo z tym silnikiem i sprawiał wrażenie dość dynamicznego, ale obawiam się czy na dłuższą metę nie będzie to coś dość awaryjnego.

A propos terminów, po wstępnej rozmowie z dealerem ten wspominał coś o okolicach lipca/sierpnia..
Macieek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2021, 07:38   #137
r2d2_dawid
ford::average

Imię: Dawid
Model: Focus MK4 HB ST-Line
Silnik: 2.0 EcoBlue AT8
Rocznik: 2021

Macieek , informacje o EcoBlue są dość mocno "rozsiane" po forum w różnych tematach ale z tego co czytałem to nie trafiłem na info o 190KM w Focusie ( nie przeglądam działu Mondeo). Jak byłem na jeździe testowej , rozmawiałem z dealerem o wersji ST (diesel).
Chłopaczek z 22lata jeździł ze mną (przyjechałem nie umówiony i wysłali go ze mna)sprawiał wrażenie wielkiego fana motoryzacji , wiedział wszystko o co pytałem i mówił mi że między 2.0 , 150KM a 190KM w ST są małe różnice w budowie silnika. Było to prawie pół roku temu więc nie chcę tu wymyślać , poprostu nie pamiętam. Wiem że są mocniejsze tłoki.
Co do awaryjności , nowy silnik , kto wie?

Ja dziś jadę oglądać mojego Focusa :-D
r2d2_dawid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2021, 18:46   #138
r2d2_dawid

Imię: Dawid
Model: Focus MK4 HB ST-Line
Silnik: 2.0 EcoBlue AT8
Rocznik: 2021

Mój dealer dziś potwierdził że zamówione auta dziś będą miały termin odbioru na grudzień, problemy z półprzewodnikami to dopiero się zaczynają, do tego FORD nie chce NIC rekompensować osobą czekającym ponad to co w umowie. Mi udało się dziś wywalczyć maksymalny rabat na serwis auta ,to już bezpośrednio od dealera.
r2d2_dawid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2021, 19:14   #139
Lan

A co to znaczy maksymalny rabat? Na serwis tzn. części + robocizna?
Też słyszałem, że Ford nie rekompensuje nic, dealer coś tam mi zaoferował, ale jeszcze nie wiem co zrobić.
A jak Twój Focus? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-03-2021, 19:27   #140
Misieksmig

Model: Focus
Silnik: 1,0 EcoBoost
Rocznik: 2012

A jak wygląda sprawa ceny wówczas? W grudniu są już rabaty wyprzedażowe?
Misieksmig jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania