Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-03-2021, 15:14   #5651
pl_studi
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Fusion Calero
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Dzień dobry,
jestem w miarę nowym użytkownikiem zarówno tego forum jak i Forda.
Zanabyłem drogą kupna Fusiona z 2007 z niemiec w wersji wyposażeniowej Calero, chciałbym dołożyć sobie do niego BT, mam sterowanie audio przy kierownicy ale bez klawisza VOICE, z drugiej strony nie jest to rzecz, której brak spędzał by mi sen z oczu.

Po przeczytaniu prawie 200 stron z tego wątku wiem już, że muszę dołożyć wiązkę lub kupić zestaw typu "leniuch" na znanym portalu aukcyjnym bo w moim wyposażeniu nie ma tej wiązki (sprawdziłem zarówno wtyczkę po stronie radia jak i przeglądnąłem cały schowek.

I teraz dochodzimy do pytania, którą serię modułu BT powinienem kupić, bo wiem na pewno, że nie serię 7S7T-19G488-XX czy 8M5T-19G488-XX gdyż są za nowe do mojego radia i nie pokazuje ono kodu PIN.

Dane radia:
model: 6000CD
p/n: 6S61-18C815-AH
s/n: V1333?? (nie będę podawał całego numeru seryjnego - tyle chyba wystarczy)
data produkcji: 12.01.2017
po kombinacji 1-6 na wyświetlaczu kolejno
07-00-17
CD_KW_10
27/06/2006
FB 05-01-02
BL 02-02-02
ALIGN
SWP1-6561
SWP2--14C044
SWP3--AD
SWP4-
CRIN
FDB2007

Czy powinienem zatem szukać modułu BT/VC także o p/n zaczynającym się na 6 czyli 6M5T-19G488-XX lub 6M2T-19G488-XX czy mogą być wcześniejsze z serii 4M lub 5M?

Jaka jest różnica między modułem RX-1C i RX-2C, który z nich powinienem wybrać?

pl_studi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2021, 16:32   #5652
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

2007r i 6000CD to wiązka mono i moduł BT do rozmów również mono 7- najwyżej lub starsze.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2021, 20:27   #5653
pl_studi

dzięki za odpowiedź, właśnie o to mi chodziło, choć mam obawy czytając inne posty czy 7 nie będzie za nowe bo ono jest chyba z dynamicznym kodem pin
Stary 18-03-2021, 20:52   #5654
Antej
FORD|AUTHORIZED

Mam jakąś 7- i z tego co pamiętam to ma stały pin (pozostałość po modach)
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Fusiony nie miały wiązki w standardzie, także sugerowałbym takie radio
20210318_202652.jpg
wiązkę stereo i BT z USB

Ostatnio edytowane przez Antej ; 18-03-2021 o 21:04
Stary 19-03-2021, 06:24   #5655
pl_studi

rozważę twoją propozycję zmiany radia na SONY choć powiem szczerze ani nie jestem jakimś audiofilem abym usłyszał różnicę, o której na forum w innych tematach kilka osób pisało, ani nie słucham wybitnie muzyki z telefonu czy z mp3 na pendrive, chodzi mi wyłącznie o zapewnienie możliwości rozmowy z klientami do mnie dzwoniącymi w czasie jazdy, na co dzień i tak słucham radia informacyjnego typu TOK FM czy PLUS aby wiedzieć co się w koło dzieje, a telewizji praktycznie od ponad 2 lat nie oglądam, a z drugiej strony to SONY mi nie odpowiada estetycznie, Pamiętam twoją wypowiedź do mnie, że nie ma sensu bo to mono udzieloną w innym temacie, ale jak wyżej napisałem traktuje to czysto użytkowo, a zawsze będzie można w przyszłości zmienić.
Stary 19-03-2021, 06:36   #5656
Antej
FORD|AUTHORIZED

Spróbuj transmittera wpinanego w zlacze zapalniczki.
Wszyscy tutaj narzekają na działanie, a to kwestia kupowania dobrej jakości wpinek.
Zdarza mi sie zaproponowac znajomym takie rozwiązanie i potem pytaja czy mam tego więcej, bo chca do kolejnego auta w domu.
Koszt ponizej 50zl.

Wczoraj przekładałem jakies zielone 6000CD z miejsca na miejsce,moze w weekend wezmę je na stół i podepne do wiazki z kilkoma BT. Temat dotychczas w ogóle mnie nie interesował.

Ostatnio edytowane przez Antej ; 19-03-2021 o 06:38
Stary 19-03-2021, 07:45   #5657
pl_studi

Transmiter nie jest dobrym rozwiązaniem bo zajmuje częstotliwość radia, więc albo słucham stacji albo transmitera, niby można to zaprogramować w radiu i przełączać kanał.

Mam gdzieś w firmie stary zestaw Parrota zdemontowany swego czasu z Pandy po jej destrukcji, nota bene Pande skasowała użytkowniczka Forda Kugi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , więc chcąc po taniości mógłbym zastosować ten zestaw ale: jest on przystosowany do instalacji 2 głośnikowej, wpina się go w obwód głośników.

Przeglądałem portal wiadomy za tym SONY ale 95% to wersja do zabudowy z owalnym otworem, znalazłem dosłownie 3-4 aukcje z maskownicą pasującą do Fuzji, ale cena na poziomie 400-500 zł mnie odstrasza od tego radia.

A jak wygląda sprawa BT stereo + BT Audio bez USB z 6000CD w tej nowej wersji (podobne kształtem do SONY z czerwonym podświetleniem i dwiema słuchawkami czerwoną/zieloną)

Co do przetestowania 6000CD to jeśli byś był tak miły to był bym zobowiązany.
Stary 19-03-2021, 09:14   #5658
Antej
FORD|AUTHORIZED

Do zadnego 6000CD nie podłączysz niczego poza Voice.

Poliftowe sony w prostokacie kosztuje duzo mniej.
Stary 20-03-2021, 03:10   #5659
LaWąski

Imię: Paweł
Model: C-max Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 136 KM
Rocznik: 2008

Witam wszystkich,

Od niedawna posiadam C-maxa 2008 model po FL, zainteresował mnie temat doinstalowania fabrycznego modułu BT do mojego auta. Po przeczytaniu kilkuset stron i kilkunastu wątków zdecydowałem się na zakup modułu. Mam radio SONY 6CD:
nr części: 7M5T-18C939-DB
MODEL: CD3XX-CD6-RECT-KW2000
SONY NR: CDX-FC214DB
Dane zaczytane z menu radia:
05-03-03
RADIO_KW_4
BL: 02-06-40
CD: 3.0.16
FB: 06.00
EQ: 00 KW
ALIGN
07/03/2008
SN:S0CD6X8V000693
CS: 2818BF55

Samochód nie był wyposażony fabrycznie w moduł BT, na aukcji zakupiłem następujący model (podobno od C-maxa FL):
8M5T-19G488-AG
RX-42

Dokupiłem również mikrofon dedykowany do mojego samochodu (okrągły) do schowka w podsufitce. Na szczęście instalacja do mikrofonu była pociągnięta w samochodzie. Połączyłem urządzenia ze sobą no i niestety nie działają prawidłowo.

1. Przed montażem BT w radiu przyciski PHONE i słuchawki powodowały jedynie MUTE. Po podłączeniu BT został on wykryty i aktywowały się funkcje menu PHONE. Usunąłem stare telefony z pamięci.
2. Moduł jest wykrywany przez telefony (różne modele: huawai, sony), na wyświetlaczu generowany jest zmienny kod PIN i telefony bez problemu łączą się z modułem. Ale nie słychać żadnych komend głosowych z radia.
3. Niestety przy próbie wykonania połączenia lub odebrania przychodzącego - w radiu panuje cisza. Nie słychać sygnały wybierania, nie słychać dzwonka, po nawiązaniu połączenia jest obustronna cisza - nikt nikogo nie słyszy, a połączenie trwa.
4. Po tym wszystkim odłączyłem jeszcze klemę z akumulatora, ale to nic nie zmieniło.

Co może być przyczyną takiego stany rzeczy?
1. Uszkodzony moduł BT, ale czy wtedy dał by się sparować z trzema różnymi aparatami telefonicznymi?
2. Uszkodzony mikrofon? Ale wtedy przynajmniej ja bym słyszał rozmówcę.
3. Soft w radiu? Chyba OK. Czyta zmienne kody PIN z modułu RX-42. Bez problemu wykrył moduł. Nie pokazuje też żadnych komunikatów, że coś jest nie tak.
4. Nie mam jedynie pilota do radia z przyciskiem "voice". Czy to może być problem.
5. A może trzeba wprogramować sam moduł do samochodu przez elma?

Ktoś coś podpowie, będę wdzięczny za jakąś sugestie.

Ostatnio edytowane przez LaWąski ; 20-03-2021 o 03:16
LaWąski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2021, 05:38   #5660
Antej
FORD|AUTHORIZED

Soft radia wydaje się za niski.
Numer softu i data produkcji wskazuje na przedliftowe owalne Sony.
Dotychczas wyzszy numer softu zglaszano jako bezproblemowy.

Do sprawdzenia we wtyczce od modułu BT czy nie jest w wersji mono, to by wskazywało ze jednak musi byc moduł z 7-xxx, stad problem z brakiem dźwięku, chociaż mikrofon powinien działać.
Skupiłbym się jednak na wiązce, bo to ona wskazuje na niekompatybilność z modułem BT.
Brak manetki z voice nie jest przeszkodą, ma działać bez niej.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Sprawdzilem zielone 6000CD z
7- wykrywa, komunikat mute zmienia się na unavailable, ale nic poza tym, sam moduł niewidoczny dla tel. i obd
8- wykrywa, modul jest dostepny po obd, ale parowania na zmiennym pin nie przejdzie wiec widzi tylko stare tel.
Wersję z usb- wykrywa, stare tel. paruje, ale nie reaguje na połączenia

Ostatnio edytowane przez Antej ; 20-03-2021 o 07:36
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania