![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#5651 |
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Fusion Calero
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2007
|
![]()
Dzień dobry,
jestem w miarę nowym użytkownikiem zarówno tego forum jak i Forda. Zanabyłem drogą kupna Fusiona z 2007 z niemiec w wersji wyposażeniowej Calero, chciałbym dołożyć sobie do niego BT, mam sterowanie audio przy kierownicy ale bez klawisza VOICE, z drugiej strony nie jest to rzecz, której brak spędzał by mi sen z oczu. Po przeczytaniu prawie 200 stron z tego wątku wiem już, że muszę dołożyć wiązkę lub kupić zestaw typu "leniuch" na znanym portalu aukcyjnym bo w moim wyposażeniu nie ma tej wiązki (sprawdziłem zarówno wtyczkę po stronie radia jak i przeglądnąłem cały schowek. I teraz dochodzimy do pytania, którą serię modułu BT powinienem kupić, bo wiem na pewno, że nie serię 7S7T-19G488-XX czy 8M5T-19G488-XX gdyż są za nowe do mojego radia i nie pokazuje ono kodu PIN. Dane radia: model: 6000CD p/n: 6S61-18C815-AH s/n: V1333?? (nie będę podawał całego numeru seryjnego - tyle chyba wystarczy) data produkcji: 12.01.2017 po kombinacji 1-6 na wyświetlaczu kolejno 07-00-17 CD_KW_10 27/06/2006 FB 05-01-02 BL 02-02-02 ALIGN SWP1-6561 SWP2--14C044 SWP3--AD SWP4- CRIN FDB2007 Czy powinienem zatem szukać modułu BT/VC także o p/n zaczynającym się na 6 czyli 6M5T-19G488-XX lub 6M2T-19G488-XX czy mogą być wcześniejsze z serii 4M lub 5M? Jaka jest różnica między modułem RX-1C i RX-2C, który z nich powinienem wybrać? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5652 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]()
2007r i 6000CD to wiązka mono i moduł BT do rozmów również mono 7- najwyżej lub starsze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5653 |
|
![]()
dzięki za odpowiedź, właśnie o to mi chodziło, choć mam obawy czytając inne posty czy 7 nie będzie za nowe bo ono jest chyba z dynamicznym kodem pin
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5654 |
FORD|AUTHORIZED
|
![]()
Mam jakąś 7- i z tego co pamiętam to ma stały pin (pozostałość po modach)
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Fusiony nie miały wiązki w standardzie, także sugerowałbym takie radio 20210318_202652.jpg wiązkę stereo i BT z USB Ostatnio edytowane przez Antej ; 18-03-2021 o 21:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5655 |
|
![]()
rozważę twoją propozycję zmiany radia na SONY choć powiem szczerze ani nie jestem jakimś audiofilem abym usłyszał różnicę, o której na forum w innych tematach kilka osób pisało, ani nie słucham wybitnie muzyki z telefonu czy z mp3 na pendrive, chodzi mi wyłącznie o zapewnienie możliwości rozmowy z klientami do mnie dzwoniącymi w czasie jazdy, na co dzień i tak słucham radia informacyjnego typu TOK FM czy PLUS aby wiedzieć co się w koło dzieje, a telewizji praktycznie od ponad 2 lat nie oglądam, a z drugiej strony to SONY mi nie odpowiada estetycznie, Pamiętam twoją wypowiedź do mnie, że nie ma sensu bo to mono udzieloną w innym temacie, ale jak wyżej napisałem traktuje to czysto użytkowo, a zawsze będzie można w przyszłości zmienić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5656 |
FORD|AUTHORIZED
|
![]()
Spróbuj transmittera wpinanego w zlacze zapalniczki.
Wszyscy tutaj narzekają na działanie, a to kwestia kupowania dobrej jakości wpinek. Zdarza mi sie zaproponowac znajomym takie rozwiązanie i potem pytaja czy mam tego więcej, bo chca do kolejnego auta w domu. Koszt ponizej 50zl. Wczoraj przekładałem jakies zielone 6000CD z miejsca na miejsce,moze w weekend wezmę je na stół i podepne do wiazki z kilkoma BT. Temat dotychczas w ogóle mnie nie interesował. Ostatnio edytowane przez Antej ; 19-03-2021 o 06:38 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5657 |
|
![]()
Transmiter nie jest dobrym rozwiązaniem bo zajmuje częstotliwość radia, więc albo słucham stacji albo transmitera, niby można to zaprogramować w radiu i przełączać kanał.
Mam gdzieś w firmie stary zestaw Parrota zdemontowany swego czasu z Pandy po jej destrukcji, nota bene Pande skasowała użytkowniczka Forda Kugi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , więc chcąc po taniości mógłbym zastosować ten zestaw ale: jest on przystosowany do instalacji 2 głośnikowej, wpina się go w obwód głośników. Przeglądałem portal wiadomy za tym SONY ale 95% to wersja do zabudowy z owalnym otworem, znalazłem dosłownie 3-4 aukcje z maskownicą pasującą do Fuzji, ale cena na poziomie 400-500 zł mnie odstrasza od tego radia. A jak wygląda sprawa BT stereo + BT Audio bez USB z 6000CD w tej nowej wersji (podobne kształtem do SONY z czerwonym podświetleniem i dwiema słuchawkami czerwoną/zieloną) Co do przetestowania 6000CD to jeśli byś był tak miły to był bym zobowiązany. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5658 |
FORD|AUTHORIZED
|
![]()
Do zadnego 6000CD nie podłączysz niczego poza Voice.
Poliftowe sony w prostokacie kosztuje duzo mniej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5659 |
![]() Imię: Paweł
Model: C-max Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 136 KM
Rocznik: 2008
|
![]()
Witam wszystkich,
Od niedawna posiadam C-maxa 2008 model po FL, zainteresował mnie temat doinstalowania fabrycznego modułu BT do mojego auta. Po przeczytaniu kilkuset stron i kilkunastu wątków zdecydowałem się na zakup modułu. Mam radio SONY 6CD: nr części: 7M5T-18C939-DB MODEL: CD3XX-CD6-RECT-KW2000 SONY NR: CDX-FC214DB Dane zaczytane z menu radia: 05-03-03 RADIO_KW_4 BL: 02-06-40 CD: 3.0.16 FB: 06.00 EQ: 00 KW ALIGN 07/03/2008 SN:S0CD6X8V000693 CS: 2818BF55 Samochód nie był wyposażony fabrycznie w moduł BT, na aukcji zakupiłem następujący model (podobno od C-maxa FL): 8M5T-19G488-AG RX-42 Dokupiłem również mikrofon dedykowany do mojego samochodu (okrągły) do schowka w podsufitce. Na szczęście instalacja do mikrofonu była pociągnięta w samochodzie. Połączyłem urządzenia ze sobą no i niestety nie działają prawidłowo. 1. Przed montażem BT w radiu przyciski PHONE i słuchawki powodowały jedynie MUTE. Po podłączeniu BT został on wykryty i aktywowały się funkcje menu PHONE. Usunąłem stare telefony z pamięci. 2. Moduł jest wykrywany przez telefony (różne modele: huawai, sony), na wyświetlaczu generowany jest zmienny kod PIN i telefony bez problemu łączą się z modułem. Ale nie słychać żadnych komend głosowych z radia. 3. Niestety przy próbie wykonania połączenia lub odebrania przychodzącego - w radiu panuje cisza. Nie słychać sygnały wybierania, nie słychać dzwonka, po nawiązaniu połączenia jest obustronna cisza - nikt nikogo nie słyszy, a połączenie trwa. 4. Po tym wszystkim odłączyłem jeszcze klemę z akumulatora, ale to nic nie zmieniło. Co może być przyczyną takiego stany rzeczy? 1. Uszkodzony moduł BT, ale czy wtedy dał by się sparować z trzema różnymi aparatami telefonicznymi? 2. Uszkodzony mikrofon? Ale wtedy przynajmniej ja bym słyszał rozmówcę. 3. Soft w radiu? Chyba OK. Czyta zmienne kody PIN z modułu RX-42. Bez problemu wykrył moduł. Nie pokazuje też żadnych komunikatów, że coś jest nie tak. 4. Nie mam jedynie pilota do radia z przyciskiem "voice". Czy to może być problem. 5. A może trzeba wprogramować sam moduł do samochodu przez elma? Ktoś coś podpowie, będę wdzięczny za jakąś sugestie. Ostatnio edytowane przez LaWąski ; 20-03-2021 o 03:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5660 |
FORD|AUTHORIZED
|
![]()
Soft radia wydaje się za niski.
Numer softu i data produkcji wskazuje na przedliftowe owalne Sony. Dotychczas wyzszy numer softu zglaszano jako bezproblemowy. Do sprawdzenia we wtyczce od modułu BT czy nie jest w wersji mono, to by wskazywało ze jednak musi byc moduł z 7-xxx, stad problem z brakiem dźwięku, chociaż mikrofon powinien działać. Skupiłbym się jednak na wiązce, bo to ona wskazuje na niekompatybilność z modułem BT. Brak manetki z voice nie jest przeszkodą, ma działać bez niej. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Sprawdzilem zielone 6000CD z 7- wykrywa, komunikat mute zmienia się na unavailable, ale nic poza tym, sam moduł niewidoczny dla tel. i obd 8- wykrywa, modul jest dostepny po obd, ale parowania na zmiennym pin nie przejdzie wiec widzi tylko stare tel. Wersję z usb- wykrywa, stare tel. paruje, ale nie reaguje na połączenia Ostatnio edytowane przez Antej ; 20-03-2021 o 07:36 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio |
|
|