![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
pytanie jaki masz przebieg i czy olej wymieniano regularnie na ten zalecany przez producenta?
Poza tym rozumiem ze masz jakies objawy, dlatego zainteresowal Cie rozrzad? |
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::average
![]() Imię: Janusz
Model: c max
Silnik: 1.0..125KM.
Rocznik: 2013...
|
przebieg .........60 tys
olej przez ostatnie 3 lata wymieniany co rok ..5/20 objawów brak....ale ciekawosc jak to wyglada ba całej długosci. powymieniałem wszystkie przewody gumowe i plastykowe , na zbiorniczku zadnych pajaczków złowrogich nie ma. Ogołnie to co widze to zmieniam poprawiam....podwozie zakonserwowane tzw. po mojemu.Bedę montował czujnik płynu /mam juz kompl./ koło dojazdowe + kpl orginała. jeszcze dodatkowy odczyt temp silnika z OBD. cały czas w czasie jazdy na szybie. Po inf z forum ...zmobilizowałem się.Szerokiej drogi!! |
|
|
|
|
|
#53 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
Jak będziesz zmieniał olej to rozetnij filtr i zobacz czy są jakieś fragmenty paska które mogłyby zatkać smok. To samo w oleju. I tyle.
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
![]() Imię: Janusz
Model: c max
Silnik: 1.0..125KM.
Rocznik: 2013...
|
Badałem ogladałem nic nie było niepokojacego.Nawet tu na forum pokazałem zdjecia filtrów z wymiarami.Olej do czystego przezroczystego naczynia zlewany.Te czeste wymiany tez podyktowane sa checią tzw przemycia silnika wewn.Ostatnio kupiłem kamerę diagnostyczna bo bede zagladał mu od spodu i od góry..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak sie da.
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jakub
Model: Focus III
Silnik: 1.0 EcoBoost
Rocznik: 2014
|
Panowie, mam pewne objawy.
Głośne stukanie przy pierwszym rozruchu silnika po postoju, ikonka ciśnienia oleju na czerwono przez jakieś 2 sekundy po uruchomieniu. Na grupie fb dostałem wskazówkę, że problemem może być zapchany smok drobinkami paska rozrządu. Będę się umawiał za chwilę na wymianę bo widzę, że w tym poście też było o tym mówione. Moje pytanie brzmi, czy poza zleceniem wymiany rozrządu zlecić też coś jeszcze ? Jakieś rolki, uszczelki ? Co z pompą wody ? W starym VW miałem zasilaną z rozrządu. Jak jest w 1.0 ? Widzę tylko, że montowana jest na tą dużą osłonę rozrządu. 150 tysięcy przebiegu, coś więcej profilaktycznie sprawdzić jak będzie już tam grzebane? Poza objawami opisanymi na początku i co jakiś czas wyrzucanym błędem P0420(ale to inny już temat) praca silnika bez zarzutów. |
|
|
|
|
|
#56 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Ford Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.0 Ecoboost 125KM
Rocznik: 2012
|
Pompa wody jest na oddzielnym pasku na pewno do wymiany przy tym przebiegu przy okazji mozna ten pasek wyminic
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jakub
Model: Focus III
Silnik: 1.0 EcoBoost
Rocznik: 2014
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Ford Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.0 Ecoboost 125KM
Rocznik: 2012
|
Zgadza sie
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Robert
Model: Kuga Mk2
Silnik: 1.5 EB 150 -> 190 KM
Rocznik: 2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
krotko przed kapitalka lub wymiana silnika.. turbo tez do sprawdzenia..
|
|
|
|
![]() |
|
|
|