![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Focus MK2 Kombi
Silnik: 1.6 TDCi / 90km
Rocznik: 2008
|
Witam. Jak w temacie oddałem auto na konserwacje i wymianę zardzewiałych elementów. Wymieniana była też klapa bagażnika i tu chyba pojawił się problem a mianowicie niedziałające światła stop. Wiązka była z nowej klapy dlatego, że moja miała tam porobione jakieś hakerskie przeróbki typu oświetlenie tablicy rejestracyjnej zamiast na 2 kostki było spięte krótko na 1 kostkę a kabelek był owinięty wokół żarówki.A tylne światło stop było w lepszym stanie z mojej starej klapy, wiec zostało przełożone do nowej. Po uruchomieniu auta i przejechaniu 2m wyskoczyła usterka układu silnika i usterka świateł hamowania. Te 2 błędy pojawiały się tylko po wciśnięciu hamulca. Miałem przy sobie przenośnego vikena i nie było żadnych błędów, to samo pokazywał skaner BT na telefon i TEST MODE licznika. Blacharz sprawdził wszystkie bezpieczniki i faktycznie był jeden spalony. Po jego wymianie światła stop w lampach zaczęły działać, ale nie w klapie. Za to zniknęła usterka silnika i układu stop przy wciśnięciu hamulca. Zamieniliśmy ten stop z klapy na drugi i on palił się ciągłym światłem, niezależnie od wciśnięcia hamulca, po chwili spalił bezpiecznik.
Dodatkowo ciągle pali się lampka w podsufitce, z tego co pamiętam ta tylna lampka zapalała się tylko przy otwarciu klapy bagażnika i gasła po jej zamknięciu. Licznik i centralny zamek dobrze interpretują otwarcie i zamkniecie klapy, wiec nie wiem o co w ogóle chodzi.. Ktoś ma jakieś pomysły o co może chodzić z tym stopem i lampką w podsufitce? Wszystkie inne funkcje klapy działają np. wycieraczki,grzana szyba,zamek i podświetlenie rejestracji. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-07-2013
Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025
|
Sprawdź jak działa STOP przy zamkniętej i otwartej klapie.
Być może fachura od przekładki klapy szukał masy koło kostki i użył złej (zamiast stalej masy z karoserii użył tej z kabla, gdzie masa pojawia się tylko przy otwartej klapie). |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Focus MK2 Kombi
Silnik: 1.6 TDCi / 90km
Rocznik: 2008
|
Światło nie pali ani przy otwartej ani zamknietej
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
to miernik w dłoń i mierz nikt Ci nie powie, połącz niebieski z białym i będzie git
|
|
|
|