![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
|
Cześć,
Jaka jest kolejność demontażu plastików, aby dobrać się do ramki lewarka zmiany biegów oraz z której strony zacząć w przypadku skrzyni manualnej? Po zdjęciach części na alle... wydaje mi się, że od przodu należy podważyć , potem od tyłu i cała ramka powinna się wyczepić, ale... Czy ktoś z kolegów ma może schemat - instrukcję?
S-MAX: AmbientLEDx25 /CANbox /Heated 2nd row /2nd USB HUB /DSP B&O / FullDigital FOCUS: AmbientLEDx15 /TSR /DAS /AHB /BLIS /CTA /iACC /PCA /NAVI /Alarm /FrontCAM /CANbox /Towbar /WACM /2nd USB HUB /Electric seats x2 /right door lock switch /storage seat x2
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 23-02-2014
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2019
|
Cześć,
najpierw należy odkręcić gałkę (w lewo) z lewarka. Następnie przy ramce (przez miękką część) wyczuć zaczepy ramki i odpiąć (2 z lewej, 2 z prawej i jeden od przodu). Jak już to zdejmiesz to zaczepy od plastików z przełącznikami TCS, StartStop, tryby jazdy itd... wyczujesz placami (odpinają się w przeciwną stronę od tych z ramki lewarka). Prawy boczek wystarczy podważyć i schodzi elegancko, lewy ma dodatkowe mocowanie (taka kolista zaślepka), ale nie musiałem go demontować więc nie wiem jak jest dokręcony. Do demontażu boczków trzeba zdjąć plastiki wokół lewarka. One spajają całość. Generalnie wszystko schodzi dosyć łatwo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez wader_fr ; 25-04-2021 o 00:35 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki, poradziłem już sobie. Cała ramka z przełącznikami schodzi dość łatwo. Tak jak pisałem, zaczynamy od przodu a potem tył. W sumie 4 zaczepy z czego mocniejsze właśnie z przodu. Uważać trzeba na tylne, są wyjątkowo liche i na allegro widziałem już dwa połamane...
Pod owalna zaślepką od strony kierowcy jest śruba na klucz 10, dodatkowo bo oczki mają takie listki które trzeba zwolnić aby nie połamać. Całość jest spinana właśnie ramką, niezależnie czy to manuał czy automat, od ramki z przyciskami trzeba zacząć demontaż....
S-MAX: AmbientLEDx25 /CANbox /Heated 2nd row /2nd USB HUB /DSP B&O / FullDigital FOCUS: AmbientLEDx15 /TSR /DAS /AHB /BLIS /CTA /iACC /PCA /NAVI /Alarm /FrontCAM /CANbox /Towbar /WACM /2nd USB HUB /Electric seats x2 /right door lock switch /storage seat x2
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
Model: Focus mk4 STline
Silnik: 1,5 diesel
Rocznik: 2018
|
Dla skrzyni manualnej z instrukcji wytyczne do demontażu panelu górnego - może pomoże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: No i demontaż boczków tunelu środkowego ... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dziekuję Panowie....
|
|
|
|