Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-06-2021, 00:33   #11
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
Domyślnie Odp: Nowy grand w rodzinie. Kilka pytań elektrycznych i technicznych.

Nawigację masz zintegrowaną z wyświetlaczem i to nie jest nawet konfigurowalne, jak jest to działa, a to o czym piszesz to konfiguracja modułu BT/VC i jest ok - u mnie jest tak samo.
Cytat:
Napisał xman17 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam na 4tym biegu ok 3 tys obrotów i nacisnę sprzęgło to auto schodzi do 2 i stoi może dwie lub trzy sekundy
To jest akurat normalne, komputer przez chwilę utrzymuje obroty dopasowane do kolejnego biegu.
Z tym przy 1500 już nie.

boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2021, 18:32   #12
xman17
ford::average

Imię: Grzesiek
Model: Ford Transit t300 Trend
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: '11/115KM

Ok. Sprawdzałem znowu telefon z tym bluetooth i nie daje mi jedna rzecz spokoju. Listę telefonów jakie sparowane były wyrzuciłem i sparowałem mój. Sprawa wygląda następująco. Jak sparuję telefon (galaxy a21s) z radiem to widzi że gdzieś chcę dzwonić i tyle. Niby pokazuje na telefonie ford audio -> że połączenie jest ale tak jakby nieaktywne. Jak kliknę na telefonie aby się połączyło to się zaświeca i gaśnie. Na liście obsługiwanych telefonów na stronie forda nie ma mojego modelu w ogóle. Myślałem, że może da się wgrać update jakiś żeby to działało ale lipa straszna ze znalezieniem info itp. Na stronie australijskiej skąd można było update znaleźć jakiś to nie wchodzi mój vin.

Co do oświetlenia nastrojowego to aktywowałem w kompie pokładowym. Ale dalej nie wiem czy te dwa paski co są w podsufitce przy schowku na okulary się będą świecić po zmroku? I lampki w przednich nogach -> lampki są led'owe.

Kolejna sprawa w sumie techniczna. Z racji iż mamuśka ma idento cmaxa tylko młodszego sprawdziłem jak działa u niej pedał gazu. Reakcja jest od razu. U mnie jest to trochę matołowate. Poza tym pod maską widzę usmolone w okolicy intercoolera na tych garbowatych wężach i nie wiem czy się martwić tym czy nie.

Chciałbym doprowadzić to auto do stanu takiego jak ma być choć i tak nie jest tragiczne.

Kolejna sprawa dotyczy panelu od klimatronica. np wyłączyć klimę auto na ręczną lub np jak jest na ręcznej i chcę ustawić skąd ma lecieć powietrze to muszę bardzo mocno przyciskać przyciski żeby to zadziałało. Czy to się da ogarnąć czy panel zdycha z biegu lat i pasuje go wymienić? Czy może da się tam coś wymienć? Jakieś gumki czy coś?
xman17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2021, 19:22   #13
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał xman17 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[…]
Myślałem, że może da się wgrać update jakiś żeby to działało ale lipa straszna ze znalezieniem info itp.
Na stronie australijskiej skąd można było update znaleźć jakiś to nie wchodzi mój vin.

[…]
Witam
Aktualizacji nie ma, nie będzie i nie znajdziesz

Do połowy 2012 - Ford stosował starszy bluetooth, nazywany Voice Control
Ostatnia aktualizacja jest z 2012 roku - po prostu Ford już nie wspiera tego rozwiązania

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ])

Od połowy 2012 - Ford stosował nowszy bluetooth => Sync 1.0, w kolejnych Fordach był Sync 1.1, Sync 2 i Sync 3

Aktualizacje na australijskiej stronie Forda są do modułów Sync, dlatego nie znajduje do Twojego VIN

Uprzedze pytanie - zamiana Voice ontrol na Sync NIE jest P&P

Cytat:
[…]

Co do oświetlenia nastrojowego to aktywowałem w kompie pokładowym.
Ale dalej nie wiem czy te dwa paski co są w podsufitce przy schowku na okulary się będą świecić po zmroku?
[…]
to zejdź do samochodu po zmroku - chyba się nie boisz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i sprawdź

schowek z podświetleniem

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 05-06-2021 o 19:31
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2021, 20:22   #14
xman17
ford::average

Imię: Grzesiek
Model: Ford Transit t300 Trend
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: '11/115KM

Czyli jest opcja że u mamy w grandzie z 2013r jest tak samo voice control dlatego się rozłącza mój telefon tak samo?

Do tego u mnie te lampki w podsufitce są szare więc jest opcja, że ich tam nie ma? Mam dach panoramę.

I jak to jest z podmianą radia? Dużo zabawy? Chodzi mi żeby mi mój telefon wczytało tylko i żeby działał. Język to może być nawet chiński bo to bez znaczenia. Chciałbym tylko żeby mój telefon działał z radiem i żeby się nie rozłączał. Nic więcej.

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez xman17 ; 05-06-2021 o 20:43
xman17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2021, 20:33   #15
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Witam

w 2013 był już Sync 1.0

Ja sobie wymieniłem fabrycznego Sync 1.0 na Sync 1.1
Dzięki temu zyskałem
- głos polskiego lektora
- tytuły utworów odtwarzanych bo BT

Nowszy soft inaczej obsługuje parowanie z telefonami i myslę,
że obsługuje więcej telefonów niż ver 1.0

wejdź w ustawienia => tam odczytasz wersje modułu
(oczywiście nie będzie oznaczenia typu Sync 1)

poniżej z modułu Sync 1.1

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrawiam
Arturek
Stary 08-06-2021, 14:17   #16
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Nie wiem o co chodzi z tym telefonem. Mając C-maxa od 2011 roku miałem kilka Galaxy S3, S5, S7, S9. Żona miała S2, Note3, S7edge i iP8 plus. Każdy z nich działał lub działa nadal tak samo dobrze. Nawet radio włącza mi Spotify przyciskiem Play/Pause.

Jeśli w obu C-maxach z różnymi systemami BT, masz tak samo z telefonem, to na 99% winny jest telefon, a raczej kiepski moduł BT w nim lub skopany soft. Skoro inny telefon działa ok, to masz jasną sytuacją. Sprawdzałeś aktualizacje telefonu?

Jeszcze pytanie parujesz wyszukując Ford-audio (względnie Sync) w telefonie? Wpisujesz kod parowania? Masz w telefonie prośbę o udostępnienie kontaktów? Masz info o połączeniu?

Sama wymiana radia jest prosta, ale pod warunkiem, że w tej samej wersji BT, czyli BT/VC na BT/VC, Sync na Sync.

Oświetlenie nastrojowe w C-maxie ma tylko czerwony kolor i są to dwa paski obok schowka na okulary i lusterka do obserwowania dzieci (biały plastik, a nie szary), podświetlenie klamek i kieszeni w drzwiach przednich, nóg kierowcy i pasażera, oraz uchwytu na kubki. Występowało tylko w wersji Titanium. Panorama zmienia tylko położenie lampek oświetlenia wnętrza, które jest blisko drzwi, a nie na środku. A i nie można wtedy było mieć dodatkowego schowka A5 w podsufitce.

Na klimie AUTO też można ręcznie ustawiać kierunek nawiewu, taki półautomat wtedy jest regulujący temperaturę tylko. U mnie przyciski działają tak samo jak prawie 10 lat temu.

Ostatnio edytowane przez boncio ; 08-06-2021 o 14:23
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania