Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-07-2021, 10:58   #1
sarniak11
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK5 ST-Line 2.0
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018
Domyślnie Wymiana olej w manualnej skrzyni

Witam, chciałem sprawdzic stan oleju w manualnej skrzyni biegów ( mondeo 2018 , 2.0 TDCI 180km ) odkreciłem górny korek ( zawsze myslałem ze tam ma byc stan) i zaczął mi wylatywac olej , ( w sensie , że oleju jest ponad góny korek) .

I teraz pytanie bo wyleciało mi ze 100-200ml oleju , którędy go dolać ?
Znalazłem jakis korek na skrzyni od góry, po filtrem powietrza? Czy to korek zalewowy ? Jaki powiniem byc prawdiłowy poziom oleju i w którym miejscu go sprawdzić ??

Pozdrawiam

sarniak11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2021, 13:54   #2
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Wymiana olej w manualnej skrzyni ?? który korek ?

Cytat:
Napisał sarniak11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
odkreciłem górny korek ( zawsze myslałem ze tam ma byc stan) i zaczął mi wylatywac olej , ( w sensie , że oleju jest ponad góny korek) .
To prawda zakładając, że stoi się na równej nawierzchni. Tak naprawdę te 100-200ml nie zrobi różnicy. Można dolać zawsze górą przez wybierak.

Ile masz przebiegu? Może warto wymienić olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2021, 11:11   #3
sarniak11

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK5 ST-Line 2.0
Silnik: 2.0 TDCI

Na pewno ten korek kolo wybieraka od góry jest od skrzyni ? A nie np od mechanizmy różnicowego? A tam moze inny olej ?
sarniak11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2021, 17:12   #4
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ile masz przebiegu? Może warto wymienić olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A producent zaleca wymianę oleju - co ile km? Pytam z ciekawości bo w poprzednim aucie z turbodieslem producent tego nie przewidywał.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2021, 19:20   #5
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał sarniak11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na pewno ten korek kolo wybieraka od góry jest od skrzyni ? A nie np od mechanizmy różnicowego? A tam moze inny olej ?
To się moczy w jednym oleju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A producent zaleca wymianę oleju - co ile km? Pytam z ciekawości bo w poprzednim aucie z turbodieslem producent tego nie przewidywał.
Ford nie przewiduje ale warto wymienić co te 100tys koszt mały a skrzynia pożyje zdecydowanie dłużej. Zimą lepiej biegi wchodzą i często ciszej pracuje. To jest dokładnie tak jak z automatami AWF21, niby Ford nie przewiduje wymiany ale producent skrzyni już tak. Jak była rozszerzona gwarancja na taksówki w Szwecji z tymi skrzyniami do bodajże 360tys.km to nagle kazali zmieniać od nowości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2023, 23:22   #6
kierowcaBombowcaF1

Imię: Marcin
Model: Ford Mondeo MK5 Kombi
Silnik: 1.5 TDCI
Question Czy wlałem za dużó oleju do skrzyni manualnej ?

Cześć,
posiadam Ford Mondeo MK5 1.5 TDCI
Dzisiaj wymieniałem olej w manualnej skrzyni biegów.

Zgodnie z tą tabelką [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
"Pojemność 1,575 litr. (Suche wypelnienie)"

I tyle mniej więcej planowałem wlać, czyli około 1,6 litra, ale wlewam i wlewam i testując poziom małym palcem we wlewie w ogóle nie czułem oleju. Wlałem 2 litry oryginalnego oleju od Forda. Wsadzając mały palec do wlewu to poniżej poziomu da się wyczuć już olej ale nie wylewa się z wlewu itp. Gdyby nie ta informacja ze strony o 1,6 litra to nie poruszałbym tego tematu, a teraz nie wiem czy nie wlałem o 400 ml za dużo. Wymiany dokonywałem w garażu a więc było równo, podczas wlewania samochód stał na własnych kołach, na równej powierzchni.

Co radzicie? Odlać te 400 ml? Przejechałem już 50 km po mieście na nowym oleju w skrzyni, skrzynia z punktu widzenia kierowcy pracuje poprawnie na dany moment.

Proszę o rady.

Pozdrawiam.
kierowcaBombowcaF1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-04-2023, 08:19   #7
tomao

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Czy wlałem za dużó oleju do skrzyni manualnej w MK5?

W książce sam naprawiam dla FF3 jest informacja, że jak olej jest do krawędzi korka kontrolnego, to potem należy ileś odciągnąć (czy tak trudno było korek zrobić niżej?!). Może tu jest podobnie.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-04-2023, 10:09   #8
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

W Mondeo MK2 mechanik wymieniał mi olej w skrzyni biegów i wlał tyle, ile było w informacji, którą znalazł w internecie. Ja sprawdziłem w książce Sam naprawiam... i okazało się, że wlał za mało i musiał dolać. Może tu jest podobnie.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-04-2023, 10:18   #9
kln1920

Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

1,75l powinno być
kln1920 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-04-2023, 10:56   #10
kierowcaBombowcaF1

Model: Ford Mondeo MK5 Kombi
Silnik: 1.5 TDCI

Dziś pojadę do garażu i na równym sprawdzę jak ma się ten olej po przejechaniu 50 km, czy wylewa się z korka wlewowego.

Tutaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (od 9 minuty oglądać) z M4K Garage sam mówi że wylwał ze skrzyni podczas wymiany 1,5 litra a wlewa pod korek, aż 3 litry mu weszły do manualnej, Inne auto oczywiście na filmiku ale faktycznie wlewa aż się wylewa.

Czytałem na necie i niektórzy piszą o możliwości uszkodzenia skrzyni w przypadku wlania zbyt dużo oleju lub problemach z uszczelkami ze względu na ciśnienie, a inni mówią że w skrzyni nie ma takiego ciśnienia. Co osoba to inna opinia.

Dziś dzwoniłem do ASO Ford i moja skrzynia manualna to B6 i mieści wg. Forda 1,575 litra oleju.

Dziwna sprawa.
kierowcaBombowcaF1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania