![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotrek
Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2014
|
Koleżanki/Koledzy,
mam pytanie na szybko jaki powinien być właściwy poziom oleju w silniku na takim bagnecie jak poniżej? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Słyszałem już dwie wersje i głupieje. Jedna mówi, że poniżej tej kratki a druga, że w polu zakratkowanym. Obecnie mam w połowie kratki i nie wiem czy nie trzeba czegoś z tym zrobić? Proszę o szybka pomoc bo jutro z rana wypadam na urlop i nie wiem czy z takim stanem oleju (ew. podwyższonym) można jeździć. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 06-11-2020
Model: SMax
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
|
Na moje kratka wskazuje max i min.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
"To ja odpowiem piosenką.."
ma być w 3/4 zakresu, widać że po wymianie jeszcze nie ściekł w zakres zakreskowania. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotrek
Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2014
|
OK, dziękuję za szybka odpowiedź. Tak jak pisałem usłyszałem 2 różne wersje i zgłupiałem. Dodatkowo moje wątpliwości wzbudziła sama instrukcja, która nie zawierała zdjęcia (grafiki) tej konkretnej miarki a jakiejś innej, chyba zdecydowanie krótszej, gdzie poziom min-max dla 2.0 tdci zaczynał się tuż za czubkiem (początkiem) bagnetu.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
Generalnie to z olejem jest tak, że lepiej za dużo (oczywiście w granicach rozsądku) niż za mało, bo producent jednak bierze pod uwagę możliwość zalania zbyt dużej ilości oleju, a za mało to przyspiesza zużycie silnika.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Raczej słaba teoria, ma być w zakresie. koniec.
Stare książki uczyły że latem ma być więcej,dla lepszego odprowadzania ciepła, zimą może być mniej. Bagnet to 1L, pojemność silnika 4L lub więcej (zależy od modelu), na suchej miarce też da radę pojeździć. Przelanie miarki spowoduje np. rzyganie olejem do odmy i dalej do puszki filtra powietrza. Znam auta które na przelanej miarce oleju pracują gorzej. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Nie chodzi o to że jak wchodzi 7 litrów to wlać 10 albo więcej i cieszyć się z zapasu, ale jak ma być 7 a wlejesz 8 to nic się nie stanie. Sprawdzone.
|
|
|
|
|
|
#28 | ||
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 12-06-2019
Model: C-Max
Silnik: 1.6 16V Benzyna
Rocznik: 2005
|
Cytat:
Jak kolega napisal wyzej ma byc w zakresie, ale lepiej trzymac sie dolnej granicy niz przelac. Cytat:
Ostatnio edytowane przez smietana ; 24-07-2021 o 18:59 |
||
|
|
|