Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-08-2021, 09:10   #1
Reself
ford::amateur

Model: Ford Fusion Lift
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2017
Domyślnie Porysowana lampa FDL - samodzielna polerka? + światła dzienne.

Cześć, kupiłem używane lampy FDL do swojego sprowadzonego Forda, jedna z nich jest w charakterystyczny sposób porysowana (tak jakby ktoś miał zbyt mały garaż i wychodząc z niego musiał za każdym razem ocierać spodniami o lampę).
Czy mogę samodzielne ją lekko spolerować? Przecierając szmatką z odrobiną alkoholu na krótką chwilę udało się uzyskać idealnie przejrzystą lampę. Słyszałem jednak, że FDL są pokryte jakąś warstwą, której starcie może spowodować nieodwracalne szkody, jak to z tym jest?

Dodatkowa kwestia to nie działające światła dzienne - Pasek LED świeci na pozycyjnych, na mijania, lecz same światła dzienne nie działają (pomimo tego, że kodowanie lamp jak i samo włączenie świateł dziennych w ustawieniach jest ok) - Ford Fusion Lift 2017 Titanium/Platinum. Jakieś pomysły co można by było sprawdzić?

Z góry dzięki za podpowiedzi!

Reself jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2021, 19:58   #2
maniutek120
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk5
Silnik: 2.0 180KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Porysowana lampa FDL - samodzielna polerka? + światła dzienne.

Cześć, nie wiem odnośnie polerowania natomiast u mnie w moim Fordzie Mondeo mk5 2016 r. Titanium również od dłuższego czasu w trakcie jazdy wyskakuje komunikat błąd, sprawdź adaptacyjne oświetlenie led. I w tym czasie gasnie prawe światło do jazdy dziennej (pasek led, który jest kierunkowskazem jednak kierunkowskaz działa). Po kilkukrotnym zmienianiu przełącznika od świateł na wyłączone do auto ustawienie problem wydaje się znikać i światło w prawej lampie do jazdy dziennej powraca choć potrafi po włączeniu prawego kierunkowskazu ponownie już nie wrócić. W ASO Forda przełożyli moduły sterowania lamp z prawej na lewą, sprawdzili wiązki i wtyczki. Problem wrócił i w dalszym ciągu nie świeciło prawe światło do jazdy dzień, salon Forda stwierdził że do wymiany jest cała lampa ford dynamic led, która u nich kosztuje nowa około 5tys zł.
maniutek120 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-09-2021, 14:45   #3
kluska123244
ford::advanced

Model: mondeo mk3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Porysowana lampa FDL - samodzielna polerka? + światła dzienne.

nie spolerujesz rys, jedynie pełne szlifowanie z nałożeniem klaru
kluska123244 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania