Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-05-2018, 20:35   #21
Kiler2196
ford::average

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: wymiana filtra DPF ????

Sugerujecie, że powinno się stosować specyfiki do diesla? Kurcze nigdy za tym nie byłem.

Bump: Sugerujecie, że powinno się stosować specyfiki do diesla? Kurcze nigdy za tym nie byłem.

Kiler2196 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2021, 22:04   #22
hynio
ford::beginner

Imię: Mario
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
Domyślnie Wymiana dpf

Witam wszystkich,
Podzielę się z wami mam nadzieję ciekawą historią. Przy 217tys km byłem zmuszony wymienić DPF w moim mondeo 2.0 TDCi. Byłem świeżo po przeglądzie a auto do feralnego dnia nie dawało żadnych objawów jakichkolwiek mankamentów. Toczyłem się z górki gdy w lusterku bocznym potem tylnym zauważyłem kłęby dymu za sobą a za chwilę poczułem smród nie to plastiku nie przewodów w aucie. Nie pojawiły się żadne kontrolki awarii a silnik chodził płynnie jak zawsze bez spadku mocy. Po zjechaniu na pobocze wciąż na włączonym silniku auto już nie dymiło. Po wstępnych oględzinach podejrzewałem jakąś nieszczelność na elastycznym łączniku silnika z wydechem na co wskazywały powstałe wibracje w aucie i podwyższony poziom głośności. Następnego dnia w warsztacie okazało się że DPF się dosłownie przepalił i była w nim 4cm dziura. Auto wciąż nie pokazywało żadnej usterki na zegarach. Zdecydowałem się na wymianę DPF.
Po wymianie DPFu na nowy, komputer po przejechaniu kilkudziesięciu km pokazał awarie silnika - błąd - wydajność DPF poniżej progu, co jest totalną bzdurą gdyż DPF jest nowy. Błąd został wykastrowany ale po kolejnych kilkudziesięciu km powrócił. Aktualnie będę wymieniał wężyki idące do czujnika różnicowego a jeśli to nie pomoże to sam czujnik w nadziei na pozbycie się błędu.
Zastanawia mnie co w pierwszej kolejności przyczyniło się do uszkodzenia DPFu jak i to czemu komputer nie informował o jakichkolwiek usterkach a auto nie dawało żadnych objawów uszkodzeń czy zapchania DPF. Powiem więcej gdy auto było na kompie dane wskazywały że DPF się pięknie wypala i jest w świetnej kondycji.
hynio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-09-2021, 00:45   #23
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Wymiana dpf

Cytat:
Napisał hynio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Następnego dnia w warsztacie okazało się że DPF się dosłownie przepalił i była w nim 4cm dziura.
Cytat:
Napisał hynio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanawia mnie co w pierwszej kolejności przyczyniło się do uszkodzenia DPFu jak i to czemu komputer nie informował o jakichkolwiek usterkach a auto nie dawało żadnych objawów uszkodzeń czy zapchania DPF. Powiem więcej gdy auto było na kompie dane wskazywały że DPF się pięknie wypala i jest w świetnej kondycji.
Raczej 4cm dziura w DPFie to nie jest typowa usterka i zakładanie nowego bez zdiagnozowania wcześniej przyczyny dlaczego tak się stało to jak strzał w kolano. Zaraz może nowego filtra nie być albo już nie ma.
Wygląda na to że w jakiś niekontrolowany sposób wzrosła temperatura (czy to przez fałszywe odczyty temperatury czy zacięcie się wtryskiwacza)
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2021, 20:55   #24
hynio
ford::beginner

Imię: Mario
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Wymiana dpf

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Raczej 4cm dziura w DPFie to nie jest typowa usterka i zakładanie nowego bez zdiagnozowania wcześniej przyczyny dlaczego tak się stało to jak strzał w kolano. Zaraz może nowego filtra nie być albo już nie ma.
Wygląda na to że w jakiś niekontrolowany sposób wzrosła temperatura (czy to przez fałszywe odczyty temperatury czy zacięcie się wtryskiwacza)
Prawdopodobnie ruda go wykończyła lub jakieś uszkodzenie od kamienia lub jedno i drugie a temperatura podczas wypalania zrobiła swoje.

Bump:
Cytat:
Po wymianie DPFu na nowy, komputer po przejechaniu kilkudziesięciu km pokazał awarie silnika - błąd - wydajność DPF poniżej progu, co jest totalną bzdurą gdyż DPF jest nowy. Błąd został wykastrowany ale po kolejnych kilkudziesięciu km powrócił. Aktualnie będę wymieniał wężyki idące do czujnika różnicowego a jeśli to nie pomoże to sam czujnik w nadziei na pozbycie się błędu.
Po zbadaniu weżyków dolotowych czujnika ciśnienia nie zdecydowałem się na ich wymianę, wyglądały po prostu super, elastyczne i czyste. Chodziło mi po głowie aby wymienić sam czujnik ale przed awarią dpfu nie było z nim żadnych problemów więc czemu niby po wymianie miałby przestać działać. Jedyne co zrobiłem to adaptacja nowego dpfu. Niestety w kolejnych dniach po przejechaniu ok 300km na nowym dpfie auto zaczeło rwać podczas jazdy jakby sie dusiło ponadto wzrosło średnie spalanie co było bardzo niepokojące. Odwiedzałem kolejne warsztaty i elektryków aby zdiagnozować problem. Okazało się że warsztat, który montował nowy dpf podłączył na odwrót właśnie wężyki czujnika różnicowego przy dpfie!!!! Objawy dławienia się auta powodował nabity już sadzą nowy dpf który w wyniku błednych odczytów z czujnika się nie regenerował. Po zamianie przewodów i podłączeniu do kompa czujnik równicowy pokazywał 280 hPa co jest wartością kosmiczną. Mechanik wysłał mnie w trasę aby wzbudzić wypalanie ale gdy właściwe pomiary dotarły do kompa to auto dosłownie zdechło, zero mocy i kupa błedów od awari silnika do przeciążonego filtra silnika. Dpf był tak zapchany, że auto nie było w stanie wejść w stan wypalania. Wróciłem na warsztat aby wymusić statyczne wypalanie, które róznież nie chciało się rozpocząć. Dopiero po zinstalowaniu dpfu jako nowy wypalanie ruszyło. Procedura zakończyła się sukcesem. Auto śmiga i to zdecydowanie lepiej niż na starym dpfie. Jest bardzo czułe na gaz i nie muli wiec zmiana na plus ale dwa tygodnie nerwów i drapania się po głowie przez jednego specjalistę, któremu jak powiedziałem, że źle podłączył przewody odparł że to nie możiwe bo podłączył identycznie jak było, brak słów.
Słowem podsumowania, wymiana dpfu w mk4 powinna być bezproblemowa jedyne co trzeba zrobić w kompie to prosta adaptacja dpf czyli wykasowanie zegarów. Jeśli ktoś kiedyś miałby podobne objawy co ja to niech ratuje swój nowy dpf i kładzie się pod auto i zamienia te przewody. Pozdrawiam
hynio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania