![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
W nowo zakupionym Galaktycznym nie działa tylna wycieraczka. Działa w niej spryskiwacz i słychać jak pyka co chwilę. Czyli bezpiecznik ok i porad dochodzi. Czy to obawa uszkodzenia silnika wycieraczki? Czy ktoś z Was miał taki problem? Jakie to są koszty?
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: PRZEMEK
Model: Ford Galaxy Mk2 GHIA
Silnik: 2.3+LPG
Rocznik: 2001
|
Kolego jeżeli prąd dochodzi (sprawdz miernikiem) to może byc spalony silnik.Jeżeli cos pyka to rozbiez go i zobacz,może coś się zatarło i wymaga tylko przesmarowania.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 16-10-2021
Model: Galaxy mk2
Silnik: 2.0 duratec
Rocznik: 2006
|
Jak w temacie, sprawdziłem bezpieczniki, spryskiwacz działa (założyłem ze ten sam bezpiecznik) więc coś musi być z zasilaniem. Pytanie moje jest o kostkę, są trzy piny, zgaduję że plus i minus (12V) i sterowanie. Nie mam na niej żadnego napięcia i też nie pojawia się po odchyleniu manetki (czy jak to tak się nazywa). Czy tam powinno być cały czas napięcie i dodatkowe w momencie uruchomienia? Tak jest w przypadku silnika tylnej klapy. Zanim zacznę szukać przerwanego kabla (bo na to to wskazuje) to chciałbym wiedzieć jak mierzyć.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
|
Jeśli ten nowo zakupiony galak jest z 2007r to niech kolega sprawdzi lewego słonia w klapie. Sądzę że tak jak w smax lewym puszczone są przewody, które to po 8-10 latach zaczynają pękać....
S-MAX: AmbientLEDx25 /CANbox /Heated 2nd row /2nd USB HUB /DSP B&O / FullDigital FOCUS: AmbientLEDx15 /TSR /DAS /AHB /BLIS /CTA /iACC /PCA /NAVI /Alarm /FrontCAM /CANbox /Towbar /WACM /2nd USB HUB /Electric seats x2 /right door lock switch /storage seat x2
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ta guma jest przyklejona, mam ją poprostu zerwać czy to się jakoś wykręca z tym plastikiem?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Delikatnie zdemontować, wewnątrz z tego co pamiętam jest plastik mocujący. Jak rozbierzesz to zobaczysz co i jak.
S-MAX: AmbientLEDx25 /CANbox /Heated 2nd row /2nd USB HUB /DSP B&O / FullDigital FOCUS: AmbientLEDx15 /TSR /DAS /AHB /BLIS /CTA /iACC /PCA /NAVI /Alarm /FrontCAM /CANbox /Towbar /WACM /2nd USB HUB /Electric seats x2 /right door lock switch /storage seat x2
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Ale sama guma jest chyba przyklejona do klapy.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Jak ktoś drutował, to może. Oryginalnie nie, można zdemontować.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Ford S-Max
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
|
Ktoś wie jakie piny za co odpowiadają i jak je zmierzyć? Robiłem naprawę kabli. Dwa miałem całkowicie zerwane i teraz wycieraczka nie wraca do swojej pozycji.
|
|
|
|