Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-11-2021, 08:01   #641
sabaciontko
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1,6 TDCI(115KM) 2,0(180KM) 2,0(190KM)
Rocznik: 2013,2015,2021
Domyślnie Odp: Wymiana licznika.

"Na pałę". Szukałem info u rosjan ale nikt nic.

sabaciontko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2021, 08:17   #642
Slawko

Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012

Ok, najgorsze co może być. Sam tak czasami robię i jak wyjdzie, to problem, bo nie pamiętam co zrobiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wtedy wiadomo, ze "da się", a później szukanie "jak ja to zrobiłem".

Tak przy okazji, może ktoś wie jakie są wartości rezystancji przy wciskaniu lewych klawiszy na kierownicy(lewo, prawo, góra, dół, ok)?
Te wartości co są podane na schematach mk3,5 i sync nie działają.
Slawko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2021, 15:00   #643
dzwiedziu

Imię: Adrian
Model: kuga mk3
Silnik: 2.0 ecoblue
Rocznik: 2021

Lewe przed i polift są identyczne. Prawe z buźką, prawe z ok, tempomat zwykły, tempomat acc, bt/vc, przed i polift ...... wartości są inne.
dzwiedziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2021, 15:02   #644
Slawko

Tak, chodzi mi o lewe, tam gdzie jest przycisk OK.

Edit:
Haha, dopiero jak wracałem domu zauważyłem że lewy i prawy ma identyczne oznaczenia, a jeżdżę nim codziennie od marca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jestem spostrzegawczy.

Jako że spadł śnieg i jest 0°C a działam na dworzu to podpowiedźcie jak rozebrać osłonę kierownicy? Czy wystarczy te przednie zaczepy zwolnić? A może samej góry osłony nie zdejmuje się, tylko tę"szmatę" pod licznikiem aby dostać się do śrubek licznika?

Edit2:
Znalazłem filmik i już wiem. Wystarczy te dwa zaczepy z przodu zwolnić, reszta sama wyjdzie. Oczywiście jeden zaczep się złamał. Nie ma to jak na mrozie plastikami się bawić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Slawko ; 27-11-2021 o 09:38
Stary 27-11-2021, 13:09   #645
Slawko

Licznik wymieniony.

"Fabrycznie" na stole gadał po niemiecku, wywalał mnóstwo komunikatów o błędach typu " awaria silnika serwis", coś o parkowaniu, tempomacie i wielu innych.
Po podpięciu wszystko się ustabilizowało, język zmienił się na polski, wszystkie dostępne funkcje takie jak na starym, nic więcej.
Przebieg na wszystkich modułach jakie są w aucie ustawił się na taki z licznika. Zamiast 250k to 42k. Piszę to bo sam nie mogłem znaleźć takiej informacji. Te co są, to dla tych co nigdy tego nie robili są niejasne. Zakładam że na prawidłowy w górę da się zmienić bez problemu, tak wynika z tego tematu. Także trzeba uważać aby nie włożyć licznika z większym przebiegiem bo będzie problem.

Co do samego wyglądu, to bez porównania lepiej. Pomijam to, że informacji jest więcej, ale czytelność. Stary blado niebieski, jest mdły, i ze względu na odbiór takiego koloru przez oczy "nieostry".

Przyciski,
Miałem pomierzyć dla potomności, ale podejrzewam że w nich są nie tylko switche i rezystory, tylko coś jeszcze. Nie rozbierałem, to nie wiem, wnioskuję po błędach jakie pojawiły się w liczniku jak był podpięty "na stole" bez tych przycisków.

Wiem że większość już została napisana w tym temacie i dla tych co robią to na "co dzień" jest mieleniem w kółko to samo, ale zawsze to inne spojrzenie dla tych co kiedyś się skuszą na wymianę.

Aha, wymieniałem na licznik poliftowy F1ET-10849-BLS
Stary 27-11-2021, 18:59   #646
dzwiedziu

Cytat:
Napisał Slawko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Także trzeba uważać aby nie włożyć licznika z większym przebiegiem bo będzie problem.
Jaki to problem, rozwiń?

Cytat:
Napisał Slawko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem pomierzyć dla potomności, ale podejrzewam że w nich są nie tylko switche i rezystory, tylko coś jeszcze.
Wystarczą tylko rezystory, mam tak na stole, znajdę to co rozrysowałem to wrzucę.

Cytat:
wnioskuję po błędach
Błędy są bo brak połączeń z modułami które licznik ma włączone w konfiguracji.
Stary 27-11-2021, 19:09   #647
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Napisał dzwiedziu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jaki to problem, rozwiń?
w szczególnym przypadku PCM nie uczy się w dół

Cytat:
Napisał dzwiedziu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczą tylko rezystory, mam tak na stole
Kiedyś oszczędziłem sobie czas i robotę kupując za 15zł lewy joy
Teraz leży mi chyba jeszcze 3szt.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2021, 19:15   #648
Slawko

Cytat:
Jaki to problem, rozwiń?
Jak pisałem tekst, to zasugerowałem się, że przebieg ustawia się taki jak ma licznik, czyli jak licznik ma mniejszy i wszędzie tak ustawi ,to nie ma problemu, ale jak ustawi większy, to zmiana w dół kosztuje. Dopiero jak zadałeś pytanie, na spokojnie pomyślałem, że nie ma problemu, bo w zasadzie skoro licznik potrafił zmienić przebieg w modułach w dół, to dlaczego nie miałby zmienić w górę i na odwrót. W pewnym sensie to trochę głupie, bo teraz mam moduły z przebiegiem 42k km a nie 250k km. Równie dobrze mogło by nie być tego przebiegu w modułach.
Stary 27-11-2021, 19:20   #649
dzwiedziu

Cytat:
bo teraz mam moduły z przebiegiem
Jak narazie to spotkałem się tylko z jednym modułem który liczy fabryczny przebieg i pozostaje bez zmian - fcdim.
Stary 27-11-2021, 19:30   #650
Slawko

Cytat:
Wystarczą tylko rezystory, mam tak na stole, znajdę to co rozrysowałem to wrzucę.
mnie z rezystorami nie działało choć dałem takie jak na schemacie.
Cytat:
Błędy są bo brak połączeń z modułami które licznik ma włączone w konfiguracji.
teraz dokładnie przejrzałem te błędy, wszystkie dotyczyły tego co mam, nie było nic czego bym nie miał.

Bump: U mnie FCDIM zmienił przebieg na ten niższy. Ogólnie wszystkie moduły (oprócz PCM, ten nie pokazuje w ogóle przebiegu i nie pokazywał wcześniej) zmieniły przebieg na taki sam co licznik.
Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kiedyś oszczędziłem sobie czas i robotę kupując za 15zł lewy joy
dla jednostki czasami nie warto. Tu 15, tam 30 i zaraz robi się 600 i mnóstwo gratów nikomu nie potrzebnych które za 20 lat wyrzucę bo teraz "a może się przydadzą".
Odpowiedz

Tagi
converse , focus

Zasady postowania