Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-05-2021, 17:50   #331
Łukasz1981Szczecin
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 DuraTec
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Ford Mondeo mk4 2007 pomoc w naprawie kolektora

Jak był podpinany komputer pod auto , to wszystkie znaki wskazywały na problemy z kolektorem właśnie. Ale chce pójść kilka kroków do przodu, wymienić sondę lambda, zmienić świece, zrobić przegląd instalacji lpg, przegląd całego wydechu, by wszelakie usterki wyłapać, i zlikwidować. Auto kupione niby od pierwszego właściciela, niby ma teraz 280 tyś nalotu.
Nigdzie nie mogę dojść, czy taki kolektor z polifta, będzie pasował do przedlifta.
Czy miałbyś może poratować jakimś linkiem do katalogu serwisowego ??

Łukasz1981Szczecin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2021, 20:17   #332
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2021, 20:55   #333
hesiek
ford::advanced

Imię: GRZEGORZ
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 duratec + LPG
Rocznik: 2008

Kolektor jest raczej taki sam w przed i po lifcie bo w jaki katalog sie nie zajrzy to pokazuj okres montażu 2007-2014 ale weź pod uwagę że w w mk4 wsadzili dwa rzędy klap wirowych jeden jest na wysokości dolotu głowicy a drugi umieszczony niżej w komorach kolektora

Rozebrałeś ten kolektor? Jest ten luz?? Podczas pracy grają klapy?? Moje jest zdanie takie jak odetnie się podciśnienie zasilające mieszek klap i nie słychać zagrania klap przy ręcznej manipulacji wodzikiem to niema sensu ich ruszać
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Screenshot_20210525-205454_Chrome.jpg (79.7 KB, 62 wyświetleń)
Moje mody: PDC przód, tył. NX sd +CAM. Siedzenia-grzanie, wentylacja, pamięć i elektr. siedzenia pasażera. AFS. BT/VC/USB. Rolety tył. BLIS :-D, składane lustra. (wszystko od zera - elektr. bieda wersja) zderzaki pakiet ST

Ostatnio edytowane przez hesiek ; 25-05-2021 o 21:06
hesiek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2021, 20:47   #334
Gienek88
ford::average

Imię: Gienek
Model: MkIV Titanium X
Silnik: 2.0 145km + LPG
Angry Odp: benzyna 2l Klapki na kolektorze powietrza

Witam wszystkich,
Trochę odświeżę temat.
Jestem właśnie po naprawie kolektora, która skończyła się wywaleniem tych nieszczęsnych klapek wraz z prętem. Moim zdaniem nie opłaca się w ogóle ich wymieniać na nowe, komplet samych klapek to koszt 310zł :/ Ja mam na liczniku 197kkm i powiem tak, sam pręt jest prawie nienaruszony ale gniazda, w których osadzone są klapki już się trochę wyrobiły i był spory luz. Wielu forumowiczów pisało o wywaleniu ich całkowicie, dlatego stwierdziłem, że zaryzykuję.
Wrażenie z przejechanych kilku kilometrów sa bardziej niż zadowalające. Auto przyspiesza od samego dołu, nie szarpie ani się nie dławi. Ładnie wchodzi na obroty. Do tej pory, na zimnym silniku miał okrutnego muła i spadały obroty. Wymieniłem Map sensor jeszcze przy okazji. Po demontażu kolektora wyczyściłem separator oleju, był dosyć zawalony ale zawór działał poprawnie. Wąż łączący separator z kolektorem już ma delikatne spękania ale bez dramatu, jednak cena nowego zwala z nóg - 227zł :0
Także jeśli ktoś przymierza się do rozebrania tego ustrojstwa ale szkoda mu kasy na nowe klapki, to bez obaw można się ich pozbyć. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gienek88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2021, 21:03   #335
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: benzyna 2l Klapki na kolektorze powietrza

Cytat:
Napisał Gienek88 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Także jeśli ktoś przymierza się do rozebrania tego ustrojstwa ale szkoda mu kasy na nowe klapki, to bez obaw można się ich pozbyć.
Ja kiedyś w tym samym silniku w mk3 miałem klapki - ale tylko dlatego, że poprzedni właściciel kupił nowy kolektor właśnie z nimi w ASO.

Ciekawe czy one mają jakiekolwiek wymierny wpływ i w jakim zakresie obrotów, obstawiam że tylko poniżej 2000-2500 obrotów i są tylko po to aby auto lepiej wypadło troszkę lepiej w testach emisji/spalania
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2021, 00:06   #336
Parch

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał Gienek88 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do tej pory, na zimnym silniku miał okrutnego muła i spadały obroty. Wymieniłem Map sensor jeszcze przy okazji. Po demontażu kolektora wyczyściłem separator oleju, był dosyć zawalony ale zawór działał poprawnie.
Czyli możliwe jest, że po wymianie Map Sensora i wyczyszczeniu separatora się polepszyło?
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2021, 05:52   #337
OTTO

Imię: Tomek
Model: Peugeot 508 sw
Silnik: 2,0 HDi
Rocznik: 2013

Nie chcę Was martwić ale w mk4 jest jeszcze drugi komplet klapek, na dole kolektora. Ich już chyba nie da się usunąć.
Stary 07-12-2021, 09:49   #338
Gienek88

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawe czy one mają jakiekolwiek wymierny wpływ i w jakim zakresie obrotów, obstawiam że tylko poniżej 2000-2500 obrotów i są tylko po to aby auto lepiej wypadło troszkę lepiej w testach emisji/spalania
One są otwarte przy zgaszonym silniku i zamykają się od razu po odpaleniu, a ponownie otwierają podobno po 3tys obrotów (tak pisał jeden z forumowiczów).
Mi się samochód dusił właśnie na niskich obrotach i teraz jest super.

Cytat:
Napisał Parch
Czyli możliwe jest, że po wymianie Map Sensora i wyczyszczeniu separatora się polepszyło?
Po wymianie samego czujnika już się polepszyło, zawór odpowietrzający był czysty więc to raczej nie wpłynęło jakoś znacząco.

Cytat:
Napisał OTTO
Nie chcę Was martwić ale w mk4 jest jeszcze drugi komplet klapek, na dole kolektora. Ich już chyba nie da się usunąć.
Nie da się ich usunąć, ale z tego co zaobserwowałem to one dawkują 'powietrze' tylko z odpowietrznika skrzyni korbowej, który jest podłączony na samym dole kolektora, a drugi rząd klapek jest mniej więcej w połowie. Tak więc nie powinny mieć wpływu na pracę silnika. One również zamykają się od razu po odpaleniu silnika.
Stary 07-12-2021, 09:54   #339
Parch

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Cytat:
Wymieniłem Map sensor jeszcze przy okazji.
Map Sensor był wymieniany podczas demontażu kolektora, w czasie którego to demontażu usuwałeś klapki?
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2021, 10:30   #340
Gienek88

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Map Sensor był wymieniany podczas demontażu kolektora, w czasie którego to demontażu usuwałeś klapki?
Czujnik wymieniłem dwa dni wcześniej, bo to zajmuje może 5 minut łącznie z przygotowaniem grzechotki z torxem i otwarciem maski. Po wymianie czujnika auto o wiele lepiej zaczęło jeździć, bez klapek jeszcze bardziej się polepszyło.
Odpowiedz

Zasady postowania