![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#331 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 DuraTec
Rocznik: 2007
|
Jak był podpinany komputer pod auto , to wszystkie znaki wskazywały na problemy z kolektorem właśnie. Ale chce pójść kilka kroków do przodu, wymienić sondę lambda, zmienić świece, zrobić przegląd instalacji lpg, przegląd całego wydechu, by wszelakie usterki wyłapać, i zlikwidować. Auto kupione niby od pierwszego właściciela, niby ma teraz 280 tyś nalotu.
Nigdzie nie mogę dojść, czy taki kolektor z polifta, będzie pasował do przedlifta. Czy miałbyś może poratować jakimś linkiem do katalogu serwisowego ?? |
|
|
|
|
|
#332 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
|
|
|
|
|
|
#333 |
|
ford::advanced
![]() Imię: GRZEGORZ
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 duratec + LPG
Rocznik: 2008
|
Kolektor jest raczej taki sam w przed i po lifcie bo w jaki katalog sie nie zajrzy to pokazuj okres montażu 2007-2014 ale weź pod uwagę że w w mk4 wsadzili dwa rzędy klap wirowych jeden jest na wysokości dolotu głowicy a drugi umieszczony niżej w komorach kolektora
Rozebrałeś ten kolektor? Jest ten luz?? Podczas pracy grają klapy?? Moje jest zdanie takie jak odetnie się podciśnienie zasilające mieszek klap i nie słychać zagrania klap przy ręcznej manipulacji wodzikiem to niema sensu ich ruszać
Moje mody: PDC przód, tył. NX sd +CAM. Siedzenia-grzanie, wentylacja, pamięć i elektr. siedzenia pasażera. AFS. BT/VC/USB. Rolety tył. BLIS :-D, składane lustra. (wszystko od zera - elektr. bieda wersja) zderzaki pakiet ST Ostatnio edytowane przez hesiek ; 25-05-2021 o 21:06 |
|
|
|
|
|
#334 |
|
ford::average
![]() Imię: Gienek
Model: MkIV Titanium X
Silnik: 2.0 145km + LPG
|
Witam wszystkich,
Trochę odświeżę temat. Jestem właśnie po naprawie kolektora, która skończyła się wywaleniem tych nieszczęsnych klapek wraz z prętem. Moim zdaniem nie opłaca się w ogóle ich wymieniać na nowe, komplet samych klapek to koszt 310zł :/ Ja mam na liczniku 197kkm i powiem tak, sam pręt jest prawie nienaruszony ale gniazda, w których osadzone są klapki już się trochę wyrobiły i był spory luz. Wielu forumowiczów pisało o wywaleniu ich całkowicie, dlatego stwierdziłem, że zaryzykuję. Wrażenie z przejechanych kilku kilometrów sa bardziej niż zadowalające. Auto przyspiesza od samego dołu, nie szarpie ani się nie dławi. Ładnie wchodzi na obroty. Do tej pory, na zimnym silniku miał okrutnego muła i spadały obroty. Wymieniłem Map sensor jeszcze przy okazji. Po demontażu kolektora wyczyściłem separator oleju, był dosyć zawalony ale zawór działał poprawnie. Wąż łączący separator z kolektorem już ma delikatne spękania ale bez dramatu, jednak cena nowego zwala z nóg - 227zł :0 Także jeśli ktoś przymierza się do rozebrania tego ustrojstwa ale szkoda mu kasy na nowe klapki, to bez obaw można się ich pozbyć. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#335 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
Ciekawe czy one mają jakiekolwiek wymierny wpływ i w jakim zakresie obrotów, obstawiam że tylko poniżej 2000-2500 obrotów i są tylko po to aby auto lepiej wypadło troszkę lepiej w testach emisji/spalania |
|
|
|
|
|
|
#336 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#337 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: Peugeot 508 sw
Silnik: 2,0 HDi
Rocznik: 2013
|
Nie chcę Was martwić ale w mk4 jest jeszcze drugi komplet klapek, na dole kolektora. Ich już chyba nie da się usunąć.
|
|
|
#338 | |||
|
![]() Imię: Gienek
Model: MkIV Titanium X
Silnik: 2.0 145km + LPG
|
Cytat: