Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-12-2021, 21:29   #61
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

Nie dojadę bo mam niesprawne auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2021, 09:42   #62
Piotr..
ford::advanced

Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 EB @ 207KM/318Nm + LPG
Rocznik: 2015

ja bym jednak sprawdził ten filtr powietrza, to że kupiłeś oryginał nie znaczy że nie trafiłeś jakiejś wadliwej sztuki, kup jakiś zamiennik znanej firmy i zobacz, koszt nie duży a przynajmniej już będziesz miał jasność i cały dolot sprawdzony.
Piotr.. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2021, 09:54   #63
zmulim
FCP member

Zastanawiałem się nad tym czy właśnie nie kupię jakiegoś Manna i nie włożyć jeszcze. Dolot to tak czy siak myślę cały wyciągnąć, łącznie z intercoolerem i go sprawdzić…

Stary 05-01-2022, 09:03   #64
zmulim
FCP member

Domyślnie Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

Witajcie po przerwie.

Kolejna aktualizacja, która w zasadzie nic nie wnosi do tematu. Od 17 grudnia zeszłego roku (wymieniłem wtedy MAF i MAP) błąd P1102 nie powrócił, zrobiłem około 1000km i w zasadzie auto jeździ jak jeździło, czyli nadal ma lekko zaniżone odczyty z MAF oraz współczynnik TQ.

W zeszły poniedziałek zostawiłem Focusa w niezależnym specjalizującym się w Fordach serwisie. Katowali go dwa dni i co? I nic, technicy nie znaleźli żadnych nieprawidłowości gdyż wszystkie wartości mieszczą się w granicach tolerancji. Wykluczono nieszczelność dolotu jak i nieprawidłową pracę turbiny. Tak więc mnie już ręce opadły. Natomiast sięgając pamięcią, przypominam sobie że to auto raczej zawsze tak jeździło, w sensie, po zmianie mocy ten współczynnik TQ zachowywał się bardzo podobnie a nawet tak samo jak teraz. Kojarzę bo wtedy jeździłem z włączonym forscan lite i obserwowałem TQ_ACT. Z tą różnicą że wtedy nie wywalało błędu...

Fakt faktem błąd jest bardzo bardzo sporadyczny i ciężko mi go nawet teraz wymusić po ostrzejszej jeździe, serwis również miał z tym problem i ostatecznie ten błąd im też się nie pojawił.

Ciekaw jestem czy komuś udało się to paskudztwo zażegnać. Czytałem o egrach, pęknietych chłodnicach spalin w egr, ale ja mam nówkę sztukę egr więc odpada... Pomysłów już na prawdę brak...

Dodatkowo dziś podczas jazdy z pracy zauważyłem że auto dostało „muła” około 3000rpm, nie mówiąc że parametr TQ_ACT ledwo osiąga 116% by natychmiast spaść do 108% a przy 3000rpm to raptem 98%… Nic z tego nie rozumiem…

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 05-01-2022 o 14:59
Stary 12-01-2022, 14:26   #65
zmulim
FCP member

Nie było mnie tu jakiś czas, więc spieszę z kolejną aktualizacją tego co do tej pory udało mi się zaobserwować i zrobić z autem.

Przede wszystkim po wkurzającym dniu z bardzo kiepskimi odczytami parametrów (ale ciągle bez tego błędu), postanowiłem wykonać powrót do mapy 150KM. Forscan poszedł w ruch, moc zmieniona, reset PCM i w drogę...

Jeżdżę tak do dzisiaj, robię sobie logi na żywo i generalnie rzecz biorąc auto jest dużo bardziej dynamiczniejsze niż na mapie 180KM, reaguje żwawo na pedał gazu, absolutnie ani razu nie wywala tego błędu, a kręcony był nie raz ponad 4000RPM.

Co rzuca się w oczy - odczyty pidów takich jak TQ_ACT, MAF, MAP nie różnią się praktycznie niczym, albo różnią się niewiele od tego co to auto "wypluło" mi na mapie 180KM. Wyjątki oczywiście są, gdy wersja 180KM "przypomniała" sobie jak się ma jeździć i raz, może dwa TQ wskoczył mi na 124% i póżniej utrzymywał się na 122% aż do 3000RPM.
Mimo braku znaczących różnic w odczytach PIDów, auto w jeździe, jak pisałem, zachowuje się znacznie przyjemniej.

Kolejna sprawa - odczyty z MAP sensora, czyli ciśnienie doładowania (3ci bieg i jazda z butem w podłodze 1700-3500RPM). U mnie oscyluje w granicach 2,3 bara, czasem jest to 2,36 bara. Czyli odejmując realne ciśnienie atmosferyczne które mam (0.9bar), wychodzi na to że doładowanie turbiny wynosi u mnie 1.4 bara. Mowa o obecnej mapie 150KM, ale co ciekawe, identyczne odczyty z MAP miałem na mapie 180KM... Z logów kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , które mi nadesłał, wynika że u niego w takich warunkach (mapa 180KM), turbo nabija 2,7 bara czyli po odjęciu ciśnienia atmosferycznego, realnie jakoś 1,7 bara...

Stąd też według mnie prosty wniosek - mniejszy przepływ powietrza -> mniejsze ciśnienie doładowania -> w specyficznych warunkach błąd P1102... Wszystko to jest ze sobą powiązane. Wygląda na to że mapa 180KM nie robi wrażenia na moim silniku a konkretnie na... no właśnie, wg mnie na turbinie bądź jej sterowaniu. Wydaje mi się to realną przyczyną moich problemów. Albo samo turbo niedomaga, albo jego sterowanie jest niewłaściwe. A jak to drugie to kwestia podciśnienia i zaworów, gruszki no i czego jeszcze? Oczekuję na konstruktywną burzę mózgów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 12-01-2022 o 14:33
Stary 12-01-2022, 14:34   #66
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

według informatyków
"czasem wystarczy wyjść i wejść jeszcze raz"

Wniosek,
ograć PCM takim samym vbf albo nowszym, przywrócić 180KM i pewnie będzie jak dawniej (gorzej nie powinno być).
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2022, 14:59   #67
zmulim
FCP member

Domyślnie Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

Wg serwisantów z Ford Sławek mam najnowszy soft do PCM. Tyle że sprawdzali IDSem.

Co do samodzielnego ogrywania, Forscan rady nie da, a może i da ale bym się nie odważył. Mam tylko klona czerwonego, trochę się obawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 12-01-2022 o 15:41
Stary 12-01-2022, 15:56   #68
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

czemu się klona boisz?
prawie identyczna procedura.
robisz backup, szukasz plików (albo korzystasz z upgrade wizard ale przed wejściem w programowanie warto poszukać czy jest dobra kolejność plików) i wgrywasz.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2022, 16:03   #69
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Choćby dlatego, że jak cokolwiek pójdzie nie tak to z auta masz roślinę. PCM steruje silnikiem, do tego (chyba?) bierze udział w Immo, więc nieudany update to trup z auta.
To co innego niż wgranie nowego softu do licznika czy hvac, które jak się nie powiedzie to w sumie nic takiego wielkiego się nie stało.

Żeby nie było: ja jestem orędownikiem grzebania samemu w aucie, uważam też że czerowny klon akurat w FF3 jest spoko kablem, ale jednak jest pewna granica z czym warto ryzykować, a z czym nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(albo korzystasz z upgrade wizard
Wspaniały pomysł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2022, 13:55   #70
zmulim
FCP member

Sprawdziłem u siebie jaką mam wersję PCM, okazuje się że nie ma potrzeby aktualizacji, gdyż mam najnowszy soft... F1FA-12A650-DLJ. Tak więc chyba wgrywanie tego samego od nowa nie ma najmniejszego sensu.

Przyszedł mi wakuometr, pewnie na dniach będę mierzył podciśnienie. Pytanie dla obeznanych, gdzie się wpiąć najlepiej (pompa ma dwa wyjścia, jedno na sterowanie turbo a drugie na serwo hamulców) oraz przy jakich obrotach silnika wykonywać pomiar?
Odpowiedz

Zasady postowania