![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Leszek
Model: GALAKTYKA MK3
Silnik: 2.0 TDCI DW10F
Rocznik: 2017
|
Witam
Sytuacja wygląda następująco... Pacjent galaxy 2010rok 2.0 tdci Auto od soboty wyświetla komunikat jak na zdjęciu poniżej "kluczyk nie rozpoznany" Auto ma system bezkluczykowy Zauważyłem komunikat w dzień jak auto stało w garażu ale olalem to i z wieczora zamknąłem auto a rano aku rozładowany... Odpaliłem auto z kabli i po chwili ponownie komunikat że kluczyka nie rozpoznano.... Auto odpala i zamyka się tylko że po zamknięciu czy też po zgaszeniu po chwili wyskakuje komunikat i w ten sposób wyładowuje akumulator na postoju gdyż po prostu ten komunikat cały czas się wyświetla.... Wczoraj żona była u gościa co otwiera awaryjnie auta dorabia kluczyki itp. wymienił baterie i naprawił w jednym z pilotów guzik od zamykania... TAKŻE PILOTY NA 1000% SPRAWNE Diagnostyka u mechanika nic nie wykazała związanych z tym błędów... poniektórzy obstawiają zegary conversy... Co do zegarów jakiś miesiąc temu był wygrany program z parkotronikami cyfrowa prędkością voltomierzem itd. W nawigacji FX (ta mała) wygrane spolszczenie i zaktualizowane mapy... Przed wygraniem tego jakiś tydzień jeszcze prędzej był zmieniany glosniczek PDC bo padł A w tamtym tygodniu zmieniałem żarniki ksenonowe i zdemontowalem filtr powietrza gdyż wibrowala rura od zasysu powietrza to odołączyłem przeplywke w celu zdemontowaniu puchy i pod pucha przewody masowe pryslem jakimś odrdzewiaczem bo zaśniedziały i do puszki z bezpiecznikami zajrzałem "podociskalem" przekaźniki i bezpieczniki i po tym zabiegu jakoś na drugi dzień zaczęły się cuda i nie wiem czy jest to powiązane z tym komunikatem.... Auto podłączany już 2 elektro mechaników i nie ma błędów.... Lacznosc z licznikiem jest w żadnych innych podzespołach błędów nie ma.... Szukanie igły w stogu siana... Chaotycznie to opisałem ale z grubsza tak to wygląda... Za każda podpowiedź będę wdzieczny |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Jeśli convers nie gasnie po zamknięciu auta to znaczy, że bcm nie dostaje informacji o zamknięciu drzwi z zamka. Za ten sygnał odpowiedzialny jest microswitch w zamku drzwi kierowcy.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#3 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Cytat:
aktualizacje nie miały wpływu na obecny stan (zwykle nie mają) coś ciągnie prąd i może być to praktycznie każdy moduł i usterka opisane na forum zacznij od diagnozy altka, potem od odpięcia radia od instalacji auta potem od dezaktywacji RKE (systemu keyless) przez odpięcie bezpiecznika o krańcówce powinien wyskoczyć błąd więc to raczej nie będzie uszkodzone |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Mylisz się. Krańcówka nie będzie sygnalizowana błędem. Dowiedziałem się o tym jak zamontowałem zamek kierowcy z anglika
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#5 |
|
|
W jednym z tematów na forum była podobnie opisana sytuacja lecz tam nie można było zamknąć bodajże auta i winę miała prawdopodobnie wiązka w drzwiach... ale temat zamilkł i potwierdzenia brak...
Co do diagnostyki mechanik i elektromechanik nic nie znaleźli... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
auto zostało odebrane w piątek od elektronika...
auto stało u niego przez ponad tydzień i w tym czasie odłączał różne podzespoły-moduły po czym psikał styki jakimś "kontaktem" i sprawdzał czy komunikat ponownie sie wyświetlał... Na dzień dzisiejszy auto od piatku do dziś nie wyświetliło komunikatu,elektronik ma podejrzenie co do przycisku start-stop |
|
|
|