![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#541 |
|
ford::professional
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Wentylator ci startuje? Poszukaj na forum wątki o "fioletowym kabelku". Wiązka gnije i klima nie działą.
|
|
|
|
|
|
#542 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Zacznij od zmiany tytułu na zgodny z regulaminem.
|
|
|
|
|
|
#543 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2008
|
Wentylator startuje. Fioletowy kabelek wymieniony.
|
|
|
|
|
|
#544 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009
|
Witam. Mój pojazd to ford mondeo MK4 z 2009 r titanium, problem polega na tym, że przestała działać klimatyzacja. Po zwarciu styków 3 i 5 przekaźnika włącza się i chłodzi. Więc przekaźnik nie zostaje wysterowany. Bezpieczniki sprawdzone. Żeby było ciekawiej przestał działać alarm tzn nie reaguje papilot. Sprawdzałem i zapasowy to samo. Kluczyk w drzwiach uruchamia centralny zamek. Awaria w tym samym czasie. Około tygodnia wcześniej wszystko działało w najlepszym porządku. Zastanawiam się czy sprawcą nie jest kuna. Jednakże oględziny nie wykazują nigdzie nadjedzonych kabelków. Może nie widzę i gdzieś jeden jest przegryziony ale który i gdzie szukać przy tych objawach. Reszta w aucie działa jak należy. Do tego należy dodać, że żadnych błędów nie pokazuje. Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez meteorolog ; 26-05-2022 o 20:04 |
|
|
|
|
|
#545 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-10-2020
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2007
|
Przy wtyczce wentylatora jest taki fioletowy przewod, wypnijwtyczke i zobacz czy masz na nim napiecie ok 4,3v , czynie jest przelamany przy wtyczce. To wada fabryczna praktycznie. Sprawdzi bedziemy myslec dalej
|
|
|
|
|
|
#546 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 11-04-2008
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
|
podepnę się pod temat - nie działająca klima
- czynnik uzupełniony , brakowało 150 g - napięcie na fioletowym kabelku przed modułem jest około 4V - napięcie przed modułem do wentylatora jest - napięcie do sprężarki dochodzi po włączeniu klimy wentylator na chłodnicy się nie załącza , jakiś Carscanner pokazuje po uruchomieniu (przed dobiciem): ACP - ciśnienie układu klimatyzacji -887,5 kPa ACPH - wys. cisnienie układu klimatyzacji (A/C) - Off ACPLLP - Niskie cisnienie A/C - przełącznik cisnienia A/C - On PCM1AC - Bitmapowe oznaczenie PCM nr - żądanie włączeni.... - ON ACC-REQ - Sprzęgło klimatyzatora - ON co mogę jeszcze sam sprawdzić, lub czy jest ktoś (Dolnośląskie) kto sprawdzi klimatyzację od A do Z (każdy u kogo byłem mowił że elektryką się nie zajmuję) z góry dzięki |
|
|
|
|
|
#547 |
|
|
Wentylator w mk4 nie zalacza sie od razu ze sprezarka, wlaczaja sie gdy rosnie cisnienie w ukladzie. Iwtedy pracuja z predkoscia zalezna od cisnienia. Kompresor wlacza sie tak jak trzeba? Jak chcesz zobaczyc czy sie wlacza wentylatory to odpal klime i wyjmij wtyczke od czujnika cisnienia klimy. Jest przy porcie LP pod maska i wtedy powinien wlaczyc sie
|
|
|
|
|
|
#548 | |
|
|
Cytat:
z tego co zrozumiałem przez telefon napięcie do sprężarki dochodzi ale sprężarka nie włącza się, miałem mylne skojarzenie że jak wentylator się nie włącza to i sprężarka się nie włączy, można sprawdzić sprężarkę( nie słyszę przekaźnika przy załączaniu klimy) |
|
|
|
|
|
|
#549 |
|
|
Pod maska masz przekaznik R3. Zmostkuj go i zobacz czy cyknie cewka kompresora. Mozewtyczka przy kompresorze zasniedziala. Jeszcze jedna wazna rzecz- byle jaki blad od klimy nie pozwoli zalaczyc ukladu. Najlepiej podpiac jakis dobry komputer i usunac bledy
|
|
|
|
|
|
#550 | |
|