![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#121 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
|
|
|
|
|
|
#122 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Wszelkie opisywane zachowania wskazują, iż mamy do czynienia ze standardową "przypadłością:" tego modelu - "gnijąca" wiązka do sterownika silnika. Kolega powyżej najpewniej chciał podać link do licznych podobnych opisów, tylko źle mu się coś podlinkowało... Tak czy inaczej zapewne nieunikniona będzie wizyta u sensownego i cierpliwego elektryka, który robił już takie przypadki... Standardowa procedura to trochę "poszarpać" wiązką/poszczególnymi przewodami wiązki w okolicy "rozgałęzienia" w pobliżu sterownika silnika a następnie pomierzyć które przewody udało się wreszcie skutecznie "urwać" i te przewody "połatać". Będzie po problemie.
|
|
|
|
|
#123 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Tak czy inaczej, dzięki za pomoc, biorę się w takim razie za szukanie dobrego elektryka. Ostatnio edytowane przez Badylosan ; 28-10-2021 o 20:28 |
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
#139 z podanego przeze mnie linka
przy czym to po prostu "definicja problemu", zaczniesz czytać wcześniej to poznasz okoliczności,kiedy problem okazał się awarią unieruchamiają auto. Obecnie najprawdopodobniej jesteś na etapie "pierwszych objawów". To oznacza, że elektryk musi dokładnie wiedzieć czego szuka, bo pewnie przeciętny powie "u nas wszystko działa". |
|
|
|
|
|
#125 |
|
ford::beginner
![]() Imię: marcin
Silnik: 275KM/427Nm T5
Rocznik: 2007
|
Witajcie.
Dziś i mnie dopadła awaria "immobiliser aktywny" i auto nie chciało odpalić. Kilkanaście prób zamykania auta i po którymś razie power zadziałał i odjechałem spod fryzjera. Teraz pomogło odpięcie akumulatora. Na zegarach po włączeniu zapłonu naładowanie Aku na poziomie 11,7-11,9 V. Może to być przyczyną gdyż auto jeździ na krótkich dystansach. Przeczytałem wątek Paolo Wawa zacytowany wcześniej, ale ja nie wiem gdzie tego szukać. Napiszcie gdzie i czego szukać. Mówili coś o kablu masowym, tylko którym. Ten od Aku ? Czy w wiązce której nie wiem gdzie szukać. Pomóżcie bo boje się że dopadnie to moja żonę która sama sobie z tym nie poradzi, a jak podpowiecie to uda mi się uniknąć problemów w przyszłości |
|
|
|
|
|
#126 |
|
![]() Imię: Marcin
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008
|
Najlepiej znaleźć dobrego elektryka który ma duże doświadczenie z fordami. Temat generalnie jest ciężki do ogarnięcia samemu tym bardziej jeśli nie ma się o tym pojęcia. Robota na dłuuuuuugie godziny. Cała wiązka pod maską do przejrzenia.
Generalnie w tej chwili jeżdżę mniej i odpuściłem trochę ten temat, tym bardziej, że jak próbowałem znaleźć jakiegoś magika to wszyscy mi odmawiali bo cytując "nie będą grzebać w aucie jak wszystko działa i trzeba jeździć aż się całkowicie posypie". Powodzenia w tym temacie |
|
|
|
|
|
#127 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-05-2011
Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017
|
Najlepiej to odczytać błędy zamiast zgadywać i spędzać dlugie godziny przy aucie.
W mk4 przed i po lifcie to sie czesto zdarza jak akumulator jest na umarciu, spada napięcie i moduł RFA sie zawiesza dlatego klucz jest nie wykrywany. |
|
|
|
|
|
#128 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022
|
Cytat:
|
|
|
|
#129 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-05-2011
Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017
|
W przeciągu ostatniego roku przerabiałem 5 takich przypadków, zawsze był błąd a nie zawsze moduł odpowiadał na rsetowanie programem, ale jak ktos nie ma w głowie to bierze teleporady u ortopedy.
|
|
|
|
|
|
#130 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-06-2022
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
|
Panowie szukam zestawu startowego do mondeo 2.0 rok 2007 w załączniku model może ma ktoś - niestety nie mogę znaleźć.
Samochód nie chce odpalić wyświetla "awaria silnika" immobilizmem aktywny. Mechanik stwierdził że trzeba wymienić cały zestaw... proszę o pomoc |
|
|
|