Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-07-2022, 22:16   #21
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Wymiana PCM a konfiguracja

Cytat:
Napisał Rybaldinho Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Czy te forum jest od gdybania i domysłów ?
Wybierze sobie Kolega sam, który mu się najbardziej podoba?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Czy może - zanim zacznie "żołądkować" się na forum ogarnie się nieco i sprecyzuje
1) Jakie auto
2) z jakiego rocznika
3) jaki silnik
albo
1) konkretnie o jaki PCM chodzi (P/N wydaje się taką "dość podstawową informacją"...).

A poza wszystkim - w sterowaniu turbiną to PCM jest raczej na końcu kolejki "podejrzanych"...

Stary 14-07-2022, 08:58   #22
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał Rybaldinho Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy te forum jest od gdybania i domysłów ?
Jak każde forum chyba, więc najlepiej będzie jak szanowny kolega pojedzie do prawdziwych fachowców. W ASO (dział części) po VIN dobiorą PCM, turbinę, wiązki. Też w ASO (serwis) wymienią wszystko. I "będzie Pan zadowolony". Szybko, konkretnie i na temat.
Po co to tracić czas na jałowe dysputy na forach?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2022, 10:24   #23
Rybaldinho

Wnioskuję, że forum te jest od pisania żeby pisać... gdy pyta się o konkrety fachowcy odsyłają do ASO hm... wręcz wspaniale lecz po co jechać do ASO jak można ogarnąć samemu ...wujek Dobra rada ASO ...parch jesteś dnem !
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2022, 11:26   #24
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Weźcie zbanujcie typa, do obrażania pierwszy, a nawet nie umie podać jaki silnik i jaki pcm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kln1920 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2022, 11:47   #25
tedi_k
FCP member

Cytat:
...gdy pyta się o konkrety...
To niby Kolega "pyta o konkrety"??? Nie potrafiąc nawet podać P/N PCMa? Pogratulować dobrego samopoczucia!!
Dobra rada - sugeruję "...ogarnąć to samemu.." i przestać nam d.pę zawracać. Kogo jak kogo - ale "nie ogarniętych Januszów" to jakoś słabo tu znosimy...
Stary 25-07-2022, 14:45   #26
krixpl
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK2
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2001
Exclamation 2.0 PB 2008 wymiana ECU

Witam,

mam uszkodzony komputer silnika, pali tylko na dwa cylindry, ma ograniczenie RPM i pokazuje otwarty obwód przepustnicy. Typowa usterka.
W tym momencie mam komputer ESU-412 6G91-12A650-CG 5AZF, mam możliwość tanio sprowadzić z Wielkiej Brytanii ESU-412 6G91-12A650-CG 5AZG. Czy będzie pasował zamiast tego co jest aktualnie, gdyż w takim wariancie jak ja mam znalazłem tylko jeden w Europie za ponad 3500zł?

Po wymianie komputera muszę jechać do speca od tego, czy mając STN1170 v3 od Viakena i ELMConfig jestem sam w stanie ogarnąć temat zaprogramowania go? Mam również Ford Commander od Gerantza który pracuje z FoCOMem.

Pozdrawiam.
krixpl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2022, 15:08   #27
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: 2.0 PB 2008 wymiana ECU

Cytat:
Napisał krixpl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ESU-412 6G91-12A650-CG
Cytat:
Napisał krixpl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ESU-412 6G91-12A650-CG
czyli to samo

tak, stn1170 wystarczy do uruchomienia modułu w tym aucie
Cytat:
2.0 PB 2008
.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2022, 19:10   #28
tedi_k
FCP member

Domyślnie Odp: 2.0 PB 2008 wymiana ECU

Cytat:
...STN1170 v3 od Viakena... FoCOMem.
...
Podane PCM są zamienne, więc nie ma problemu.
Po wymianie PCM trzeba wykonać "parowanie modułów" (funkcja programowania IMMO).
FoCOMM na chińskim klonie kabla ogarnia to bez problemu, więc na podanym 'ford commanderze' zapewne też - choć ja z FoCOMMem używałem zawsze tylko tego chińskiego klona... Trzeba tylko pamiętać, że do FoCOMMa trzeba mieć kalkulator kodów IN-OUT. Może być ten z Internetu.
Alternatywnie - i prościej - zrobić to można za pomocą Viakena V3 z użyciem programu FORScan. Trzeba mieć wygenerowaną licencję rozszerzoną czasową. Wtedy FORSCan potrafi sam sobie wyliczyć potrzebne kody IN-OUT w czasie wykonywania procedury parowania modułów.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 26-07-2022 o 21:24
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania