Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-07-2022, 22:28   #1
mk4uk
ford::amateur

Imię: Patryk
Model: MK4
Silnik: 2.2
Rocznik: 2011
Domyślnie szarpanie silnika błąd P0238 2.2TD

Witam wszystkich, szukam pomocy odnośnie silnika 2.2 po lifcie.
Zaczęło się delikatnym szarpaniem w zeszłym roku , tylko przy stałej prędkości na tempomacie. Problem szybko sam zniknął i zapomniałem o tym. Niedawno problem powrócił , szarpanie już było mocniejsze, podłączyłem forscana, wyszedł błąd przepływomierza i "P0238 FORD Code - Turbo/Boost Sensor 'A' Circuit High Input".
Myślałem że błąd turbiny jest spowodowany przepływka więc wymieniłem ją, skasowałem i dalej to samo, tylko że gorzej. Po odpaleniu silnik się dławi kopci szarym dymem, do tego wydobywa się dym gdzieś z okolic tyłu silnika, no i przy mocniejszym wciśnięciu gazu wpada w tryb awaryjny. Nie mam już pojęcia co to może być, w samochodzie był robiony chip tuning, usunięty katalizator i DPF i niby wyprogramowany EGR ale jak mówię problemy z szarpaniem były już rok temu.
Może miał ktoś podobny problem bo mi już brak sił i pomysłów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A no i dziś znalazłem pęknięty wąż intercoolera ale nie sądzę żeby on odpowiadał za wszystko a szegolnie spaliny spod maski.

mk4uk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2022, 08:37   #2
rajman
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Dziwne objawy silnika

Cytat:
Napisał mk4uk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pęknięty wąż intercoolera
jak najbardziej może mieć wpływ na szarpanie i nadmierne kopcenie

natomiast skąd spaliny w komorze silnika to nikt nie wywróży, albo rozszczelnił się wydech albo wydmuchało uszczelkę przy kolektorze wydechowym. Może też być problem z podkładkami pod wtryskiem i tamtędy masz przedmuchy - też może to być przyczyną szarpania
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2022, 11:42   #3
mk4uk

Domyślnie Odp: szarpanie silnika błąd P0238

Intercooler może mieć wpływ na szarpanie na wolnych obrotach ?

Bump:
Stary 26-07-2022, 14:06   #4
rajman

Cytat:
Napisał mk4uk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Intercooler może mieć wpływ na szarpanie na wolnych obrotach ?
to w końcu kiedy szarpie

Cytat:
Zaczęło się delikatnym szarpaniem w zeszłym roku , tylko przy stałej prędkości na tempomacie.
Cytat:
w samochodzie był robiony chip tuning, usunięty katalizator i DPF i niby wyprogramowany EGR
wyprogramowany ale pytanie czy teraz nie przepuszcza? moze warto zaslepic albo jesli zaslepka byla moze sie przepalila?

Cytat:
do tego wydobywa się dym gdzieś z okolic tyłu silnika, no i przy mocniejszym wciśnięciu gazu wpada w tryb awaryjny
jeśli wiązka do przepływki którą wymieniłeś jest ok, to może świadczyć o początkach problemów z układem wtryskowym

Cytat:
Po odpaleniu silnik się dławi kopci szarym dymem, do tego wydobywa się dym gdzieś z okolic tyłu silnika
tu spektrum problemów poza powyższymi może być też dziura w tłoku co zdarza się w 2.2, do sprawdzenia kompresja, do kontroli turbina, jej luz i szczelność w okolicy

Ostatnio edytowane przez rajman ; 26-07-2022 o 14:10
Stary 26-07-2022, 19:55   #5
rajman

A co mi się jeszcze przypomniało to czy układ paliwowy się nie zapowietrza?
Stary 28-07-2022, 11:46   #6
mk4uk

Jak narazie zaślepilem EGR, nagle samochód przestał szarpać i kopcić ale teraz wpada w tryb awaryjny z powodu błędu P0069 czyli map sensor. Jeśli wyjmę zaślepkę to nie ma tego błędu, ale znowu zaczyna nim trząść i dymić, czyli problemem jest ewidentnie EGR, i wygląda tak jakby przez zaślepkę map sensor nie mógł zebrać informacji z kolektora Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 29-07-2022, 15:20   #7
mrk26

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

Jakim cudem miałeś wyprogramowany egr i nie zaślepiony? Jak zaślepiłeś to odpinałeś wtyczke od egr-a?
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2022, 17:00   #8
mk4uk

Cytat:
Napisał mrk26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakim cudem miałeś wyprogramowany egr i nie zaślepiony? Jak zaślepiłeś to odpinałeś wtyczke od egr-a?
EGR byl wyprogramowany ale nie zaślepiony i wtyczki nie wypinalem, jedynie co to teraz zaślepilem go z przodu i myślę czy nie zaślepic przy samym EGR.
Stary 24-03-2025, 23:22   #9
PiotrekEs

Imię: Piotr
Model: Mondeo
Silnik: 2.2 Tdci
Domyślnie Szarpnięcia przy stałej prędkości.

Witajcie, Mondeo 2011 2.2Tdci, problem to szarpanie tylko podczas stałej prędkości, na tempomacie również.
Najczęściej między 110-140 km/h. Co ciekawe problem występuje wyłącznie przy dodatniej temperaturze, zimą przy temperaturach 0 lub niżej, ani razu się to nie zdarzyło.
Są to dwa szarpnięcia co ok. 2 sekundy, przestaje dopiero po przyspieszeniu lub zwolnieniu. Co może być za to odpowiedzialne, nie chce żeby mechesy wymienili mi pół auta zanim znajdą przyczynę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PiotrekEs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania