Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-08-2022, 11:43   #581
_Semtex_
ford::amateur

Model: KIA CEED GT
Silnik: 1.6 T-GDI 204 KM DCT
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Focus Mk4 Facelift

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ściema.
Cytat:
Napisał Tomasz76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niespodziewanie do gry weszło jeszcze jedno auto. Jest to nowy Opel Astra. Byłem dzisiaj w salonie i gdy wsiadłem do wersji Ultimate, to pod względem wykończenia wnętrza koparka mi opadła. Jest to obecnie najlepiej wykończone auto kompaktowe w tym przedziale cenowym. Nawet Audi A3 wnętrze ma dużo gorsze od Astry. Wygląd zewnętrzny jest oczywiście świetny. Silnik 1.2 130KM z automatem. Za tydzień jestem umówiony na jazdę testową. Okaże się, czy skrzynia ma lagi i jak z wyciszeniem wnętrza. Właśnie Pertyn wrzucił test tego auta na YouTube.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Polecam testy Bartka Urbana.
308 to kopia Astry.
Samochody ładne, ale dla mnie osobiście dynamika tego silnika jest niewystarczająca, jeśli mówimy o pojeździe, który ma pracować (zakładam, że łączy się to z jeżdżeniem w trasie). Cena za to wszystko raczej dość wygórowana.

_Semtex_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2022, 15:34   #582
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Brzmienie tego silnika nic się nie zmieniło - dalej terkocze jak maszyna do szycia, tragedia.

Ja zakładałem że to do miasta to ujdzie - żadne trasy 1.2 bo kierowca przyjdzie poderżnąć gardła całej rodzinie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 02-08-2022, 07:06   #583
Tomasz76

Imię: Tomek
Model: Focus Active X FL
Silnik: 1.0 hybrid mhev 155KM A7
Rocznik: 2023

Jutro jadę na testy właśnie tego silnika z automatyczną skrzynią. Wolę sam się przekonać, jaka jest kultura pracy, dynamika i spalanie. Nową Hondę Civic też wiele osób chwaliło, a po jeździe testowej okazało się, że wyciszenie wnętrza jest słabe.
Tomasz76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2022, 11:37   #584
_Semtex_

Cytat:
Napisał Tomasz76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nową Hondę Civic też wiele osób chwaliło, a po jeździe testowej okazało się, że wyciszenie wnętrza jest słabe.
Mówisz o X-tce tj. z 2015 r.?

Szczerze, jeśli komuś zależy na bardzo dobrym wyciszeniu to nie powinien szukać w klasie kompaktów...
Stary 02-08-2022, 12:29   #585
Tomasz76

Mówię o najnowszym modelu Civica numer XI. Niedawno była kilkudniowa premiera tego modelu w Polsce i udało mi się załapać na jazdę testową. Porównuję auta tylko jednego segmentu i w podobnej cenie, żeby dokonać optymalnego zakupu. Jutro testuję nową Astrę, później nową Kię Niro i Focusa po FL. Octavię i Golfa znam na wylot. Na razie Golf 1.5 e-TSI 150KM, jako całokształt jest najlepszy, chociaż wady też posiada, jak każdy samochód.

Ostatnio edytowane przez Tomasz76 ; 02-08-2022 o 13:34
Stary 03-08-2022, 09:45   #586
_Semtex_

I jakie odczucia miałeś z jazdy tym samochodem (pomijając już niewystarczające wygłuszenie)? Pytam z czystej ciekawości - ta nowa konstrukcja wydaje się fajnym kompromisem - niby spalinowy ten Civic, ale mało pali i trochę jednak z elektryka też w nim jest.
Stary 03-08-2022, 13:48   #587
Tomasz76

Właśnie wróciłem z jazdy testowej nową Astrą. Wieczorem opiszę wrażenia. Najpierw jednak na szybko odpowiem na pytanie dotyczące nowej Hondy Civic. Na plus; przyzwoite materiały wykończeniowe w kabinie, ilość miejsca we wnętrzu porównywalna do Octavii, duży bagażnik, mocny silnik, dobrze pracująca automatyczna skrzynia, która nie wyje i nie ma lagów(sztuczna symulacja dźwiękowa zmiany biegów), bardzo dobre prowadzenie i układ kierowniczy reagujący błyskawicznie. Na minus; szumy powietrza na słupkach przednich, słabe wyciszenie podwozia(szczególnie szumy od bagażnika),mało komfortowe wybieranie nierówności, przy dynamicznej jeździe silnik mocno słyszalny w kabinie, brak jakichkolwiek rabatów od ceny katalogowej, wysoka rata leasingowa w porównaniu do Golfa i Octavii. Odnośnie spalania, to trudno mi powiedzieć, ponieważ nie skupiałem się na tym. Pamiętałem jednak, żeby wyzerować licznik przed jazdą. Wróciłem ze średnim spalaniem 7,4L, ale jazda była dynamiczna. Podsumowując, gdyby nie hałas w kabinie i mało komfortowe zawieszenie, to z dużym prawdopodobieństwem zamówiłbym Civica. Zaznaczam, że są to tylko moje spostrzeżenia, a każdy oczekuje od samochodu czegoś innego
Stary 03-08-2022, 14:27   #588
_Semtex_

Dzięki za opinię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-08-2022, 14:51   #589
niko123
ford::advanced

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009

Co do wyciszenia to polecam tą firmę ,chyba najlepsza w PL, zobaczenie ich projekty i cennik, kolega oddał nowa mazdę 6 i różnica wielka
Firma działa z 15 lat i tylko to robią , nic nie uszkadzają i dają galerie zdjęć z prac jako dokumentacja.

Stary 03-08-2022, 14:59   #590
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Cytat:
. Zaznaczam, że są to tylko moje spostrzeżenia, a każdy oczekuje od samochodu czegoś innego
Tomek a Ty szukasz auta do miasta czy na trasę? Bo z zalet jakie wymieniłeś to powiedziałbym auto jest kompletne do jazdy na co dzień - same plusy. Serio.

A co do wyciszenia to osobiście obstawiam że 80% nie zwróciłoby na to uwagi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ktoś tu pisał że Mondeo MK4 jest głośne a ja przy 140 kmh prowadzę szeptem rozmowy żeby dzieciaka nie obudzić.

Zasady postowania