Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-08-2022, 14:09   #1
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie głosowe ustawienie temperatury.

Witam
Pacjent to: FF 3, 2011, 1,6 pnda, bieda radio wymienione na SONY, dołożony BT/VC, obecnie jest …212AC (pierwotnie był …112BR z FF3 z 2011 roku).

Mam pytanie, czy spotkał się ktoś z przypadkiem, że moduł BT/VC źle współpracował z DEATC? Gdy był włożony …112BR ustawianie głosowe temperatury działało jednocześnie dla obu stref. Moduł 212AC głosowo ustawia temperaturę tylko dla strefy kierowcy. Próbowałem polecenia „temperatura pasażer” (nie wiem czy jest poprawne) i … w zasadzie fiasko, albo nic to nie dawało, albo kończyło się ustawieniem temperatury dla pasażera LO. Poza tym problemem wszystko co próbowałem uruchomić głosowo robi OK. Czy jest możliwe, aby soft DEATC (z auta rocznik 2011) był niezgodny z softem … 212AC? Te dwa elementy dzieli grubo ponad rok w datach produkcji.

thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2022, 18:31   #2
miraż
ford::advanced

Imię: Andrzej
Model: Ford C-Max MK2
Silnik: 1,6 EB 150>182KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Problem z głosowym ustawieniem temperatury.

Też zmieniłem moduł na CS7T-14D212-AC.
U mnie działa tak, że jeżeli klimatyzacja jest w trybie "mono" to głosowo zadaję temperaturę dla obu stref. Jeżeli jest w trybie "dwie strefy osobno" to głosowo zadaję temperaturę tylko dla kierowcy. Przełączanie "mono-dwie strefy" mogę wykonać jedynie ręcznie przyciskiem na panelu, nie znam komendy głosowej na zmianę trybu lub takiej komendy nie ma.
Nie wiem czy taka logika została ustalona przez Forda i tak po prostu ten moduł ma. Nie mam kompletnej listy komend po polsku, więc nie mogę tego do końca zweryfikować.
miraż jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2022, 19:31   #3
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Problem z głosowym ustawieniem temperatury.

Cytat:
Napisał miraż Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]
Nie mam kompletnej listy komend po polsku, więc nie mogę tego do końca zweryfikować.

Witam

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

lista komend w języku angielskim
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 26-08-2022 o 19:36
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2022, 23:23   #4
miraż

Domyślnie Odp: głosowe ustawienie temperatury.

Dzięki za linki.
Że też do tej pory na to nie trafiłem...
Stary 27-08-2022, 08:35   #5
thesperado

Cytat:
Napisał miraż Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie działa tak, że jeżeli klimatyzacja jest w trybie "mono" to głosowo zadaję temperaturę dla obu stref. Jeżeli jest w trybie "dwie strefy osobno" to głosowo zadaję temperaturę tylko dla kierowcy. Przełączanie "mono-dwie strefy" mogę wykonać jedynie ręcznie przyciskiem na panelu,
I to jest to. Dzięki za podpowiedź.
A co do komend polskich to w tym wykazie z linku to nie jest to prawdopodobnie wyczerpujący wykaz i cały haczyk tkwi w stwierdzeniach "między innymi" i "na przykład". Zauważyłem, że polecenia "zadzwoń do ..." i "połącz ..." są równoznaczne, u mnie raz system pyta o kategorię, a raz nie przy wyborze kontaktu i dla tego kombinowałem w sposób opisany powyżej.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie.
Stary 27-08-2022, 11:22   #6
miraż

Faktycznie...
Moduł podpowiada np. komendę "nawiew", której nie mogę przejść. Pomimo tego, że staram się różnie fonetycznie ją wypowiadać, moduł jej nie rozumie.
Możesz spróbować czy Tobie się uda i co będzie dalej.
Stary 28-08-2022, 11:53   #7
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

ta komenda nie istnieje.
Przy każdej można powiedzieć "pomoc" i automat własne wspomina nawiew.
Co działa to "wentylator [cyfra]"
ustawienie temp pasażera czy kierowcy poprzez głos potwierdza ze jest to niemożliwe i ustawia LOW

Ostatnio edytowane przez edmun ; 28-08-2022 o 11:59
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2022, 23:32   #8
thesperado

Jest tak jak pisał edmun i jest to bardzo użyteczne, gdy trzeba szukać na autostradzie tych małych przycisków do regulacji prędkości nawiewu.
Stary 01-09-2022, 14:21   #9
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Niestety sporo komend jest przetłumaczona dwojako.
Jeśli fan może oznaczać i nawiew i wentylator, to niespodzianka jest właśnie ze pod hasłem pomoc, dostajemy ze powinniśmy powiedzieć "nawiew".
Ale jak wypowiemy "nawiew" to dowiemy się że taka komenda nie istnieje. Stąd musimy powiedzieć "wentylator".
Głupie bo głupie no ale jest.
Lepsze jest jak się słucha pomocy i ona leci na jednym tchu:
odmgławianie włączone, odmgławianie wyłączone, odszranianie włączone, odszranianie wyłączone.
Oczywiscie nagrania są oddzielne ale przez brak przerwy to wychodzi z tego jeden monolog.
Co ciekawe dopiero chyba 2 lata po tym jak kupiłem Focusa MK3 to nauczyłem się że można sobie zapisać własne nazwy stacji radiowych i tak możemy sobie zapisać własnym głosem "Eska" czy "złote przeboje" i potem prawie jednym hasłem włączyć sobie daną stacje radiową.
Nie jest to niewiadomo jaka technologia, ale należy wziąć pod uwagę ze wiele takich "bajerów" weszlo w autach później.
Zawsze mnie zaskakuje jak w recenzji samochodów recenzanci się "jarają" że mogą wybrać temp za pomocą komendy głosowej (ok. nowe systemu mają większy zasób słownictwa i potrafią czasami "zrozumieć" kontekst pomimo tylko kilku słów kluczowych) lub że w bagażniku są haczyki na zakupy czy gniazdo zapalniczki.
Po czym patrzę na swojego "staruszka" i mam i oświetlenie nastrojowe w różnych kolorach (nie jest to może RGB ale jest) i światełka w bagażniku, i haczyki na zakupy i kolo zapasowe (normalnie luksus w 2022 roku) jest automatyczne parkowanie (mimo że tylko równolegle), jest kamera cofania, czujniki przód tył, czy choćby dwustrefowa klimatyzacja czy schowek na okulary.
Włączam recenzje i jak widzę auta w tym samym segmencie które kładą nacisk na większy dotykowy tablet na środku pomijając rzeczy które kiedyś były "normalne" to aż dziw bierze że ludzie się łapią na te marketingowe pułapki.
Ale nic na to nie poradzimy.
Nie jesteśmy żadnym rynkiem który ma jakikolwiek wpływ na to co wypuszczają producenci.
Producenci patrzą na cyfry, sprzedają model który ludzie będą chciec kupować, a na podstawie zachowań rynku zachodniego i preferencji, podobne modele trafiają i na rynek polski.
To ze w Polsce nam się może coś nie podobać i nie będziemy kupować danego modelu jest tylko wytyczna dla salonów/dystrybutorów w naszym kraju. Nie jest to jednak znaczący wyznacznik dla producenta.
Proste porównanie ile danego modelu sprzedaje się w Niemczech czy w UK, a ile tego samego modelu sprzedaje się w Polsce jest dosyć mocnym argumentem aby sprawdzić co się będzie dalej sprzedawać.
No nic. popłynąłem bo miałem tylko odpisać na temat komend głosowych.

Zeby podsumować.
Warto czasami próbować z inną komendą, tym bardziej jeśli tłumaczenie z angielskiego może być inne.
Warto też odpalić system po angielsku i zapytać o pomoc.
W ten sposób można czasami łatwiej wyłapać czy istnieje odpowiednia komenda po polsku.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania