Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-09-2022, 07:42   #11
AstraC
FCP member

Imię: Grzesiek
Model: Vectra B / S-Max II
Silnik: 2.2 DTI / 2.5 ale turbo nie ma
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Zamiana CRV hybryda na S-max hybryda

Cytat:
Napisał posym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Opisz mi proszę co to jest „tłumik drgań” ?
Generalnie jeśli nic nie stuka na zimnym silniku po odpaleniu z okolicy skrzyni to jest ok, jeśli słychać taki dziwny dźwięk to radzę im to zgłosić żeby naprawili przed sprzedażą.
A co do ceny, rozumiem warunki w jakich żyjemy, ale dla mnie to jest drogo biorąc pod uwagę ile salon za niego zapłacił, wcale bym się nie zdziwił jeśli ta kwota byłaby podobna do tej sprzed roku. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 02-09-2022, 08:36   #12
posym
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: S-MAX
Silnik: 2.5 FHEV 190km
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał AstraC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie jeśli nic nie stuka na zimnym silniku po odpaleniu z okolicy skrzyni to jest ok, jeśli słychać taki dziwny dźwięk to radzę im to zgłosić żeby naprawili przed sprzedażą.
A co do ceny, rozumiem warunki w jakich żyjemy, ale dla mnie to jest drogo biorąc pod uwagę ile salon za niego zapłacił, wcale bym się nie zdziwił jeśli ta kwota byłaby podobna do tej sprzed roku. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziękuje. Mam pytanie, a czy mógłbyś do nich zadzwonić i zapytać czy są w stanie użyczyć Ci właśnie ten model na sprzedać na weekend? Bo ja mam informacje, ze nie uzyczaja na weekendy klientom samochow demo co jak powiedziałem koledze z z HONDY to był zdzwiony.

Przy okazji zapytac o ta skrzynie? Jak masz hyrbyde to wiesz jakie pytania im zadać. Bede zobowiązany.
posym jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2022, 09:45   #13
StStS
ford::average

Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2022

Cytat:
Napisał posym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, nawet napisałbym, ze mam duży stres. Dzieci maja 6 lat i 2,5 roku. Trzecie w w drodze. Zawsze podobał mi się S-max.
Takie decyzje to trzeba na spokojnie. Jeśli codziennie będziesz woził całą ekipę - na pewno S-Max. Jeśli to jest kwestia kilku wyjazdów w roku - ja bym nie zmieniał auta, najwyżej dokupił box na dach i najwęższe możliwe foteliki. Znam dwie rodziny z trójką dzieci, które zostały przy swoich autach (Audi A6 i Nissan XTrail). Na początku musieli trochę kombinować (np. żonka siedzi między fotelikami z tyłu), a potem dzieci podrosły i najstarsze jeździło tylko na podstawce.
Żeby nie było: S-Max to świetne auto, bardzo go lubię, ale doskonale rozumiem stres z przesiadką na używane. Zwłaszcza, że demo nie należą do najbardziej szanowanych przez użytkowników aut.
StStS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2022, 10:09   #14
posym

Cytat:
Napisał StStS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Takie decyzje to trzeba na spokojnie. Jeśli codziennie będziesz woził całą ekipę - na pewno S-Max. Jeśli to jest kwestia kilku wyjazdów w roku - ja bym nie zmieniał auta, najwyżej dokupił box na dach i najwęższe możliwe foteliki. Znam dwie rodziny z trójką dzieci, które zostały przy swoich autach (Audi A6 i Nissan XTrail). Na początku musieli trochę kombinować (np. żonka siedzi między fotelikami z tyłu), a potem dzieci podrosły i najstarsze jeździło tylko na podstawce.
Żeby nie było: S-Max to świetne auto, bardzo go lubię, ale doskonale rozumiem stres z przesiadką na używane. Zwłaszcza, że demo nie należą do najbardziej szanowanych przez użytkowników aut.
Dziękuje, to mocne słowa, ale docierają. U nas to będzie "kwestia kilku wyjazdów w roku" + labrador w bagażniku jeździ. Dlatego tak trzeba cierpliwie na spokjnie o tym pomyśleć.
Stary 02-09-2022, 12:22   #15
zdzichu500

Imię: Zdzich
Model: S-Max
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał StStS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na początku musieli trochę kombinować (np. żonka siedzi między fotelikami z tyłu), a potem dzieci podrosły i najstarsze jeździło tylko na podstawce.
Ale to nie będzie tylko wygoda ale też bezpieczeństwo. Jednak podkładka zapewnia mniejsze niż fotelik. Z drugiej strony za mojego dzieciństwa to nawet pasów z tyłu nie było i większość przeżyła.
No i kierowcą musi być zawsze chyba facet bo czy żona może prowadzić a on się zmieści między foteliki z tyłu?
zdzichu500 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2022, 12:33   #16
posym

Cytat:
Napisał zdzichu500 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale to nie będzie tylko wygoda ale też bezpieczeństwo. Jednak podkładka zapewnia mniejsze niż fotelik. Z drugiej strony za mojego dzieciństwa to nawet pasów z tyłu nie było i większość przeżyła.
No i kierowcą musi być zawsze chyba facet bo czy żona może prowadzić a on się zmieści między foteliki z tyłu?
Dziekuje za opinie, w trasie to żona z tyłu.
Stary 02-09-2022, 13:37   #17
StStS

Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2022

Cytat:
Napisał zdzichu500 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pełna zgoda, właśnie dlatego już od dawna jeżdżę vanami, choć wolałbym zwykłe kombi.

To, co ja bym zrobił, to bym sprawdził z różnymi konfiguracjami fotelików czy żonka się z tyłu zmieści, jak bardzo będzie jej niewygodnie itp i na tej podstawie decydował czy w ogóle zmieniać auto.
StStS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2022, 14:08   #18
posym

Cytat:
Pełna zgoda, właśnie dlatego już od dawna jeżdżę vanami, choć wolałbym zwykłe kombi.

To, co ja bym zrobił, to bym sprawdził z różnymi konfiguracjami fotelików czy żonka się z tyłu zmieści, jak bardzo będzie jej niewygodnie itp i na tej podstawie decydował czy w ogóle zmieniać auto.
Jeśli są dwa fotele z tyłu obecnie to żona się mieści ale na długa trasę było jej bardzo nie wygodnie. Wiadomo, że dodatkowe dziecko to dodatkowe bagaże plus znowu wózek. Nie miałbym żadnych wątpliwosci gdybym kupował nowe auto tak jak Honde, ale tu jest roczne. Link gdzieś wcześniej wklejałem.
Stary 02-09-2022, 14:33   #19
smokeh

Imię: Łukasz
Model: Kuga MK3 Titanium X
Silnik: 1.5L 3cyl.
Rocznik: 2020

Cytat:
A co nam daje taka gwarancja?
Myślisz, ze to dobry pomysł taka przesiadka?
Powiem tak, ciężko do końca ocenić przed czym chroni rozszerzona gwarancja, bo robią coraz więcej obostrzeń, ale przy ewentualnych problemach z silnikiem nie zaszkodzi, a to najdroższy element zestawu. Sam wziąłem do Kugi z silnikiem 1.5 Ecoboost bo pewności nie ma jak to wytrzyma 3-5 lat jazdy.

W sprawie przesiadki to myślę, że warto. Sam kupiłem okazyjnie kiedyś Fusiona, bo ktoś z rodziny zmienił model rodziny z 2+2 na 2+3 i kupił sobie S-maxa pierwszego. Do tej pory jeździ i chwili pojemność w środku. W końcu z tyłu 3 osobne fotele i spory bagażnik (wymiary Mondeo kombi).
Stary 02-09-2022, 14:44   #20
posym

Cytat:
Napisał smokeh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiem tak, ciężko do końca ocenić przed czym chroni rozszerzona gwarancja, bo robią coraz więcej obostrzeń, ale przy ewentualnych problemach z silnikiem nie zaszkodzi, a to najdroższy element zestawu. Sam wziąłem do Kugi z silnikiem 1.5 Ecoboost bo pewności nie ma jak to wytrzyma 3-5 lat jazdy.

W sprawie przesiadki to myślę, że warto. Sam kupiłem okazyjnie kiedyś Fusiona, bo ktoś z rodziny zmienił model rodziny z 2+2 na 2+3 i kupił sobie S-maxa pierwszego. Do tej pory jeździ i chwili pojemność w środku. W końcu z tyłu 3 osobne fotele i spory bagażnik (wymiary Mondeo kombi).
Tak, ale jak pewnie sam wiesz piszę o modelu DEMO. Każdy kto nim jeździł pewnie chciał sprawdzić co potrafi. Trochę przestarszyło mnie co wczesniej było napisane o "tłumiku drgań". Głowna z moich obaw jest to, ze jestem pierwszym włądsciciem HONDY, a S-maxa jest roczny i troche osób nim jezdziło. To w sumie głowne obawy....

Ale dziekuje za Twoja opinie. Jest cenna.
Odpowiedz

Zasady postowania