Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-05-2018, 18:35   #11
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 2.0tdci wysokie spalanie

Przy jakiej jeździe ?

Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2018, 10:42   #12
milmanek
ford::beginner

Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999

Jest to jazda mieszana, czyli trochę miasto trochę autostrada lub drogi szybkiego ruchu. Nie jest to jakieś upalanie kapora.
milmanek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2022, 20:23   #13
dasio10

Model: Focus
Silnik: 2.0
Rocznik: 2005
Domyślnie Kosmiczny stan oleju i wysokie spalanie

Witam Panowie na początek Witam wszystkich jestem nowym uzytkownikiem forum
Kilka dni temu kupiłem Focusa MK2 2005 rok silnik 2,0 tdci 136 KM 240 tys przebiegu (prawdopodobnie jest to silnik HDI(poprzedni wlasciciel mówił ze to HDI ale ja nie wiem jak to sprawdzic ale chyba tak)
Pomozecie w moim temacie
Po zakupie sprawdziłem stan oleju w silniku i było 3-4 cm ponad max
podobno ostania zmiana oleju była 3 tys km wczesniej ,odciagnołem wezykiem do połowy miarki min-max ok 3 litry oleju(czuć w oleju rope) Co jest przyczyną?
Samochód Pali od strzała itp obroty trzymają ok 800-900
Zauwazyłem wysokie srednie spalanie ok 12,5-13 l/100km
CO jest grane???
dasio10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2022, 22:21   #14
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM

Podejrzewam że ciągła próba wypalania DPF to powoduje
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2022, 23:34   #15
marcin1308
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: s-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011

witam Panowie , mam taką sytuację że mam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak silnik zagrzeja się do 79 stopni wlancza sie wentylator i zmienia się praca silnika( buczenie z tlumnika) na klime rośnie temperatura ponad 100 stopni. co to może być ? POMOCY Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
marcin1308 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2022, 00:38   #16
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM

Cytat:
Napisał marcin1308 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na klime rośnie temperatura ponad 100 stopni.
napisz trochę jaśniej bo nic nie zrozumiałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2022, 14:27   #17
dasio10

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podejrzewam że ciągła próba wypalania DPF to powoduje
Co zrobić żeby bylo dobrze? Nie chce pakować dużych pieniędzy w ten samochód
Np jeżeli nie ma płynu do FAP to proces wypalania działa czy tylko podaje komputer sygnał do wypalenia a tylko leje paliwo a FAP nie wypala?może brakować płynu do FAP?jezeli tak jest od tego jakaś kontrolka na desce itp?
Stary 11-09-2022, 17:06   #18
Lukasz2525

Sprawdzić czy masz jakieś błędy od dpf'u lub inne, może to być nawet kwestia czujnika. Wypalanie zawsze działa, płyn jest takim aktywatorem, który obniża temperaturę wypalania sadzy z 600 do 450 stopni, niektórzy twierdzą że jeżdżą bez tego płynu lub wlewają diesela do tego zbiornika, bo eolys jest dosyć drogi. Informacja będzie dopiero jak się skończy według komputera, ale komputer sobie oblicza zużycie i według niego może być, a w zbiorniku będzie pusto lub odwrotnie. Zrób to po kosztach jeżeli masz możliwość, miejsce, narzędzia i trochę umiejętności, wleź pod auto i dolej sobie na wszelki wypadek litr tego płynu za 160 zł i zdemontuj dpf do płukania i kup sobie płyn do płukania dpf lub do mycia kominków, 5 litrów za kilkadziesiąt zł. Ja płukałem u siebie cały dzień i wyszedł czysty jak złoto, a było bardzo dużo suchej sadzy, która nie chciała się już wypalić w czasie jazdy. To ten temat załatwisz niskim kosztem, może się uda, może nie. Jak masz zawalony dpf po dużym przebiegu to może płukanie i płyn rozwiążą problem, a może usterka jest w samym silniku. Mi auto też tyle pali i u mnie to nie jest wina dpf'u, ale objawem usterki jest, że dpf się zapycha i często wypala. Ale u mnie nie przybywa oleju w takim tempie, więc u Ciebie jest szansa że to będzie dpf. Załóż też sobie diodę wypalania.
Stary 11-09-2022, 20:33   #19
dasio10

Dzieki za chęci pomocy
Jeżeli czujnik FAP będzie uszkodzony pokaże się jakiś błąd na desce auta np Check jak nie to powinien wykryć go komputer diagnostyczny ??
błędów wg komputera w silniku nie ma,było sprawdzane.jedynie cos mechanik wspomniał o różnicy jakiś ciśnień czy cos takiego jak diagnozował komputerem
Znaczy ze jak nawet nie ma tego płynu do FAP to powinien się filt wypalić bez tego płynu ? Brak płynu (to jest jakiś komunikat na desce Focus Mk2 2.0 tdci(SILNIK PSA) ????
Silnik pracuje ładnie tylko rośnie poziom oleju i czasami szarpnie w okolicach 1700-2000 obrotów

Ostatnio edytowane przez SRS ; 11-09-2022 o 21:18
Stary 11-09-2022, 20:47   #20
Lukasz2525

O różnicy ciśnienia spalin w filtrze, pewnie wspominał że jest wysokie czyli filtr jest przytkany. Na resztę Ci akurat odpowiedziałem wyżej i nie musisz cytować całego postu jak piszesz od razu pod nim.

Napisałem że pojawi się komunikat, nie pamiętam czy usterka silnika czy tylko check, jeżeli płyn się skończy według sterownika silnika, a on sobie oblicza ilość na podstawie informacji kiedy i ile było dolewane i ile razy auto było tankowane. W praktyce sterownik może myśleć że płyn jest, a w zbiorniku będzie pusto lub może wyskoczyć błąd od braku płynu, a w zbiorniku jeszcze będzie. W skrócie - dolej chociaż ten litr i ustaw kompem, że było dolewane.

Z wypalaniem też mniej więcej napisałem, ten płyn jest dolewany do baku po tankowaniu i to jest pare kropel, jak on jest w paliwie, to sadza wypali się w niższej temperaturze, w 450 stopniach. Jak ktoś jeździ w trasie i powoli mu się zapycha i ma okazję wypalać na autostradzie, to może i się wypala bez tego płynu, ja jak jeździłem z podłączonym interfejsem, to ciężko uzyskać chociaż 400 stopni jadąc na przykład obwodnicą, więc ten litr bym wlał dla pewności, ale filtr i tak masz do płukania, zrób te dwie rzeczy na początek. Przynajmniej przestanie ci przybywać oleju, ale nie wiem czy to załatwi problem spalania.

Co do szarpania to spróbuj odłączyć egr na próbę, ale to może być też coś z turbo albo akurat trwa wypalanie filtra i wtedy zazwyczaj trochę poszarpuje, zresztą przytkany filtr też może to powodować.
Odpowiedz

Zasady postowania