Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-09-2022, 12:58   #11
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Tuleje prowadzące zacisk, prowadniki, prowadnice zacisku

zabezpieczam smarem to co jest w środku tej gumy. możesz tam nawet smarem silikonowym psiknąć i zatyczkę zatykasz. nie smarujesz tego, co wyjdzie już suche na zewnątrz bo temu nie pomożesz.

nic nie musisz czyścić, bo smar jest hermetycznie zamknięty zatyczką. poprostu wszystko jest w środku zakonserwowane, nie wiem w czym widzą problem koledzy.

kleju nie używam, nie odkręciło mi się jeszcze to nigdy a dokręcam nadgarstkiem.

Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2022, 13:54   #12
Juzek
ford::expert

Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

Gwint na prowadnicach nie, ale śruby mocujące jarzmo do zwrotnicy już tak

Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
Stary 25-09-2022, 00:51   #13
uki145
ford::beginner

Model: Ford Focus 3 Econetic, Nissan Juke Nismo RS
Silnik: 1.5 TDCI (105 KM), 1.6 (218KM)
Rocznik: 2016, 2015

Cześć.

Przy tarczach 278 przód i 271 tył prowadnice są identyczne, z tylu i przodu. Nie wiem jak w przypadku przedniej tarczy 300.

Zgodnie z wytycznymi producenta ATE, nie wolno smarować gumowej prowadnicy w środku. Ten smar w zestawach stosujemy tylko od zewnątrz: smarujemy cienką warstwą przeczyszczone gniazdo zacisku, w które wchodzi gumowa prowadnica (tylko do tego jest ten smar).

Jak te wytyczne mają się do ewentualnych problemów po nałożeniu smaru w środku gumki.. nie wiem. Ja u siebie nie smarowałem a zaciski pracują prawidłowo.

Pozdrawiam
Łukasz
uki145 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2022, 08:30   #14
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał uki145 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten smar w zestawach stosujemy tylko od zewnątrz: smarujemy cienką warstwą przeczyszczone gniazdo zacisku, w które wchodzi gumowa prowadnica (tylko do tego jest ten smar).

Jak te wytyczne mają się do ewentualnych problemów po nałożeniu smaru w środku gumki.. nie wiem.
Pozdrawiam
Łukasz
takie samo wytyczne co moje smarowanie w środku gumki, gdzie siedzi prowadnica - żeby nie oksydowało, żeby było zakonserwowane. tylko tyle i aż tyle.

co by było z wami, jakbyście mieli przykręcić stopki korbowodów, stopy wału korbowego, gdzie są momenty, gdzie są kąty dokręcania, czy posmarować śrubę olejem od góry, od dołu, do połowy, do 1\3 ? a może całą ? gdzie trzeba ułożyć panewkę bez zamka co do 0,01 mm w przesunięciu centralnym, czy posmarować panewkę przed montażem od wewnętrznej strony olejem, a może od zewnętrznej ? a może od jednej i drugiej ? a może jedną do połowy, drugą całą, a może na odwrót.....

i tak oto dywagacje o trywialnych hamulcach przybrały referatu doktorskiego
Stary 25-09-2022, 10:07   #15
uki145
ford::beginner

Model: Ford Focus 3 Econetic, Nissan Juke Nismo RS
Silnik: 1.5 TDCI (105 KM), 1.6 (218KM)
Rocznik: 2016, 2015

...tylko trzymajmy się faktów. To nie są moje wymysły ale producenta zacisku i całego rozwiązania tzw: "suchej prowadnicy gdzie metal pracuje w gumie".

ATE tak zaprojektowało tę gumę, że element metalowy ma w niej pracować absolutnie bez smaru (po to są w gumie lamele, żeby zapewnić projektowany opór i możliwość ruchu). Nie ma też żadnej potrzeby smarowania od strony zatyczki, po to jest ten "korek" z tyłu alby się tam nie dostawała ani woda ani brud. ATE twierdzi, że smar w środku może pogorszyć sytuację i po większym przebiegu, spodowować właśnie przyblokowanie zacisku (efekt odwrotny do zamierzonego).

Te gumki należy wymienić na nowe co jakiś czas i tyle.

Pozdrawiam
Łukasz
uki145 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2022, 10:52   #16
Fulara
FORD|AUTHORIZED

ja uważam, że tam gdzie jest smar, jest błogość

z fabryki też śruby zawieszenia które wystają gwintem poza nakrętkę nie są smarowane. efekt ? po 3 latach zawieszenia fordowskiego nie odkręcisz.

co robię ja ? po skręconym zawieszeniu ( smar w tulejach to normalna sprawa i o tym nie piszę ) zawsze paćkam pędzlem wystające gwinty śrub.

efekt ? po 10 latach przetrzesz brudny smar i śruba jest jak nowa. odkręcasz jak ta lala.

pisze o tym serwisówka ? gdyby serwisówka tak robiła jak ja, zużyłaby 300 pociągów smaru więcej na milion samochodów.

także ujmę to tak. doświadczenie czasem podpowiada różne rzeczy, które wynikają z tego, że człowiek przemielił to x razy i widzi co i jak.

szerokości
Stary 25-09-2022, 11:15   #17
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W zasadzie masz rację, tym bardziej, że problem tych gumowych tulejek i prowadnic jest w innym miejscu. Z reguły jak staje prowadnica w gumie to jest to spowodowane tlenkami aluminium, które zbierają się pomiędzy gumowymi tulejkami, a korpusem zacisku. W wyniku tego gumy zaciskają się na prowadnicach, zacisk staje, jeden klocek zużywa się szybciej. Szkoda tylko, że ATE tego nie przewidziało, i w zastawie do wymiany klocków nie dostarcza standardowo tych nieszczęsnych gumek, aby przynajmniej zmusić mechaników do zastanowienia po co te gumki w zastawie, gdy nie będzie się chciało im ich wymieniać. Co do ryfli, to zapewne ATE uważa że spełnią one rolę podobną, jak kwadratowy przekrój uszczelnienie tłoka zacisku. Jak nie będzie smaru (czyli na sucho), to ryfle wymuszą delikatny ruch powrotny prowadnic i zacisku. Tak, to może i robi w teorii, ale rzeczywistość niestety jest inna.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2022, 11:34   #18
Fulara
FORD|AUTHORIZED

nawet jak wewnątrz jest smar to nigdy mi się hamulce nie grzały bo i dlaczego miałyby się grzać a sprawność hamulców jest zawsze do max 6% różnicy na oś

generalnie niech każdy robi jak uważa, ja kocham smar, gdzie jest smar nie ma wody. nie ma wody nie ma utleniania czyli korozji.
Stary 25-09-2022, 13:51   #19
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nawet jak wewnątrz jest smar to nigdy mi się hamulce nie grzały
Bo czy on jest, czy nie, niewiele zmienia, czy to się inżynierom ATE podoba, czy nie.
Cytat:
generalnie niech każdy robi jak uważa
I tego się trzymajmy, przynajmniej w tym wypadku.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2022, 14:29   #20
SinclairX
ford::average

Model: Focus mk3 FL ST-Line
Silnik: 1.5 ecobieda
Rocznik: 2016

Dziękuję wszystkim za dotychczasowy wkład w temat.

Cytat:
(...) jednej i drugiej ? a może jedną do połowy, drugą całą, a może na odwrót.....

moim zdaniem lepiej tak, niż zrobić coś źle i zepsuć świeży zestaw tarcz i klocków. Wielu garażowych "specjalistów" robi po łebkach i później:
- hamulce piszczą, bo producenci źli
- tarcze biją, bo kierowca "głupek" jeździ w deszczu itp. historie
a tak naprawdę pewnie w 95% przypadków chodzi o jakość montażu, detale i nie popełnianie błędów.
Dlatego wolę zapytać, posłuchać opinii lepszych w temacie ode mnie. Precyzja w każdej robocie ma znaczenie i w każdej poprawia jej jakość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez SinclairX ; 25-09-2022 o 14:31
SinclairX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania