Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-10-2022, 19:05   #1
Kasperovssky
ford::amateur

Imię: Kacper
Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2012
Lightbulb Kilka pytań dotyczących świateł

Cześć wszystkim,
Przychodzę do Was jako kompletny laik samochodowy. Po swoich pierwszych przygodach ze zdezelowanym Seatem, przyszedł czas na jego wymianę i padło na FF mk3 z 2012 w wersji combi. Kwestia świateł mijania była dla mnie bardzo drażliwa od początku posiadania tego samochodu (styczeń, 2022). Okazało się, że w jednej z lamp uszkodzona jest ta „wtyczka” na której trzyma się żarówka, przez co często dochodziło do obsunięcia żarówki w trakcie jazdy. Z tematem po jakimś czasie się uporałem. Przechodząc do meritum - spaliła mi się żarówka mijania w jednej z lamp, a po zasięgnięciu „porady”, lepiej wymienić obie żarówki, aby były takie same. Tak też zrobiłem, zakupiłem w sklepie dwie żarówki h7 55w firmy bosma. Przez lato nie zwróciłem na to uwagi, ale teraz przemieszczając się wieczorami zauważyłem, że żarówki świecą bardzo mocno… Za mocno. Co drugi samochód „mruga” mi, a jadąc przez teren niezabudowany za innym pojazdem, widzę wszystko bardzo dokładnie co dzieje się w kabinie. Nie wiem czy będzie miało to dla Was jakieś znaczenie, ale w lampach światła drogowe mam rozdzielone z światłami mijania. Na lampach również widnieje oznaczenie „h7 55w” oraz „d3s” (o takim nigdy nie słyszałem).
Czy jest to kwestia nieodpowiednich żarówek (dodam, że poprzednie również miałem h7 55w, ale innej firmy z niebieskim szkłem), a może żarówek, które jakimś cudem zainstalowałem do góry nogami (to ma jakieś znaczenie?)? Zawsze jeździłem ze światłami w pozycji 0, ale teraz regulując je nawet do najniższej pozycji, dalej oślepiam innych użytkowników drogi.

Kasperovssky jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2022, 19:13   #2
Piotr..
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 EB @ 207KM/318Nm + LPG
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Kilka pytań dotyczących świateł

1. Sprawdzić czy żarówki są zamocowane poprawnie w gniazdach.
2. Jechać na stacje diagnostyczną celem ustawienia wysokości świateł.
3. Jeżeli diagnosta zrobi to problem rozwiązany, koniec tematu. Jeżeli diagnosta stwierdzi że się nie da poprawnie ustawić to najpewniej uszkodzone zostały lamp (regulacje) i trzeba będzie je albo rozklejać i próbować naprawiać, albo - co bardziej prawdopodobne, trzeba będzie kupić nowe.
Piotr.. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2022, 13:13   #3
Kasperovssky

Tia, żarówki były wsadzone do góry nogami. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz natomiast mam wrażenie, że światła są wręcz ślepe (słabo świecą), ale to pewnie przez fakt, że przywykłem do bardzo mocno świecących.
Wiecie może skąd oznaczenie d3s na lampach? Istnieje możliwość wymiany żarówek na ksenony? Jeżeli tak to czy warto?
Stary 10-10-2022, 14:05   #4
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6

Ta sama obudowa reflektora była dla wersji halogenowej i wersji z ksenonami.
Stąd oznaczenie.
Natomiast nie możesz włożyć ksenonów do reflektora który jest halogenowy.
Aby zmienić swoje auto z halogenów na ksenony potrzebujesz dwóch reflektorów ksenon z DRL LED, modułu lamp, spryskiwaczy reflektorów (wraz z dodatkowymi wezykami i okablowaniem), czujnika poziomowania przód, czujnika poziomowania tył, BCM który obsługuje moduł lamp i kilka innych bzdetów.
Teoretycznie taki projekt jest wykonalny, w praktyce nie jest tak za różowo bo koszta są wysokie.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2022, 15:25   #5
Kasperovssky

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ta sama obudowa reflektora była dla wersji halogenowej i wersji z ksenonami.
Stąd oznaczenie.
Natomiast nie możesz włożyć ksenonów do reflektora który jest halogenowy.
Aby zmienić swoje auto z halogenów na ksenony potrzebujesz dwóch reflektorów ksenon z DRL LED, modułu lamp, spryskiwaczy reflektorów (wraz z dodatkowymi wezykami i okablowaniem), czujnika poziomowania przód, czujnika poziomowania tył, BCM który obsługuje moduł lamp i kilka innych bzdetów.
Teoretycznie taki projekt jest wykonalny, w praktyce nie jest tak za różowo bo koszta są wysokie.
Dziękuje za dosadne wytłumaczenie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W takim razie może polecasz jakieś żarówki z dobrymi parametrami, które też będą lepiej świecić?
Stary 10-10-2022, 15:56   #6
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6

Wyregulować światła
Sprawdzić odbłyśniki
Sprawdzić stan reflektora (zewnętrzna powłoka)
A nie od razu "lepsze żarówki".
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania