Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-09-2022, 21:08   #161
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

No właśnie też tak myślałem. Ale ta różnica kilku jednostek żeby aż taki miała wpływ?
Natomiast dziś zrobiłem test, który chyba obalił teorię dotyczącą słabego vacuum.

Przygotowałem sobie strzykawkę 100tkę i wężyk gumowy. Odpaliłem samochód, połączyłem się z forscanem i obserwowałem odczyty z pidów boost_a i boost_a_cmd. No i wyglądało to tak że zadany (commanded) wynosił 105% a osiągnięty przez turbo był około 93-94%. Zdjąłem wężyk podciśnienia z gruszki, odczyt boost zaczął spadać, aż ustabilizował się na 91%. Początkowo były to tak niewielkie wahnięcia że myślałem że ten pid nie ma nic wspólnego z tym co robię…
Podłączyłem do wyjścia gruszki moją strzykawkę i zacząłem zaciągać. Efekt mizerny - 93%. Stwierdziłem więc że ustami mocniej zaciągnę… I raz, drugi, trzeci i 95%, 96% aż do 97%. Niby tylko 4% więcej. Później zrobiłem taki myk, że skoro jeden suw strzykawki to za mało, zagiąłem wężyk, odpiąłem strzykawkę, podłączyłem ponownie, dzięki temu wygenerowałem większe vacuum i również bez problemu chodziło to na 97% boost. Co ciekawe to dwie rzeczy. Po pierwsze, po tym zabiegu podłączenie wężyka vacuum z elektrozaworka powodowało iż spokojnie ustawiał boost_a na 97% a nie jak wcześniej 93-94%. Po drugie - to i tak nadal za mało (chyba) sądząc po logach od osób którym auto ładuje ponad 100% boost_a. Oczywiście cały czas mówimy o pomiarach na postoju. Więc sam nie wiem co o tym myśleć? Czy coś się zacina czy tez za mało jest spalin?

Mały update: przejechałem się nim bo nie dawało mi to spokoju - brak odczuwalnych zmian w czymkolwiek. Doładowanie nadal 2.26 bara. Zadany boost_cmd nadal max 2.30-2.35. Czyli w tym zakresie pracuje sobie osiągając to co mu zadaje sterownik. Ale to za mało kurczę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po odpaleniu auta boost_a nie był już 97% a 94-95%… Ręce opadają…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 17-09-2022 o 21:40
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2022, 22:07   #162
Slawko
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

Miałeś też problem z EGR o ile dobrze kojarzę?
Slawko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2022, 22:53   #163
zmulim
FCP member

Nie, ja wymieniłem egr na całkiem nowy, myśląc że to rozwiąże mój problem z p1102. Jak się okazało to była kasa wyrzucona w błoto. Błąd wracał. Teraz błędu brał ale doładowanie nadal słabe.

Stary 18-09-2022, 18:26   #164
zmulim
FCP member

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Napiszę tutaj, może ktoś z Was, wypowie się bardziej szczegółowo na ten temat, na pewno sporo osób ma taką wiedzę. Do rzeczy: pomyślałem sobie, że jeśli pcm steruje sobie turbiną tak a nie inaczej (czyli mniej ale jednak osiąga to co zadaje), to może po prostu tak się „przyuczył” w skutek np chociażby tego mojego wcześniejszego problemu p1102 albo minimalnie słabszego podciśnienia, czy czegokolwiek innego. Zacząłem więc poważnie myśleć o procedurze w Forscanie „reset all adaptations”… Wiem że po tym silnik będzie chodził jak Ursus, i wiem że trzeba robić adaptację wtryskiwaczy, ale hmmm, może warto? Na forum forscana znalazłem taki wątek gdzie pewien facet zrobił tą procedurę ale nie umiał i nie wiedział jak przyuczyć wtryski, pojechał więc do ASO gdzie wgrano mu nowy soft do pcm, zrobiono ponownie reset wszystkich adaptacji, IDS podpięty i w drogę. No i tu ciekawa rzecz - człowiek z ASO powiedział że taki reset robi co 40-60kkm a zdecydowanie zaleca co 100kkm. No i co wy Panowie na to??

Stary 18-09-2022, 18:52   #165
Slawko

Cytat:
Napisał zmulim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie, ja wymieniłem egr na całkiem nowy, myśląc że to rozwiąże mój problem z p1102
nie chodziło mi o sam EGR tylko o sterowanie tej kierownicy spalin podciśnieniem, analogicznie jak turbo bo to idzie z tej samej pompy.

Bump: Co do resetu, to tak jak z kompem, od czasu do czasu warto zamknąć i uruchomić od nowa, jeśli tylko się go usypia lub hibernuje.

Może zrób tak jak informatyk naprawia samochód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyjść , zamknąć drzwi, otworzyć drzwi i uruchomić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-09-2022, 19:25   #166
zmulim
FCP member

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , wiem o co Ci chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. o ta klapkę która kieruje podciśnieniowo spaliny na chlodniczkę w egr. Jest do tego osobny elektrozawór. Ale nie wymieniałem go gdyż działa dobrze (widziałem w dwóch autach uszkodzony zaworek - wtedy to cięgno na egr po zgaszeniu auta wraca mega wolno zamiast zrobić to charakterystyczne „klik”). Jako że wszystkie węże vacuum mam nowe, elektrozawór turbo też, a całość działa ok, zakładam że tam nie dzieje się nic złego co by powodowało słaby boost.

Co do tego rozwiązania informatycznego, kusi mnie spróbować zrobić reset wszystkich wyuczonych adaptacji, i ponownie go „nauczyć jeździć”. To już coś w stylu „tonący łapie się brzytwy”… Najchętniej zrobiłbym to u kogoś kto bawi się w takie rzeczy i pomoże mi właściwie przyuczyć wtryskiwacze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 18-09-2022, 21:12   #167
Slawko

Wtryskiwacze łatwo się uczy. Jest mnóstwo opisów na tym forum.
Ogólnie po resecie, wsiadasz do auta i w drogę, najlepiej autostrada lub coś podobnego. Rozpedzasz auto na 4 biegu do 2500-3000obrotow i puszczasz gaz aż obroty spadną do 1500 obrotów, wtedy podczas hamowania silnikiem uczą się wtryski. I tak kilka razy. Jak masz podpięty forscan to na bieżąco widzisz.
Druga szkoła, to odpalić i normalnie jeździć, bez forscana i autostrady. Dłużej to trwa, ale wtryski się nauczą.
Jakbyś nie jeździł, nauka zawsze odbywa się podczas hamowania silnikiem.
Stary 24-10-2022, 14:12   #168
rafalpawlak
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: KUGA
Silnik: 2.0 TDCI DW10F 180KM
Rocznik: 2015

Witam.
Posiadam KUGA MKII 2.0 180KM (fabryczne) i od 3 lat walczę z pojawiającym się błędem P1102. Występuje tak jak u @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , przy hamowaniu silnikiem. Odwiedziłem ASO, 3 różnych mechaników łącznie z Ford Sławek i zero pomysłu co może powodować błąd. Wymienione (przepustnica przepływomierz, odma), zweryfikowana praca turbo, egr. Czasami potrafi przejechać 600 km i zero błędu by na dojeździe do świateł pod domem zapalić "check engine". Udało się wykonać reset PCM? Zastanawiam się nad sprawdzeniem na hamowni i próbą zmodyfikowania mapy przez tunera. Może FORD ma coś skaszanione w oprogramowaniu i przez to nasze próby naprawy nic nie wnoszą.
Pozdrawiam
rafalpawlak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2022, 16:54   #169
zmulim
FCP member

Ja ze swojej strony dodam to co wcześniej pisałem. Problem ustąpił u mnie po wymianie wszystkich węży podciśnienia, elektrozaworu sterowania turbo i filtra powietrza na Manna. Przelatane już chyba jakieś 15kkm i błędu brak. Co nie zmienia faktu że odczyty z doładowania turbo są nieco za słabe w porównaniu z innymi dw10f. Miałem wgrany na nowo PCM UCDSem, reset PCM i jeśli o doładowanie to w zasadzie bez większej różnicy, jednak błędu faktycznie nie mam już. A kolega jeżdżący ze mną tym Focusem stwierdził że zbiera się tak samo jak ten jego, więc nie dziubię dalej.

Stary 28-11-2022, 11:14   #170
Mazak3293
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI Duratorq

Reasumując - wszystkie węże do wymiany oraz elektrozawór sterujący turbo ?
Mam ten sam błąd 2.0 TdcI tylko BA7.
Auto na gwarancji, ale ogarniam z prawnikiem "odpowiedzialność za nietrafione diagnozy" bo Niemcy lubią wbrew pozorom polecieć po kieszeni bez konkretnej naprawy.
Czekam na info co i jak, i będę oddawać na gwarancję, wtedy też dopisze co u mnie wyszło.
Mazak3293 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania