![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-09-2018
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2003
|
Moi drodzy. Tak jak w temacie. Problem polega na parowaniu z połączenia chłodnicy wody z wężem od termostatu. Dwa dni temu wymieniałem termostat. Żeby zlać płyn próbowałem użyć korka w chłodnicy ale nie dawało to żadnego efektu więc postanowiłem zdjąć wąż który jest nad nim. Nie obyło się bez lekkiej walki ale się poddał. Zaznaczę że króciec był cały, wąż również. Po zlaniu płynu założyłem wąż tak jak być powinien i zabezpieczyłem go tą metalową blaszką( wydaje mi się ze wszedł do końca). Wymieniłem termostat zalałem płyn odpowietrzyłem no i po robocie. Aż dziś wróciłem z pracy i patrzę że coś delikatnie paruję z komory silnika. Okazuję się że paruje właśnie z tego przyłącza a dosłownie z tego miejsca gdzie wchodzi ta metalowa opaska. Pytanie moje jest takie, jak to teraz poprawić ? Da się to jakoś zrobić bez ściągania tego węża ? Fakt ze niczym tego przyłącza nie smarowałem i może tu jest problem ?
Mondeo mk4 2.0 tdci 136km 2011 Dzięki za pomoc ! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Rozumiem, że płyn wypływa z węża na krawędzi opaski. Jeżeli tak, i jeżeli jest taka możliwość, to odetnij kawałek węża, w miejscu, gdzie jest wyciek. Ten odcięty kawałek przetnij wzdłuż i zdejmij z króćca. Wąż nasuń dalej i zaciśnij tą opaską.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
hmm nie nie ... to jest plastikowy króciec który nachodzi na plastikowy króciec w chłodnicy. Parowanie jest tak jakby w miejscu gdzie znajduje się ta metalowa zawleczka. Po ostygnięciu nie widać żadnego wycieku ( podłożyłem kawałek tektury) i jest sucha.
Ostatnio edytowane przez Marnopopis ; 28-11-2022 o 17:18 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
No to jeżeli nie ma tam jakiegoś oringu, który można wymienić, to chyba pozostaje wymiana całości, albo sklejenie silikonem, ale to może się nie dać rozłączyć w przyszłości.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
sklejanie tego silikonem nie ma prawa bytu, to połączenie nie jest jednokrotnego użycia, dobra raz jeszcze zrzucę wodę i zobaczę co tam w trawie piszczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Wczoraj odbezpieczyłem to połączenie, delikatnie wysunąłem delikatnie się zapociło no i wsadziłem spowrotem. Założyłem zabezpieczenie i umyłem to miejsce. Teraz z dwa dni trzeba pojeździć i obserwacja jak nie pomoże to zrzucam wode i sprawdze o co tam chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzięki za pomoc !
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jarek
Model: Mondeo MKIV kombi
Silnik: 2.5T (HUBA)
Rocznik: 2007
|
Tam w środku węża jest o-ring. Jeżeli będzie puszczać dalej to przyjrzyj się jemu, może być uszkodzony lub po prostu stwardniał ze starości i nie uszczelnia. Ja te połączenie przed montażem zawsze smaruję lekko (króciec chłodnicy) białym smarem żeby oring dobrze siadł przy zakliknięciu i pilnuję bezwzględnie czystości, każdy paproch czy ziarnko piasku które podejdzie między o-ring a czoło króćca na który siada o-ring to zapocenie/wyciek.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dariusz
Model: MK III GHIA,MK4 Titanium
Silnik: obydwa 2.0 benzyna
Rocznik: 2002 i 2009
|
tak jakjaro napisał,jw skufce jest oring i jezeli nigdy nie byl wymieniany to w momencie jak go rozbierales silowo
poprostu sie wykruszyl lub spekal, wydlub go jakims tepym cienkim srubokrecikiem aby go wyjac w calosci,zmierz suwmiarka ,dobierz podobny ,.posmaruj wazelina i polacz wszystko ,koszt naprawy groszowy |
|
|
|