Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-12-2022, 09:19   #11
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Pre-Collision Assist - jak powinien działać

Był też pokaz Volvo dla dziennikarzy gdzie zamiast zahamować wjechał w tył ciężarówki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

tomao jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2022, 09:22   #12
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

Cytat:
Napisał lukaszooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na YT kiedyś znalazłem film z takiego testu tyle że z Volvo. Uderzył w karton i wywaliło poduszki w tym ten wynalazek na masce ��
mało prawdopodobne. pusty karton waży jakieś 100 gramów - większy nacisk robi deszcz na maskę przy jeździe. jeden trzyma w ręce jak płachtę na byka, drugi jedzie powoli i tyle. działa, testowałem (przód).
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2022, 09:31   #13
lukaszooo

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020

Jest film jak strzela. Dla testów nie mam zamiaru ryzykować poduszek.
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2022, 09:34   #14
AdoKrycha007

ale nie ma tu co ryzykować, bo jak widzisz, że auto jednak uderzy, to osoba podnosi karton pół metra do góry nad maskę i tyle. to może być też duża kartka papieru/plakat rozłożony/ koc - byle zasłaniało czujniki i kamerę.
Stary 13-12-2022, 10:53   #15
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Tylko czekać jak w którejś z aktualizacji nie ustawią tak czujników i system
że przez takie testy będzie chciało wywalić jakąś poduszkę bo uzna że to w pieszego uderzamy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2022, 11:30   #16
AdoKrycha007

wszystkie te bajery służą wyłącznie ogłupianiu kierowcy żeby nie musiał myśleć.
a to jest mega zgubne.
ludzie bez czujników parkowania zaparkować już dziś nie potrafią....
Stary 13-12-2022, 11:49   #17
Foka mk4
ford::advanced

Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1.0
Rocznik: 2019

Panowie jak zwykle zero merytoryki a mnóstwo głupot. po tym co tu czytam doszedłem do wniosku że muszę w swoim samochodzie wyłączyć:
- poduszki powietrzne bo jak same wystrzelą to się wystraszę. Są nawet takie filmy na YT,
- ABS tez wyłączę bo jak sam zahamuje mi samochodu to będzie jakaś katastrofa,
- a co ze skrzynią automatyczną. A jak po jakiejś aktualizacji sama włączy mi bieg wsteczny podczas jazdyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tak też wymienię na manual. Będzie bezpieczniej.
- Czujniki cofania i kamerkę też wyłączę. To tak na wszelki wypadek gdyby te urządzenia chciały mi zrobić psikusa.

Proszę Was jeśli ktoś pyta o "Pre-Collision Assist - jak powinien działać" to odpowiedzcie mu na to pytanie a nie uskuteczniajcie jakieś wywody na temat wyższości świat BN nad Świętami Wielkanocnymi. Krótkie pytanie i krótka odpowiedź. Tak powinno funkcjonować forum.
Foka mk4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2022, 12:05   #18
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wszystkie te bajery służą wyłącznie ogłupianiu kierowcy żeby nie musiał myśleć.
Dokładnie! Pasy bezpieczeństwa też. No bo jak się myśli za kierownicą to nie dochodzi do niebezpiecznych sytuacji. Dobry kierowca przewiduje wszystkie zagrożenia na drodze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kiedyś ich nie było i ludzie jeździli.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2022, 13:16   #19
tomaszjan31

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Chciałem pokazać mojej drugiej połowie jak działa wspomniany system w jej nowym nabytku. Ułożyłem duże lekkie worki ze śmieciami w garażu podziemnym dla testu samochodu
Efekt był taki że jej nowe piękne białe auto było na przodzie i dachu całe zawalone śmieciami i odpadkami, jak i miejsca parkingowe w garażu. Worki rozpirzyły sie na kawałki a bmw nawet nie przyhamowało. W zamian miałem kwadrans sprzątaniaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2022, 16:02   #20
bidżej

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie! Pasy bezpieczeństwa też.
dobra dobra, ja się z @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] często niezgadzam, ale tu ma 100% racji, a ty od razu próbujesz go wyśmiać ze swoim nietrafionym porównaniem.

Poleganie na asystentach takich jak utrzymanie pasa ruchu czy awaryjnego hamowania jest zgubne, bo te systemy z bezpieczeństwem nie mają NIC wspólnego już samego założenia.
Jadąc z palcem na kierownicy nic nie zrobisz, jak nagle za zakrętem malowanie będzie spieprzone - samochód nie będzie miał problemów żeby wysłać cię prosto w drzewo, bo na nawierzchni została stara linia po niedawnym remoncie. Mało tego, nawet malowanie nie musi być spieprzone, wystarczy niefartowne oświetlenie i cień przypominający linie na drodze. Asystent pasa ruchu oparty jest o prostą kamerkę i nic więcej.
Awaryjne hamowanie - czasem zadziała, a czasem nie. Czasem wykryje np. worek niesiony wiatrem w poprzek drogi i wdusi hebel w podłogę, a TIR za tobą nie da rady wyhamować. I nic z tym nie zrobisz.

Tego rodzaju systemy służą co najwyżej do podnoszenia komfortu i samopoczucia kierowcy.

W przeciwieństwie do nich, np. ABS nie działa w sposób, który mógłby jakkolwiek pogorszyć sytuację kierowcy - decyzję o hamowaniu podejmuje kierowca, ABS pomaga tylko utrzymać trakcję i w praktyce skraca drogę hamowania (ma więcej danych wcześniej niż kierowca). Porównania z pasami bezpieczeństwa to, jak wspomniałem, nawet nie będę komentował.
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania