![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Był też pokaz Volvo dla dziennikarzy gdzie zamiast zahamować wjechał w tył ciężarówki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Jest film jak strzela. Dla testów nie mam zamiaru ryzykować poduszek.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
ale nie ma tu co ryzykować, bo jak widzisz, że auto jednak uderzy, to osoba podnosi karton pół metra do góry nad maskę i tyle. to może być też duża kartka papieru/plakat rozłożony/ koc - byle zasłaniało czujniki i kamerę.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Tylko czekać jak w którejś z aktualizacji nie ustawią tak czujników i system
że przez takie testy będzie chciało wywalić jakąś poduszkę bo uzna że to w pieszego uderzamy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
wszystkie te bajery służą wyłącznie ogłupianiu kierowcy żeby nie musiał myśleć.
a to jest mega zgubne. ludzie bez czujników parkowania zaparkować już dziś nie potrafią.... |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1.0
Rocznik: 2019
|
Panowie jak zwykle zero merytoryki a mnóstwo głupot. po tym co tu czytam doszedłem do wniosku że muszę w swoim samochodzie wyłączyć:
- poduszki powietrzne bo jak same wystrzelą to się wystraszę. Są nawet takie filmy na YT, - ABS tez wyłączę bo jak sam zahamuje mi samochodu to będzie jakaś katastrofa, - a co ze skrzynią automatyczną. A jak po jakiejś aktualizacji sama włączy mi bieg wsteczny podczas jazdyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tak też wymienię na manual. Będzie bezpieczniej. - Czujniki cofania i kamerkę też wyłączę. To tak na wszelki wypadek gdyby te urządzenia chciały mi zrobić psikusa. Proszę Was jeśli ktoś pyta o "Pre-Collision Assist - jak powinien działać" to odpowiedzcie mu na to pytanie a nie uskuteczniajcie jakieś wywody na temat wyższości świat BN nad Świętami Wielkanocnymi. Krótkie pytanie i krótka odpowiedź. Tak powinno funkcjonować forum. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Kiedyś ich nie było i ludzie jeździli. |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
Chciałem pokazać mojej drugiej połowie jak działa wspomniany system w jej nowym nabytku. Ułożyłem duże lekkie worki ze śmieciami w garażu podziemnym dla testu samochodu
Efekt był taki że jej nowe piękne białe auto było na przodzie i dachu całe zawalone śmieciami i odpadkami, jak i miejsca parkingowe w garażu. Worki rozpirzyły sie na kawałki a bmw nawet nie przyhamowało. W zamian miałem kwadrans sprzątaniaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
![]() Zarejestrowany: 01-08-2006
Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
Rocznik: 2018
|
Cytat:
Poleganie na asystentach takich jak utrzymanie pasa ruchu czy awaryjnego hamowania jest zgubne, bo te systemy z bezpieczeństwem nie mają NIC wspólnego już samego założenia. Jadąc z palcem na kierownicy nic nie zrobisz, jak nagle za zakrętem malowanie będzie spieprzone - samochód nie będzie miał problemów żeby wysłać cię prosto w drzewo, bo na nawierzchni została stara linia po niedawnym remoncie. Mało tego, nawet malowanie nie musi być spieprzone, wystarczy niefartowne oświetlenie i cień przypominający linie na drodze. Asystent pasa ruchu oparty jest o prostą kamerkę i nic więcej. Awaryjne hamowanie - czasem zadziała, a czasem nie. Czasem wykryje np. worek niesiony wiatrem w poprzek drogi i wdusi hebel w podłogę, a TIR za tobą nie da rady wyhamować. I nic z tym nie zrobisz. Tego rodzaju systemy służą co najwyżej do podnoszenia komfortu i samopoczucia kierowcy. W przeciwieństwie do nich, np. ABS nie działa w sposób, który mógłby jakkolwiek pogorszyć sytuację kierowcy - decyzję o hamowaniu podejmuje kierowca, ABS pomaga tylko utrzymać trakcję i w praktyce skraca drogę hamowania (ma więcej danych wcześniej niż kierowca). Porównania z pasami bezpieczeństwa to, jak wspomniałem, nawet nie będę komentował. |
|
|
|
|