Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-12-2022, 16:36   #21
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Niska temperatura silnika i włączony wentylator

A czy bierzecie pod uwagę, że to TDCI? W moich benzynowych problem opisany nie istnieje, ale jak usiądę do auta z silnikiem wysokoprężnym, to jak jest zimno, a nie tylko chłodno, to temperatura silnika szału nie robi. Czas kiedy w aucie robi się cieplej również. Z jakiegoś powodu dokładano do tych silników PTC, a później w nowszych modelach także aktywną żaluzję.

thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2022, 18:57   #22
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Mam ten silnik i w ruchu mieszanym miasto/trasa nagrzewa się przy -10 oC w ciągu 40 minut jazdy / 35km. Od początku nadmuch na max cieplo, pokrętło na 2 bieg. Więc zajmuje mu długo ale wskazówka wchodzi do pionu. Autor pisze że u niego wskazówka zostaje na 75 a przy wyłączonym ogrzewaniu max 82. To jest duża różnica względem tego co sam doświadczam.

Warto być może porównać średnie spalanie bo to też świadczy o tym ile paliwa zużywamy (a co za tym idzie ile ciepła produkujemy). U mnie w zimie 5.4 - 5.8 l/100km
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2022, 19:41   #23
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Zegar pokazuje co chce, tryb serwisowy licznika w mk 2 chyba podobnie. Jedyne wiarygodne informacje o temperaturze to to, co na CAN-ie. Jazda jeździe nie równa. Może ktoś z mk 2 i tym silnikiem podzieli się doświadczeniami, bo ile razy można wymieniać termostat. Ciekawe jak tam funkcjonuje filtr cząstek?
A swoją drogą, jak to w życiu, nic za darmo. Duża sprawność, mniejsze spalanie, to i mniej ciepła na zmarnowanie.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2022, 20:08   #24
hindus

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zegar pokazuje co chce, tryb serwisowy licznika w mk 2 chyba podobnie. Jedyne wiarygodne informacje o temperaturze to to, co na CAN-ie. Jazda jeździe nie równa. Może ktoś z mk 2 i tym silnikiem podzieli się doświadczeniami
Mówisz i masz - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Różnica zegary vs. rzeczywistość to 5-7 stopni.
Stary 21-12-2022, 10:08   #25
Dżepetto
ford::amateur

Imię: Karol
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 CDTi

Cytat:
Napisał konieczko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1 samochód? Przecież objawy to ewidentny termostat.
wymiana termostatu jak pisałem nic nie pomogła.
Z ciekawości przysłoniłem dolną kratkę, temperatura rośnie i stabilnie się trzyma na wskaźniku. Mimo wszystko uważam że przysłanianie kratki przy -4 to nie do końca tak jak być powinno. Chyba że fordy tak mają.
Dżepetto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2025, 21:19   #26
KUBII

Imię: Jakub
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2010
Domyślnie 1.6 TDCI nie dogrzewa się

Witam wszystkich, w ostatnim czasie nabyłem forda focusa, 2010 rok, 1.6 TDCI. Problem jest taki, że płyn chłodniczy nie osiąga 90 stopni tylko nagrzewał się aby do 80 i od razu zbija temperaturę. Pierwszą myślą był termostat który wymieniłem przy okazji wymiany rozrządu. Po wymianie jeszcze ciekawiej bo teraz temperatura nawet nie dochodzi do 80 stopni. Zdarzyło już się 2 razy, że nawet po krótkiej trasie (ok 10 km) po powrocie i zgaszeniu silnika wentylator chłodnicy chodził jeszcze przez ok. minutę, nawet dzisiaj gdy było już -1 na dworze. Proszę o jakieś sugestie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Dodam jeszcze że rozgrzewa się normalnie bo po przejechaniu 5 km już leci ciepłe powietrze z nawiewów, ale nie osiąga jednak tych 90 stopni co mnie martwi.
KUBII jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2025, 09:57   #27
hindus

Domyślnie Odp: 1.6 TDCI nie dogrzewa się

Cytat:
Napisał KUBII Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po powrocie i zgaszeniu silnika wentylator chłodnicy chodził jeszcze przez ok. minutę
Tak nie powinno być. Ten silnik ogólnie chodzi na chłodno ale to oznacza zakres 80-85 stopni, zależnie od tempa jazdy, temperatury na zewnątrz, włączonego ogrzewania kabiny itd.
Stary 17-03-2025, 10:06   #28
Łysy__!
ford::advanced

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Niska temperatura silnika i włączony wentylator 1.6TDCI

A nie wypalał Ci się przy okazji DPF? Bo ten typ tak będzie miał jak mu przerwiesz wypalanie to wentylator jeszcze będzie pracował po zgaszeniu silnika. Zobacz na temperatury DPF, podczas jazdy.

Co do samej temperatury silnika.
A te silniki tak mają utrzymują temperature 80-90 stopni maks latem i to chyba w korku. Zazwyczaj ok 80-85.
Łysy__! jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2025, 16:02   #29
KUBII

Imię: Jakub
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: 1.6 TDCI nie dogrzewa się

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak nie powinno być. Ten silnik ogólnie chodzi na chłodno ale to oznacza zakres 80-85 stopni, zależnie od tempa jazdy, temperatury na zewnątrz, włączonego ogrzewania kabiny itd.
Właśnie chodzi o to, że nawet w ostatnim czasie jak temperatury były powyżej 15 stopni to cały czas nawet do 80 nie dobijał (jechałem ze statystykami z OBD) oczywiście z wyłączonym ogrzewaniem bo w samochodzie było gorąco. Jakieś pomysły co mogę sprawdzić?
KUBII jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2025, 17:26   #30
Łysy__!
ford::advanced

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Niska temperatura silnika i włączony wentylator 1.6TDCI

Sam się kiedyś zastanawiałem czemu mi się DPF nie wypala, temperatura silnika wtedy miała problem przekroczyć 78 stopni. Po chwili jednak rozpoczął procedure. W mojej ocenie nie masz co się martwić. Porównaj tylko jeszcze po długim postoju czy temperatura z OBD mniej więcej pokrywa się z temperaturą otoczenia.
Łysy__! jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
focus , temperatura silnika

Zasady postowania