![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 12-10-2012
Model: mondeo
Silnik: 2,0
Rocznik: 2017
|
Mam pytanie czy ktoś z państwa wymieniał katalizator w Smax (benzyna). Jakie są koszty części i robocizny. Gdzie kupować katalizator i jak to wygląda w ASO
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
![]() Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000
|
Jak masz wolne z 5 do 6 tysięcy to możesz jechać do ASO taka mi cena wyskoczyła w katalogach. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I mowa o samym kacie nie licząc nic więcej. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Wojtek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2015
|
Witam, ostatnio zapalił mi się "check". Pojeździłem kilka dni i sam zgasł. Przy okazji zajechałem do kolegi z komputerem, w pamięci pokazało błąd niskiej sprawności katalizatora. Na alledrogo znalazłem coś takiego:
1. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 3. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - 1 i 2 - wygląda podobnie, w 2 napisane, że produkcja JMJ mieliście jakieś doświadczenia z tą firmą? - 3 używany Pytanie lepszy używany oryginał czy nowy zamiennik? Osobiście skłaniam się do nowego, przez telefon oczywiście sprzedający chwali. Z "1" chyba gość trochę koloryzował, że jest wkład nowej generacji, który wytrzymuje temperaturę 1300 st, standardowo niby 850 st - dlatego w aukcji dopisek o przystosowaniu do LPG. Osobiście nie jestem przekonany, żeby fabrycznie był jakaś gorszy wkład niż w zamienniku. Z "2" przynajmniej gość napisał, że jest JMJ - ale doświadczenia z tą firmą nie miałem. Po rozmowie telefonicznej dowiedziałem się dodatkowo, że ma już normę EURO5. Z tego co się jeszcze orientowałem niby dostępne są też same wkłady katalizatora. Ale cena ok 500-550PLN, doliczając robociznę - rozcięcie starego katalizatora, wymiana wkładu, zaspawanie ostatecznie wyjdzie niewiele taniej niż zakup kompletu z aukcji, a i tak jest ryzyko że coś może pójść nie tak... Może ktoś miał doświadczenie i udało się wspawać jakiś tańszy uniwersalny? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Agnieszka
Model: focus
Silnik: 1,6Pb
Rocznik: 2006
|
Czy ktoś z Was zakładał katalizator polskiej firmy JMJ? Jak się sprawuje? Czy trzeba kupować jakiś droższy?
Mój samochód: Ford S-Max 2,0i 16V, benzyna z LPG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
proponuje coś lepszego. i wymienić np sam wkład
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Dedykowany będzie z kolektorem, co po pierwsze podniesie cenę, a po drugie robi to niewielu producentów, i raczej tych z niskiej półki.
|
|
|
#8 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Ja zakładałem część oryginalną, tj. kolektor razem z katalizatorem. Można kupić zamienniki. Bosal robi kolektory (też w komplecie z katalizatorem) do tych motorków. Kiedyś to była firma, która uchodziła za dobrą. Jak jest teraz nie wiem. Ostatnio edytowane przez Parch ; 27-02-2023 o 23:00 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Polecono mi w warsztacie taki:
KATALIZATOR BM91560H BM CATALYSTS FORD VOLVO C-MAX, Nie wiem czy warto tyle kasy wkładać... |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Po takim wpisie kolejne posty, to już będzie raczej hejt na silniki duratec. Dziwi mnie tylko, że kilka postów wyżej piszesz, że chciałbyś uniknąć druciarstwa. Z mojej strony EOT |
|
|
|
|