Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-03-2023, 13:31   #1
Samson
ford::amateur

Imię: Jędrzej
Model: Transit
Silnik: 2.5DDI
Rocznik: 1992
Domyślnie Kolo talerzowe mostu

Witam wszystkich,mam pytanie ,mam do wymiany w moim fordzie koło talerzowe z wałkiem,most nie jest od tego Forda,jest na 6szpilek i koła bliźniacze 14cali,na kole talerzowym jest przełożenie 5.14, czy jest jakaś opcja żeby wstawić koło kompletne (razem z wałkiem) o innym przełożeniu?żeby pasowało na otwór na koszu satelit?dodam że nie wiem z jakiego rocznika jest most?

Samson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2023, 19:26   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Kolo talerzowe mostu

Generalnie technicznie jest możliwość wymiany wałka atakującego wraz z kołem talerzowym na komplet o innym przełożeniu. Były trzy różne przełożenia: 4,63, 5,14 oraz 5,83. We wszystkich modelach Transitów Mk3, 4 i 5 zespół wałek atakujący-koło talerzowe miało identyczne mocowanie.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ale gdzie kupisz teraz taki zestaw, mając pewność że jest sprawny? I do tego dochodzi ustawienie też przekładni tak, by prawidłowo koła się zazębiały - do tego potrzebny jest zestaw pierścieni regulacyjnych. I... duże doświadczenie. Bo ustawienie mostu sześcioszpilkowego pod bliźniaki (typ 53) jest o wiele trudniejsze niż mostu pięcioszpilkowego (Timken).

Ja bym poszukał całego mostu o odpowiednim przełożeniu zamiast bawić się w skomplikowane przekładanie zespołu przekładni głównej. Szukałbym w dużych firmach specjalizujących się w rozbiórce Transitów i w sprzedaży używek. Takich jak Transit Center, BratFord Radom itp.

Weź także pod uwagę konieczność wymiany trybika przekładni linki szybkościomierza po zmianie przełożenia przekładni głównej - ciężko teraz coś takiego zdobyć...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 12-03-2023 o 19:43
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2023, 20:22   #3
Samson

Wiem że ciężko to dostać,ale chciał bym w ten most włożyć koło z innym przełożeniem,o ile coś będzie pasować na te wymiary ,a z ustawieniem to raczej nie będzie problemu no na wałku nie ma żadnych podkład ek,tylko koło talerzowe jest regulowane takimi dużymi nakrętkami z obu dwu stron łożyska kosza satelit
Stary 12-03-2023, 20:40   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Samson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z ustawieniem to raczej nie będzie problemu bo na wałku nie ma żadnych podkład ek,
No nie, jak klikniesz na ten podany przeze mnie link, to tam na rysunku masz podkładkę na wałku, między łożyskiem i uzębieniem, oznaczoną na rysunku nr 20, a w wykazie niżej ten nr 20 to trzydzieści sześć o różnych grubościach podkładek, od 1,72 do 2,25 mm.
Stary 12-03-2023, 21:00   #5
Samson

Ale jak rozbierałem wałek to tam nic nie było między łożyskami, no chyba że tam już kiedyś nasi byli,kosz w moście jest na cztery satelity,
Stary 12-03-2023, 21:35   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Samson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to tam nic nie było między łożyskami
Nie między łożyskami, ale pomiędzy dużym łożyskiem i uzębieniem stożkowym wałka. Natomiast łożysko małe zapiera się na wałku na zgniatanym dystansie (nr 23), który w zasadzie też powinno się wymienić. To wszystko masz na rysunku.
Stary 12-03-2023, 22:07   #7
Samson

Już wiem o co ci chodziło z tymi podkładkami,to będzie widać ją ściągnę bieżnie łożyska z walka ,to będę dopiero jutro wiedział czy tam faktycznie coś jest

Bump:
Odpowiedz

Zasady postowania