![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: S-Max
Silnik: 2. 0TDCI
Rocznik: 2010
|
S-Max 2.0 tdci, dw10c, miedzylift.
Witam, Po ostatniej dłuższej trasie praktycznie pod samym garażem zapaliła mi się kontrolka rezerwy. Nie było w tym nic dziwnego poza tym, ze w ogóle nie pokazuje zasięgu. Po zgaszeniu auta zanim się zapali rezerwa widać normalnie jedna kreskę paliwa i zasięg 107km. Po zapaleniu wskazówka spada do zera i zasięg ----. Stan paliwa bez zapalonej rezerwy: https://images90.fotosik.pl/654/87667646cdad63efmed.jpg Stan paliwa z zapaloną rezerwą: https://images91.fotosik.pl/653/8d6988d49e524751med.jpg Po odczytaniu pokazało dwa błędy: P0460 - Obwód czujnika A poziomu paliwa. https://images89.fotosik.pl/655/1aa0791c8fbeb8edmed.jpg U1A44 - Poziom paliwa. https://images91.fotosik.pl/653/beb5d48add3cf10dmed.jpg Czytałem trochę tematów i mam rozumieć, że musze zdejmować bak? Dużo z tym roboty bo nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Da rade z kanału czy potrzebuje podnośnika? Jeśli ktoś przerabiał temat proszę o pomoc i wskazówki co i jak najlepiej zrobić. Dzięki. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Teatm do zamkniecia... Sprawa ogarnieta.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Cytat:
W końcu na forum, nie tylko mają dawać remedium na problem za darmo, ale tez coś od siebie można dać dla innych. |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
U mnie pomogło zdjęcie zbiornika, wyjęcie pływaka wyczyszczenie i złożenie na nowo. Wydaje mi się że się zawiesił i była to jednorazowa akcja ale niestety błędu nie można było wykasować. Po złożeniu wszystkiego do kupy, zatankowaniu do pełna jak na razie problemu nie mam. Ostatnio edytowane przez Bambusekk ; 30-03-2023 o 15:48 |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Franciszek
Model: S-Max, Platinium X
Silnik: 2.0 TDCI, DW10C
Rocznik: 11.2010
|
Od bliżej nieokreślonego czasu miałem dziwne wskazania poziomu paliwa s-max 2010 DW10C.
Po zatankowaniu do pełna, na drugi dzień po przejechaniu ok 1 km wskaźnik spadł na zero by ponownie pokazać pełny zbiornik. Jeździłem i obserwowałem wskazania. Dość często po zatankowaniu do pełna zawsze brakowało ok 2-4 piksele na wskaźniku do pełnego, oraz zawsze wówczas przy ruszaniu lub zatrzymani się coś w zbiorniku 1x stuknęło - były to długie poszukiwania skąd stuka. Stukało tak do wyjeżdżenia ok 1/4, 1/3 zbiornika. Ostatnie dni przyniosły nowe objawy. Pełny zbiornik, na drugi dzień ok 2/3 po chwili ok 1/2, 1/3 ale nigdy już nie wzrosło do pełnego jedynie 1 - 2 piksela poza połowę. Szybka decyzja wymiana czujnika paliwa. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] PO dokonaniu sekcji zwłok wyjętego czujnika i zmyśleniu przyczyn błędnych wskazań, zmyśleniu gdyż wszystko jest ok w starym. Doszedłem do wniosku, że z biegiem czasu starł (wytarł) się magnesik który wskazuje poziom paliwa, świadczą o tym opiłki na obu jego końcach. Magnes bardzo delikatnie trzyma się płytki po której jest przesuwany (przyciąga się do niej). W momencie zatankowania do pełna jest zatopiony w paliwie, mając sporo luzu w uchwycie - pływa w nim, i prawdopodobnie stąd błędne wskazania. Pomiary potencjometru miernikiem dały takie wyniki: Pełny zbiornik - 50ohm pusty zbiornik - ok. 987ohm Po zabraniu magnesu - ok. 1147ohm - poza zakresem Odsunięcie magnesu od płytki na ok. 0,5 mm już daje różne odczyty w jednej pozycji, natomiast po odsunięciu na ok 1mm już jest 1147ohm czyli poza zakresem. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-04-2004
Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009
|
po wymianie czujnika polecam zrobić bypass na kostkach, czyli polutować je. ja 3 razy to robiłem, bo pacan mechanik upierał się ze styki/piny ok. wskazówka świrowała i swieciła sie rezerwa. i siłą rzeczy mnie kretyn kasował... zbiornika paliwa sie nie sciąga, ja 4 razy .. ech
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: Ford S-Max
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2012
|
Witam serdecznie forumowiczów, jestem od niedawna w posiadaniu S-Max 2.0 TDCI 163 KM.
Mam podobny problem, przy pełnym zbiorniku wskaźnik poziomu paliwa pokazuje właściwie, po przejechaniu ok. 200 km zaczyna wariować wskazując połowę zbiornika a czasami mniej by za chwilę wyświetlić rezerwę. Najgorsze jest to, że gdy pokazuje zasięg 0 km to mimo że jest jeszcze dużo paliwa nie można uruchomić silnika. Jest może jakiś sposób by zaradzić temu problemowi ? Pozdrawiam wszystkich. |
|
|
|