Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-10-2021, 17:31   #651
sabaciontko
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1,6 TDCI(115KM) 2,0(180KM) 2,0(190KM)
Rocznik: 2013,2015,2021
Domyślnie Odp: Modyfikacje dołożenie Kamery Cofania

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Misia kolorowego to poszukaj we własnym gronie znajomych. Po co opisujesz swoje perypetie z szukania brakujących przewodów w TWOIM samochodzie? Twoje wypowiedzi nic nowego nie wnoszą do tematu.

sabaciontko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2021, 18:47   #652
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Bonifacy88 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Więc do sedna zlokalizowałem łącze w aucie dodałem brakujące piny plus przewody...
ZADZIWIAJĄCE... Jednak się Koledze udało???
A miało być tak "łatwo i przyjemnie"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To my mieliśmy to zlokalizować i "podać na tacy"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko , że źle Kolega trafił bo najwyraźniej nie tylko mnie ale i reszcie Kolegów SZKLANE KULE "mgłą zaszły" i "za cholerę" nie było widać która wtyczka w Kolegi aucie "jest trefna/bruździ"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może następnym razem będzie łatwiej - a nuż szklane kule nie odmówią kooporecji?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 23-10-2021, 22:42   #653
Bonifacy88
ford::amateur

Model: Mk5
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał sabaciontko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Misia kolorowego to poszukaj we własnym gronie znajomych. Po co opisujesz swoje perypetie z szukania brakujących przewodów w TWOIM samochodzie? Twoje wypowiedzi nic nowego nie wnoszą do tematu.
W sumie twoje wypowiedzi tym bardziej nic nie wnoszą a są bardziej nie trafione i chybione no ale ok. Po co opisuję a może dla tego że ktoś będzie miał podobny problem i z chęcią bym mu pomógł?.

Bump:
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ZADZIWIAJĄCE... Jednak się Koledze udało???
A miało być tak "łatwo i przyjemnie"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To my mieliśmy to zlokalizować i "podać na tacy"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko , że źle Kolega trafił bo najwyraźniej nie tylko mnie ale i reszcie Kolegów SZKLANE KULE "mgłą zaszły" i "za cholerę" nie było widać która wtyczka w Kolegi aucie "jest trefna/bruździ"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może następnym razem będzie łatwiej - a nuż szklane kule nie odmówią kooporecji?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to nie rozumiem sensu forum. Skoro ma to służyć pomocy i ewentualnej wymianie spostrzeżeń a próba ewentualnej prośby o pomoc kończy się na wzajemnym wypisywaniu głupot jakimi jest brak odpowiedzi na zadane pytanie to pozostawiam to bez komentarza. Czy miało być łatwo i przyjemnie tak mogło być wystarczyło nie odpisywać na zadane pytanie na forum i tyle a nie napinanie się i wyzywanie od leni. Na szczęście są na tym forum " osoby" dla których nie było problemu odpisanie na wiadomość rzeczowo i konkretnie albo zadanie pytania i dziękuję im za to bo mi pomogli. Pisanie że moje wypowiedzi nie mają sensu są trafione bo odpisując na wasze głupoty i przekomarzanie się faktycznie zbliża mnie do waszego poziomu. Ja rozumiem iż anonimowość internetu na to pozwala a w prawdziwym życiu jest inaczej. Czy poszedłem na lenia moim zdaniem nie, bo jak napisałem wystarczyło napisać poszukaj w takim a takim programie i pyk sprawa zakończona. Jeżeli ktoś ma problem ze zlokalizowaniem danego łączą w kamienie chętnie służę pomocą, dla mnie nie ma problemu odpisanie.
Szklana kula ? Nie rozumiem a to teraz tak się naprawią, modyfikuje auta?. A może problem leży w chytrości osób i odbieraniu tzw. chleba jak kiedyś parę razy ktoś dobrze to ujął. Nie wiem ale.... Cóż szkoda nerwów życzę wszystkiego dobrego niech wam szklane kule dobrze działają 🤣

Ostatnio edytowane przez Bonifacy88 ; 23-10-2021 o 22:56
Bonifacy88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2021, 23:59   #654
Komściu

Imię: Kamil
Model: Ford Mondeo MkV
Silnik: 2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2017

Witam,
Czy ktoś w Gdańsku/Trójmieście jest w stanie zamontować mi kamerkę cofania z wizualizacją czujników parkowania w Mk5 Hatchback?
Komściu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-11-2021, 07:39   #655
zdolnycool
ford::beginner

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 benz. 145 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Problem z liniami skrętnymi po montażu kamery cofania

Cześć, walczę z problemem z liniami skrętnymi w kamerze cofania i nie mogę sobie poradzić. Zamontowałem kamerę ES7T-19G490-AA. Z tego z gdzieś wyczytałem po forach to ona ma opcje skrętnych linii. Aktywowałem wszystko forscanem, zgodnie z informacjami na forum. Kamera generalnie działa ale nie ma linii skrętnych. Dodatkowo pojawia się błąd w BCM B115E:08-48. Wiązka jest nieoryginalna ale ją przedzwoniłem multimetrem i jest ok. Czy ten błąd może wynikać z błędnej konfiguracji BCM, czy raczej kwestia połączenia. A może czegoś nie mam w aucie, co jest potrzebne do skrętnych linii? Ewentualnie może jakiś moduł trzeba zaktualizować? W BCM próbowałem w forscan takie konfiguracje:
APIM: xXxx xxxx xxxx -> próbowałem z "A" i "B"
BCM: 726-34-1 xxXX xxxx xxxx -> próbowałem z 21 i 61.
Pozostałe opcje jak w pliku. Jak próbuje robić kalibracje kamery to staje na 8% i wywala błąd.
Czy może przychodzi Wam do głowy co może być przyczyną?
zdolnycool jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-04-2022, 09:57   #656
adamson0

Model: focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2000

Czy ktoś w Poznaniu lub okolicach podejmie się montażu kamery cofania w krajowym mk5 ?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
adamson0 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2023, 14:21   #657
zbigi
ford::average

Imię: Zbyszek
Model: Ford Focus C-Max / Mondeo Mk5
Silnik: 1798 /2.0 TDCi
Rocznik: 2005 / 2015

Zadałem to pytanie w grupie facebookowej Mondeo MK5 Team, ale powtórzę i tutaj w nadziei, że ktoś zechce wyrazić swoja opinię.
Chciałbym wrócić do tematu wyboru akcesoryjnej (tj. nieoryginalnej) kamerki do mondeo mk5.
Zauważyłem, że na filmikach dostepnych YT np. ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) stosowali w swoich działaniach kamerki AMIO HD310. Le to było kilka lat temu.
Czy w ciągu tych lat, które upłynęły od momentu publikacji tych filmów nie pojawiły się czasami jakieś inne, lepsze i GODNE POLECENIA kamerki niż te AMIO lub może ktoś zna kamerki kamerki wyposażone w kabel sygnałowy ekranowany (może to Amio taki nawet ma?), o wpływie którego na jakość obrazu wspomina kol. Andrzej Maj w dyskusji na FB ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
Czy ktoś próbował zamontować fo forda mondeo kombi z lat 2014+ taką kamerkę?, jak w ofercie allegro?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
Jak z doborem mikrowyłącznika do otwierania klapy pasującego do obudowy tej kamerki?
Czy nadaje się np. taki? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez zbigi ; 04-04-2023 o 14:43
zbigi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2023, 16:51   #658
sabaciontko
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1,6 TDCI(115KM) 2,0(180KM) 2,0(190KM)
Rocznik: 2013,2015,2021

Cytat:
Napisał zbigi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy nadaje się np. taki? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Przycisk do klapy elektrycznej.
Kamera pasuje każda. Ważne aby użyć dobrej jakości kabla ekranowanego.
sabaciontko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2023, 22:40   #659
zbigi

Na stonie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zallinkowanej w jednym z postów tego wątku znajduje się informacja, a nawet zdjęcie obudowy kamery nr BM51 19H421 AB, która - jak mi się wydaje - mógłaby by być zzamontowana w każdej blendzie nad tablicą rejestracyjną i zastapić czarną blendę w dużej blendzie klapy tylnej, kupowanej w celu wymiany w naszych fordach mondeo.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wygląda na to, że ta obudowa kamery umożliwia mocowanie oryginalnej kamery.

Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów miał styczność z tym elementem BM51 19H421 AB i może ocenić jego przydatność?

Ostatnio edytowane przez zbigi ; 21-04-2023 o 10:09
Stary 21-04-2023, 23:33   #660
zbigi

Chciałbym dołozyć do tego wątku informację na temat nieoryginalnej kamery Amio HD310>
Otóż pytałem dn. 04.04.2023 w tym wątku o opinie na temat tej kamery i nie dostałem zadnej odpowiedzi, ktorą mógłbym wykorzystać przy doborze kamery, a jedynie poradę by połaczyć go z Synciem dobrym kablem.
Cytat:
Napisał sabaciontko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kamera pasuje każda. Ważne aby użyć dobrej jakości kabla ekranowanego
Generalnie nikt mi jej nie odradzał. Kupiłem więc ją, bo p. Przemysław Stępień publikujący wiele wartościowych materiałów na YT, taką kameę montował m. in. do forda kugi. Myślałem, że bedzie się nadawała także do mojego mondeo mk5.
Niestety nie jestem zachwycony obrazem z tej kamery. Poptrzcie na obrazek, jaki widzę w moim Syncu 2:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum./

Kąt widzenia w pionie jest taki mały, że nie widzę ani swojego zderzaka, ani nie widzę samochodu stojącego ok. 5 m za mną. Kąt widzenia w poziomie, też nie jest zbyt wielki.
W związku z tym mam pytanie: może ja czegoś nie ustawiłem prawidłowo, np. rozdizelczości? Byc może ja widzę tylko fragment obrazu? Niestety instrukcja kamery nie zawiera praktycznie nic, nawet danych technicznych, tym bardziej wskazówek dotyczących poprawnej konfiguracji.
Czy ktoś z szanownych Kolezanek i Kolegów na tym forum zetknął sięz tym problemem, rozwiązał go i może coś doradzić?
Bardzo dziękuję z góry za informację.

Ostatnio edytowane przez zbigi ; 21-04-2023 o 23:51
Odpowiedz

Zasady postowania