Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-04-2023, 11:18   #121
Dax89
ford::amateur

Imię: Dawid
Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Wymiana oryginalngo radia na stację multimedialną Android

Dzięki za odpowiedź, trochę szukałem i na forum było kilka wątków, że akurat mikrofon w S maxie jest słabej jakości i lepiej go wymienić.
Co do przesyłu po bluetooth to sytuacja wygląda tak, że moduł bluetooth który mam nie ma opcji strumieniowania multimediów, służy tylko do rozmów. Wątek też opisywany na forum.

Remedium na te problemy wydaje mi się nowe radio z funkcją android jednak znalezienie jednostki którą mogę zamienić 1 do 1 z obecnym radiem mnie przerosło, a szukam już tydzień. Najczęściej nawet jak radio wygląda tak jak moje na 1 rzut oka to w opisie na alliexpress jest informacja że to jednak nie to. Stąd pytanie na forum bo może ktoś miał już podobny problem i znalazł rozwiązanie.

Dax89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2023, 11:30   #122
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Powtórzę zatem jeszcze raz: przy jednostce, którą wkleiłeś w załączniku swojego pierwszego posta - o ile jest to jednostka fabryczna - nie ma opcji, żeby moduł BT nie obsługiwał streamingu audio z YouTube, Spotify, itp.
Mikrofon też działa świetnie, o ile jest sprawny.

BTW - radio z załącznika jest jedną z najlepszych jednostek audio, jakie były montowane do Fordów S-MAX mk1.

Jeżeli masz radio, które wstawiłeś w załączniku (o ile to Twoje radio, a nie pierwsze lepsze zdjęcie z netu), to sugeruję sprawdzić najpierw co było pierwotnie (fabrycznie) zamontowane w Twoim aucie i naprawić/poprawić popełnione babole.

Ostatnio edytowane przez Parch ; 25-04-2023 o 11:39
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2023, 12:19   #123
Dax89

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powtórzę zatem jeszcze raz: przy jednostce, którą wkleiłeś w załączniku swojego pierwszego posta - o ile jest to jednostka fabryczna - nie ma opcji, żeby moduł BT nie obsługiwał streamingu audio z YouTube, Spotify, itp.
Mikrofon też działa świetnie, o ile jest sprawny.

BTW - radio z załącznika jest jedną z najlepszych jednostek audio, jakie były montowane do Fordów S-MAX mk1.

Jeżeli masz radio, które wstawiłeś w załączniku (o ile to Twoje radio, a nie pierwsze lepsze zdjęcie z netu), to sugeruję sprawdzić najpierw co było pierwotnie (fabrycznie) zamontowane w Twoim aucie i naprawić/poprawić popełnione babole.
Tak to moje zdjęcie, wszystko wygląda na fabrycznie zamontowane z tym że tak jak się kupuje używane auto - głowy za to nie dam.
Zacznę chyba od wymiany mikrofonu na model AC tak jak gdzieś znalazłem na forum i może się rozwiąże jeden z problemów.
Na forum znalazłem też, że niektóre starsze moduły bluetoth nie mają opcji strumieniowania. Podejrzewam, że poprzedni właściciel mógł np. wymienić na taki moduł. Poszukam nowszego modułu i przy okazji też go wymienię. To chyba będzie najszybsza opcja rozwiązania wszystkich bolączek.
Dzięki za pomoc!
Stary 25-04-2023, 12:38   #124
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

VIN auta prawdę Ci powie
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2023, 19:06   #125
franciszekmg
ford::average

Imię: Franciszek
Model: S-Max, Platinium X
Silnik: 2.0 TDCI, DW10C
Rocznik: 11.2010

Sprawdź fizycznie jaki siedzi mikrofon w podsufitce oraz jak masz możliwość odczytać jaki moduł BT u Ciebie siedzi to będziemy wiedzieli co masz i czy jest coś skopane. Gniazdo USB masz w podłokietniku oraz AUX?
franciszekmg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2023, 09:09   #126
Dax89

Dziękuję za odpowiedzi.

Szukam dalej rozwiązania i znalazłem taki filmik:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Najprawdopodobniej to rozwiąże problem z bluetooth audo. Co do mikrofonu to w weekend mam zamiar dostać się do mikrofonu i zobaczyć czy wszystko z nim w porządku. Bo jak rozmawiam przez głośnomówiący w aucie to rozmówcy mówią że brzmię jakbym rozmawiał 5 metrów od mikrofonu.

Złącze AUX i USB mam w schowku, przy próbie update softu bluetooth przez USB wyskakuje komunikat, że aktualizacja nie jest potrzeba więc podejrzewam najnowszą (Tą która pokazuje zasięg telefonu po sparowaniu na ekranie auta- bo tak mam).

Zamówiłem kabel ELM327 OBD2 HS/MS CAN więc jutro będę mógł się więcej pobawić.

Mój VIN to: WF0SXXGBWSDB32827
Stary 26-04-2023, 10:16   #127
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Radio było zmieniane. A skoro ktoś zmieniał radio, to pewnie zmieniał/dokładał moduł BT. A skoro była taka zmiana, to należałoby również dokonać modyfikacji wiązki audio (m.in. tzw. "pajączka") oraz - chociaż tu nie jestem do końca przekonany - wymienić/dołożyć mikrofon.

Najwięcej problemów zawsze sprawia "przerabiaczom" dobór i wymiana wiązek, więc tu upatrywałbym problemu z źle działającym mikrofonem.
Brak streamingu to możliwa zła konfiguracja w CCC, albo jakiś kiepski moduł BT wstawiony, ale obstawiam, że moduł BT okaże się ok.

Generalnie audio do przeglądu gruntownego.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2023, 12:11   #128
franciszekmg
ford::average

Imię: Franciszek
Model: S-Max, Platinium X
Silnik: 2.0 TDCI, DW10C
Rocznik: 11.2010

Jeżeli radio było zmieniane należy zmienić pajączka lub go przepiąć inny tor dla mikrofonu. Jaki masz moduł BT to wiele powie czy ma streaming.
franciszekmg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2023, 12:39   #129
Dax89

Dziwne jest to, że na kierownicy mam sterowanie radiem, Converse+ też fajnie działa i nie ma problemów. Na pewno było zmieniane? Bo w takim przypadku ktoś musiał pół auta wymienić łącznie z kierownicą na której jest tempomat i sterowanie głośnością + odbieranie rozmów etc.

Jak najłatwiej odczytać jaki mam moduł bluetooth? Podpiąc pod OBD i zczytać czy spróbować zlokalizować moduł pod kokpitem?
Stary 26-04-2023, 12:52   #130
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Napisał Dax89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziwne jest to
Nie jest.
Każde radio fabryczne tak działa.
Manetka od voice to również tylko wymiana p&p
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
parktronic , radio

Zasady postowania