Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-05-2023, 12:36   #341
rajman
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI szarpanie w trakcie stałej prędkości.

a jak odlaczysz wtyczke od egra to szarpanie ustepuje?

rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2023, 13:29   #342
kepa416
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Galaxy mk2
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2010

A powietrze w paliwie? Nie wymieniałeś filtra paliwa?

U mnie jest podobnie. Efekt czasem jest czasem nie ma. U mnie uwagę zwraca fakt że na pełnym gazie średnie spalanie potrafi rosnąć, potem zatrzymuje się na stałym poziomie i znów rośnie.
kepa416 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2023, 16:49   #343
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

Cytat:
Napisał soja90 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wymienilem obrazu oba te zawory
Robiłeś adaptacje nowego egr-a czy lata na starych ustawieniach?
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2023, 18:11   #344
Golap87
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie 2.0 TDCi szarpie na niskich obrotach przy stałej prędkości

Witam, mam problem ze zlokalizowaniem usterki w Mk4 2.0 TDCi 2009r Automat. Auto wyczuwalnie szarpie w granicach 1000-2000 obrotów oraz wydaje mi się że dużo pali w cyklu miejskim w okolicach 12l. Założony nowy EGR, nowy kolektor dolotowy, wtryski sprawdzone na stole wszystkie OK, cisnienie pompy wtryskowej również w normie, kompresja na wszystkich cylindrach też dobra. DPF czysty. Nie ma żadnych błędów. Mechanik, który to wszystko sprawdza twierdzi, że inne parametry typu przepustnica, czujniki temperatury powietrza, przepływomierz też są w normie.
Może ktoś miał podobny przypadek ? Gdzie szukać co sprawdzić?
Dzisiaj podjechałem do mechanika, który podobno specjalizuje się w fordach i po nakreśleniu mu z czym problem odpowiedział, że kiedyś miał taki przypadek , wymieniali wszystko po kolei ale problem nie ustal i dali sobie spokój. Zaproponował jedynie ewentualne przeprogramowanie ale czego dokładnie to nie wiem.
Polecacie kogos w Szczecinie?
Golap87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2023, 13:16   #345
komancz1234

Model: mondeo mk4
Silnik: 2,o TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Błąd P2263

Witam od dłuższego czasu mam problem z szarpaniem na 2, 3 i 4 biegu głównie przyspieszając w Mondeo mk4 2,0 tdci 130 km. Nie wyświetlają się żadne komunikaty a po podpięciu pod kompa jest błąd P2263. Wymieniłem turbinę na używkę, czujniki n75 i na gruszce nowe, egr nowy, nowy filtr paliwa, czyszczenie na krótko środkiem do wtrysków i nic. Auto się wkręca ładnie na obroty i przyśpiesza. Czy ktoś poradził sobie z tym problemem biorąc pod uwagę sprawną turbinę.
komancz1234 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2024, 09:53   #346
pawulus

Imię: Paweł
Model: mondeo MKII
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1998

w moim Mondeo 2.0 TDCi 140 km objawy szarpania przy stalej prędkości na obrotach 1800-2200 ustały po wymianie czujnika pedału sprzęgła, koszt 27 PLN, czas wymiany 2 min.
pawulus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2024, 19:33   #347
Dariusz_B
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Odświeżę stary temat, bo i mnie dopadła ta przypadłość. Przy spokojnej jeździe występują lekkie drgania całego auta. Przewertowałem wszystkie 35 stron tego wątku i potencjalnych przyczyn może być całe mnóstwo. Z dokumentacji VDO/Continental odnośnie tego systemu paliwowego wynika że przy takich problemach najbardziej prawdopodobne to:
1) ECU
2) Pompa CR
3) Pedał przyspieszenia
Nic nie wspominają o EGR, który pojawia się tutaj. W moim przypadku ma to sens, bowiem EGR czyściłem, a potem wymieniałem na nowy OE całkiem niedawno, a w filtrze paliwa od kilku sezonów widać kilka opiłków podczas wymiany filtra paliwa każdego roku. Przy uszkodzonym ECU najczęściej nie ma błędów, więc planuję zacząć od diagnostyki komputerowej. Jeśli winny jest pedał przyspieszenia, wówczas na tempomacie problem powinien też ustać, jeśli dobrze rozumiem. To też sprawdzę. Potem dopiero zajmę się pompą, którą i tak miałem w planie regenerować. Pytanie jednak czy opiłkującą pompę da się zregenerować, żeby nie gubiła kawałków metalu? I właściwie skąd one się biorą? Czytałem coś o warstwie chromu, który został nałożony na elementy pompy i te opiłki to właśnie ten chrom. Wiecie coś na ten temat?
Dariusz_B jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2024, 19:59   #348
RabsoMk4

Imię: Artur
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2007

Miałem podobne objawy i przy przepustnicy wyczyściłem wszystkie czujniki benzyna ekstrakcyjna i problem znikł zobaczymy na jak długo przepływomierz bym z oleju i sadzy . Dobrze jest też przepustnice od czasu do czasu wyczyścić benzyną ekstrakcyjna pozdrawiam.
RabsoMk4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2024, 16:39   #349
ŁukaszNN
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011

Miałem również szarpanie między 1800-2200obr wymieniałem zawory podciśnienia od turbiny, EGR, czyszczenie przepustnicy i dalej to samo. Z tym że u mnie problem pojawił po wycięciu DPF po jakimś czasie nie od razu. Jakiś czas temu podłączyłem komputer i zrobiłem adaptacje EGR ponieważ po wymianie tego nie zrobiłem oraz reset DPF i szarpanie zniknęło. Jeździłem tak może z dwa miesiące i znowu zaczął szarpać, znowu zrobiłem reset DPF i przestało szarpać. Jak wycinali DPF wgrali nowy soft ale widocznie coś z tym oprogramowaniem jest nie tak. Jak szarpał odłączyłem wtyczkę od EGR ale nie było poprawy więc nie sądzę że to przez niego szarpało a po resecie DPF problem zniknął. Spróbujcie jeśli macie dostęp do komputera czy u Was to zadziała
ŁukaszNN jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2024, 15:34   #350
jaroka40

Model: MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Błąd P2263

Cytat:
Napisał komancz1234 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam od dłuższego czasu mam problem z szarpaniem na 2, 3 i 4 biegu głównie przyspieszając w Mondeo mk4 2,0 tdci 130 km. Nie wyświetlają się żadne komunikaty a po podpięciu pod kompa jest błąd P2263. Wymieniłem turbinę na używkę, czujniki n75 i na gruszce nowe, egr nowy, nowy filtr paliwa, czyszczenie na krótko środkiem do wtrysków i nic. Auto się wkręca ładnie na obroty i przyśpiesza. Czy ktoś poradził sobie z tym problemem biorąc pod uwagę sprawną turbinę.
Miałem ten problem, zaślepiłem EGR i jak ręką odjął
jaroka40 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mk4 , przepustnica , szarpanie silnika

Zasady postowania