Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Edge
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-08-2023, 20:00   #1
billiejoe
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Ford Edge
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Samodotykający się ekran Sync3

Cześć,

borykam się z usterką "samodotykającego" się ekranu w swoim Fordzie.

Objaw jest zupełnie losowy, co któreś włączenie radia, zupełnie nie ma wpływu temperatura, pracujący silnik etc.

Wyświetlacz sam się klika, na środowisku testowym widać dokładnie, jak w jednej linii bez mojej ingerencji działa dotyk.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W praktyce wygląda to tak, że na zakładce radio zawsze klika mi stację na wysokości tej kolumny, na klimatyzacji zmienia mi siły nawiewu, zależy na jakim kafelku zostawię, tam będzie się klikał. Do tego stopnia że jak wyłącze radio to i tak się włączy.

Czasem wystarczy zgasić samochód, czasem po kilku minutach samo przestanie, tak jak nadmieniłem, losowo, nie zawsze.

Prośba o wsparcie, czy to czas na szukanie panelu dotyku Sync3?

Czy jest coś, co może wywoływać ten objaw poza samym ekranem i mogę to sprawdzić przed drogimi zakupami?

Wszelkie rady i sugestie bardzo mile widziane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez billiejoe ; 09-08-2023 o 20:06
billiejoe jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2023, 20:35   #2
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Samodotykający się ekran Sync3

Cytat:
Napisał billiejoe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Czy jest coś, co może wywoływać ten objaw poza samym ekranem i mogę to sprawdzić przed drogimi zakupami?...
Akurat w tym przypadku to zakupy nie są jakoś "szczególnie drogie"...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Oczywiście - jak to na aliexpress - totalną loterią jest, czy przyjdzie "dotyk prawie jak ten fabryczny" czy też taki, którego w żaden sposób nie da się założyć go "oczy będą cierpiały patrząc"...

Osobną sprawą jest kwestia wprawy w demontażu/montażu dotyku i posiadaniu stosownej wąskiej (ok. 2mm szerokości) taśmy dwustronnie klejącej do montażu dotyku...

BTW - z tej aukcji kupiłem 2 dotyki i były OK. Sam wymieniłem takich dotyków z 10 albo więcej...
A odpowiadając na pytanie - nijak Kolega tego dotyku nie przetestuje.
Stary 09-08-2023, 21:02   #3
billiejoe

Dobry wieczór, niezmiennie miło Pana czytać w odpowiedziach na pytania!

Spotkał się Pan z czymś podobnym w przeszłości?

Zadam pewnie pytanie, które jest domeną tych w gorącej wodzie kąpanych...czy wymiana digitizera daje spore prawdopodobieństwo usunięcia usterki, czy jest raczej naturalnym wyborem w poszukiwaniu problemu i od tego powinno się zacząć "diagnostykę"?

Nastawiałem się pesymistycznie na wymianę całego Synca stąd wizja "kosztów".
Stary 09-08-2023, 21:26   #4
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał billiejoe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Nastawiałem się pesymistycznie na wymianę całego Synca stąd wizja "kosztów".
"Cały Sync" ma do tego dokładnie nic według mnie. Uszkodzenie zamyka się moim zdaniem w 2 elementach:
- albo jest uszkodzony sam dotyk (moim zdaniem 95% prawdopodobieństwa)
- albo sterownik ekranu i dotyku (niewielka płytka elektroniki wewnątrz obudowy ekranu).

To drugie z prawdopodobieństwem 5% "na moje oko"...

Uszkodzenie jest specyficzne, niespotykane. Osobiście takiego nie widziałem. Dotyki zwykle wymienia się z powodu rys na ekranie, tak głębokich, że przez folię ochronną sięgają aż do powłoki dotyku.
Stary 10-08-2023, 10:12   #5
billiejoe

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"Cały Sync" ma do tego dokładnie nic według mnie.
- albo sterownik ekranu i dotyku (niewielka płytka elektroniki wewnątrz obudowy ekranu).
Piszemy o tym układzie w pesymistycznym rozwiązaniu? On bywa jakkolwiek dostępny?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Czy po wymianie samego digitizera, przy założeniu że dotarł sprawny, a naprawa została przeprowadzona poprawnie, potrzebne mogą być jakieś kalibracje/adaptacje czy raczej p&p?
Stary 10-08-2023, 10:29   #6
tedi_k
FCP member

Cytat:
...potrzebne mogą być jakieś kalibracje/adaptacje czy raczej p&p?
Nie trzeba nic robić. P&p.
A co do sterownika ekranu/kontrolera dotyku. Chyba każdy zajmujący się Sync3 ma taki leżący "w szufladzie"... Sporo było ekranów potłuczonych, po pożarze itp. Mam chyba ze 2 szt. w garażu...
Stary 10-08-2023, 11:07   #7
billiejoe

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Oglądam na YT tutoriale z wymiany digitalizera i naszło mnie jeszcze jedno pytanie.

Czy w ramach testu sprawności digitalizera, ma szanse zdać egzamin odpięcie go, zdjęcie i podłączenie całej reszty jakby nigdy nic?

Wiem, że z punktu widzenia elektroniki to może być jazda bez trzymanki, ale jeśli wypięcie taśmy skutkowałoby jedynie brakiem dotyku, to samo uruchomienie systemu już mi pokaże, czy problem znikł. Chyba że brak digitalizera również unieruchomi sterownik dotyku, a brak objawów dalej nie wykluczy ani jednego ani drugiego bo wszystko z tym związane zostanie wyłączone.

Jeśli piszę farmazony prośba o sprowadzenie mnie na ziemię, po prostu każdego dnia chciałbym pójść krok do przodu w tej sprawie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 10-08-2023 o 13:11
Stary 10-08-2023, 12:32   #8
tedi_k
FCP member

Cytat:
...ma szanse zdać egzamin...
Bez dotyku... brak jest dotyku!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Siwy dym nie leci (jeśli nie ma jakiejś innej przyczyny...).
BTW - system o istnieniu lub braku digitizera "słabo się orientuje" z tego powodu, że cały ekran (z digitizerem) podłączony jest do Sync3 po szeregowym LVDS.
Sterownik ekranu (realizujący podłączenie po LVDS) "bierze na siebie" konsekwencje braku digitizera. APIM zdaje się (na moją pamięć...) nawet błędu z tego tytułu nie odnotowuje...
Stary 23-08-2023, 07:47   #9
billiejoe

Digitalizer wymieniony, bardzo dziękuję za rady, w cenie dobrego obiadu udało się zażegnać cały problem.

Dobrego dnia wszystkim, szczególnie tym, którzy się będą wahali co zrobić przy podobnych objawach!

Ostatnio edytowane przez billiejoe ; 23-08-2023 o 07:51
Odpowiedz

Zasady postowania