![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krystian
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2014
|
Witam wszystkich. Wiem, że temat pewnie przewijał się już wiele razy ale chciałbym zwrócić się o pomoc. W zeszłym tygodniu zakupiłem z Niemiec Forda Focusa MK3 1,6 TDCI 115 km rocznik 2014. Auto przyjechało na lawecie, po przejechaniu około 12/13 km cały czas pojawia się komunikat: Monitor opon
Awaria Serwis!. Ciśnienie we wszystkich oponach prawidłowe, na drugi dzień również kontrolowałem i powietrza nie ubyło. Teraz moje pytanie, bo wiem ze od 1 listopada 2014 każdy miał już czujniki w kołach ale ten model został wyprodukowany w czerwcu 2014 a pierwsza rejestracja 07.2014. Czy to oznacza że w tym modelu jeszcze nie było czujników? Pytam bo szukam źródła usterki, sprawdziłem wentylki w alufelgach i są te najzwyklejsze gumowe bez czujników. Auto ma oryginalne felgi Forda. Dodam, że na komplecie kół zimowych które otrzymałem również nie ma czujników. Proszę o pomoc |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
1) W dziale "Kupujemy auto" - można poprosić o rozkodowanie VIN => będziemy wiedzieć czy są czujniki [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2) Czy po dopompowaniu kół, kolega zapamiętał te ustawienia w menu zegarów? 3) "na zgadywanego" - jeśli byłby system DDS, to nie byłoby komunikatu o awarii => 2 opcje a) albo ktoś dał koła bez czujników, a np. powinny być z czujnikami b) padł czujnik / czujniki najprościej - podjechać do wulkanizatora na programowanie czujników - będziemy wiedzieć czy programator widzi czujniki Inna opcja - auto ma zapamiętane czujniki z kół zimowych, a teraz założono letnie No chyba, że ktoś grzebał w ustawieniach auta i ustawił, że są czujniki w aucie bez czujników => ale tu wracamy do punktu 1 => czy auto wyszło z fabryki z czujnikami pozdrawiam Arturek Jak kolega sprawdzał czy są czujniki => z czujnikami są "normalne" wentyle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 13-08-2023 o 11:18 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krystian
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2014
|
Auto po sprowadzeniu zabrałem na stacje w celu kontroli ciśnienia i każda opona miała 2,1 bar z wyjątkiem jednej ale różnica była dosłownie taka że ciśnienie wynosiło 2,09. Różnice uzupełniłem, zapamiętałem ustawienia i błąd zniknął ale błąd wyskakuje w dalszym ciągu po przejechaniu 12/13 km. Wentylki w alufelgach zwykle gumowe bez czujników tego jestem pewien.
Czyli rozumiem, ze skoro komunikat pokazuje awaria/serwis to dostałem dwa komplety kół bez czujników a powinny być? I skoro auto jest z czerwca 2014 a obowiązkiowo czujniki montowane były od listopada to i tak powinno je posiadać? Poproszę o rozkodowanie vin i zobaczymy. Dodam że gdy wyskoczy komunikat o serwisie to komputer diagnostyczny nie pokazuje żadnego błędu jakoby któryś z czujników miałby być uszkodzony |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Jesli brak czujników w obu kompletach kół, to wyłącz ta funkcje komuterem diagnoatycznym i uruchom DDS.
Będzie najtaniej, a efekt w zasadzie ten sam. Robota na kilka minut dla przeciętnego użytkownika forda ze znajomością programu forscan. Nawet odpłatnie, to wyjdzie taniej niż serwis typu ASO czy inny warsztat. Po VIN tez potrafimy sprawdzać co wyszlo z fabryki. Ostatnio edytowane przez Antej ; 13-08-2023 o 13:00 |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
Cytat:
|
|
|
|
|