Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-07-2023, 19:55   #361
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: benzyna 2l Klapki na kolektorze powietrza

Cytat:
Napisał domik100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy zamiast wywalac klapki mozna je po prostu odlaczyc zostawiajac w pozycji otwartej? wtedy ich stan nie bedzie dalej degradowac
Najlepszy pomysł to nie jest. Klapki jak mają luz to wpadają w wibracje i zdecydowanie dalej degradują pod wpływem drgań, temperatury, oparów oleju i spalin z egra. To proszenie się o kłopoty.

klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2023, 09:08   #362
Marcian
ford::average

Model: Mondeo MK IV 2011 r. 2.0 PB
Silnik: 2.0 145 km PB + LPG
Rocznik: 2011

Witam
Mondeo MK IV 2011 2.0 duratec flexi fuel
Przy 204 tys. km przebiegu odzywają się klapki. Chcę to zawczasu zrobić bo lubię jak wszystko gra w aucie. Sam tego nie będę robił bo nie mam warunków i aż takich umiejętności, narzędzi itp. i boję się, że coś skopię więc planuje to oddać do warsztatu. I tak czytałem, że nowy kolektor to wydatek ponad 2000 zł ale widzę, że na necie są zamienniki np. fordsklep nowy zamiennik 569 zł razem z uszczelkami. Podejrzewam, że mechanik też nie zrobi tego za 100 czy 200 zł. Więc może lepiej wrzucić cały nowy zamiennik ?

A może wywalić całkiem klapki. Przekopałem wątki o klapkach, ich wywalaniu itp. ale to głównie tyczy się MK III a ktoś takiego zabiegi w MK IV robił i ma jakieś wnioski?

Ostatnio edytowane przez Marcian ; 20-08-2023 o 13:18
Marcian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2023, 18:09   #363
klocolus

Cytat:
Napisał Marcian Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
np. fordsklep nowy zamiennik 569 zł razem z uszczelkami. Podejrzewam, że mechanik też nie zrobi tego za 100 czy 200 zł. Więc może lepiej wrzucić cały nowy zamiennik ?
Pewnie zamiennik dużo gorszej jakości niż oryginał więc osobiście jeśli reszta kolektora jest ok zostawiał bym oryginał z nowymi klapkami ewentualnie bez klapek.

Cytat:
Napisał Marcian Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale to głównie tyczy się MK III a ktoś takiego zabiegi w MK IV robił i ma jakieś wnioski?
Silniki są praktycznie takie same w mk3 i mk4. Ogólnie klapki mają poprawić spalanie i emisję w najniższym zakresie obrotów do 2000 obrotów chyba albo nawet niżej. Pewnie jakiś tam efekt jest ale minimalny, teoretycznie w praktyce może troszkę więcej palić w tym zakresie i być mniej dynamiczny w tym zakresie ale oprócz stania na luzie w tym zakresie tym silnikiem się nie jedzie. Nikt nie zauważył różnicy bez z i klapkami. Mogę pomierzyć z ciekawości bo w rodzinie mamy fiestę st150 z tym samym silnikiem.
Stary 29-08-2023, 23:04   #364
Marcian

Szybkie pytanie. W przypadku zdjęcia kolektora, które uszczelki warto wymienić i czy wogóle jest to konieczne.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - 4 szt.

i

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - 1 szt.

Czy jeszcze jakaś/jakieś?

Ostatnio edytowane przez Marcian ; 29-08-2023 o 23:11
Stary 30-06-2024, 16:17   #365
rpbyc
ford::amateur

Imię: Robert
Model: Galaxy Mk-3
Silnik: 2.0 Duratec Flexifuel

Odświeżę temat, może ktoś tu jeszcze zagląda? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten sam silnik, 2.0 Duratec HE, Ford Galaxy 2010, przebieg 244 tys. Bardzo słabe, w zasadzie stałe, niezależnie od obrotów, przyśpieszenie. Jakbym jechał maluchem. Gaz w podłodze i obroty owszem, rosną, ale bardzo powoli. Zdaje mi się że gdzieś już widziałem taki objaw u kogoś na forum i podobno miał tak, że chyba 2 z 4 klapek zacięły się w zamkniętej pozycji.

Moim zdaniem to by miało sens: silnik mimo gazu w podłodze dostaje za mało powietrza, więc komputer nie da mu więcej paliwa, no i efekt jest jaki jest.
Przyglądałem się bo chciałem znaleźć to cięgło, które ponoć tam jest i widać jak się opuszcza po odpaleniu silnika. Nie wiem czy to to, ale znalazłem taką jakby czarną dźwiegienkę z zielonym pierścieniem na niej. Jest ona zawsze w pozycji górnej, po odpaleniu silnika również. Naciskałem ją palcem, ale jest duży opór, choć da się opuścić, ale w pracy silnika nic się nie zmienia.

Elektromagnetyczne zaworki sterujące już zmieniłem, ale nic się nie zmieniło, przy czym wydaje mi się że stary moduł jest sprawny, bo gdy podepnę go pod 12V to słychać cykanie elektromagnesu i jestem w stanie zassać powietrze z króćca, a jak wyłączę zasilanie to już nie.

Wyczyściłem przepustnicę, bo czasem falowały obroty na biegu jałowym. Brudna była że szok, szczególnie od środka kolektora. Na razie zrobiłem krótką jazdę testową i mam wrażenie że poprawiło się ruszanie, obroty jałowe póki co stabilne. Nie pomogło to, tak jak się obawiałem, na to słabe przyśpieszenie.

Noszę się z zamiarem wywalenia tych klapek, bo nie uśmiecha mi się szukać kompletu tego ustrojstwa do wymiany tym bardziej, że z tym prętem trochę krucho żeby go dostać.

Zdaje się że ktoś już z forum demontował kolektor dolotowy w S-Maksie. Da się to zrobić w warunkach domowych demontując z grubsza sam kolektor a nie pół samochodu? Choć obawiam się że skończy się na mechaniku jednak jak widzę jak mało jest miejsca pod maską...
rpbyc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2024, 18:35   #366
klocolus

Cytat:
Napisał rpbyc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sam kolektor a nie pół samochodu?
Nie wiem konkretnie jak w galaxy ale wszystkie HE co widziałem miały prosty dostęp do kolektora od góry, zostaje tylko jedna śruba od spodu do której być może da się dostać od góry bokiem po ściągnięciu obudowy do filtra powietrza. I nie zapomnij o przewodach z tyłu od czujnika stukowego i odmy.
Stary 26-11-2024, 08:56   #367
Dzyndzollitu
ford::amateur

Imię: Przemek
Model: Focus mk2 lift
Silnik: 2.0 duratec
Rocznik: 2008

Witam,
Posiadam Forda Focusa 2.0 Duratec HE, z 2008 roku, przebieg 256 tyś. PB / LPG czytam dużo o tych klapkach i chcę usunąć. I nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, czy po demontażu klapek i pęta muszę cokolwiek zaśplepiać, jeżeli tak to co i czym.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Dzyndzollitu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2025, 11:04   #368
Marcian

Odkopię temat. Czy na uruchomionym silniku i obrotach jałowych dźwignia od sterowania górnymi klapkami powinna być w górze czy w dole? Możecie sprawdzić jak to jest u Was ?
Odpowiedz

Zasady postowania