![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 11-12-2023
Model: Fusion
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2013
|
Cześć wszystkim.
Mam problem z moim fordem fusion 2013 1.6 ecoboost z USA.Po przejechaniu kilku km czuć zapach benzyny, gdy mam odpalony nawiew to czuć ewidentnie z kratek.Do tego czuć też jak sie stanie obok samochodu, a w szczególności z przodu.Bylem u mechanika, zeby to sprawdził, to powiedział, ze nie zauważył zadnej nieszczczelnosci w układzie paliwowym. Takim powiedzmy dodatkowym objawem jest poziom dźwięku silnika w kabinie.Przy jezdzie typowo miejskiej jest to uporczywe, a przy większych predkosciach jakby problem znika.Mozliwe ze cos z tłumikiem bo słychać tak jakby pod maską bylo jakies v8😅 ale nie mam pewności. Dodatkowo mam urwaną wiązkę, ktora "łączy" czujniki temp zewnętrznej i czujnik zamykania maski.Przez to ciągle mam komunikat o otwartej masce mimo, ze jest zamknieta.Mechanik stwierdził ze to prawdopodobnie wina tej urwanej wiązki powoduje zapach benzyny gdyż auto daje za bogtą mieszankę paliwa. Teraz pytanie do Was.Czy mechanik moze mieć rację?Czy jest to wina tej wiązki czy zupełnie czegoś innego?Co należałoby sprawdzić w takiej sytuacji? Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez SRS ; 03-01-2024 o 23:38 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Czuć benzynę, czy benzynowy zapach spalin? Może to nieszczelność wydechu/>
|
|
|
#3 |
|
|
Chyba, ze to spaliny z dużą domieszką benzyzny, tylko czemu to czuć cetralnie z przodu spod maski?🤔
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
1 Sprawdź przewody organoleptycznie paliwa, możliwie całą ich drogę
2 Sugerując sie Twoją wypowiedzią /klank V6/ dokładnie układ wydechowy, łącznie spod kolektorów. 3 Filtr powietrza, szczelność. Błędy nie wybija? 4 Najmniej prawdopodobne i głupie, świece zapłonowe masz dokręcone ? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Niestety lub stety nie wyrzuciło mi żadnych błędów więc samochód nie daje żadnych "podpowiedzi".Mechanik u którego wtedy byłem wymienił mi króciec układu chłodzenia i uszczelki.Zanim jednak oddałem mu samochód sprawdziłem na obd stare błędy i tam była informacja o wypadaniu zapłonu na wszystkich cylindrach błędy od P0300 doP0304.Kazałem mu to sprawdzić, powiedział ze jest w porządku chociaż było trochę "zapocone", ale jak to on stwierdził wina tego króćca.Natomiast ten zapach beny jak był tak jest.
|
|
|
|