![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Bartek
Model: Kuga ST-Line X
Silnik: 1,5 EB 150 KM
Rocznik: 2021
|
Cześć mam pytanie do posiadaczy Kugi MK3 gdzie macie umiejscowiona gaśnice w samochodzie? (jak macie zdjęcie to możecie dodać)
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: Kuga III
Silnik: 2.0 EcoBlue MHEV
Rocznik: 2020
|
Bagażnik przy nadkolu w zagłębieniu podlogi
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-02-2021
Model: Kuga Mk3 ST-line X
Silnik: 1.5 EB
|
j.w. strona kierowcy
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-12-2015
Model: Focus MK3 Titanium, Kuga 3 PHEV ST Line X
Silnik: 1.6 EcoBoost 182PS, PHEV
Rocznik: 2011, 2020
|
U mnie oryginalnie siedzi w bagażniku pod podłogą, obok koła zapasowego (ST-X, PHEV).
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Darek
Model: Kuga Mk3
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2021
|
U mnie była luzem w bagażniku przy nadkolu. Przykręciłem uchwyt wkrętami do nadkola, żeby nie klekotała.
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
|
A mnie najsensowniejszym miejscem wydaje się "pod fotelem pasażera". Powody są trzy: raz, to naturalny pocisk w wypadku wypadku, i nie chciałbym, aby latał luźno po bagażniku, a przymocować nie bardzo jest jak tam sensownie. Dwa, powinna być łatwo dostępna (chociaż wiadomo, że w większości przypadków jest po prostu antymandatówką). Trzy: szkoda mi miejsca w bagażniku, a miejsce pod fotelem pasażera jest nieużywane.
A propos punktu trzeciego, to z tego, co patrzyłem, miejsca jest tam wystarczająco dużo dla typowej kilówki. Pozostaje problem sensownego zamocowania, no i to rzeczywiście jest problem, ale być może uda się coś z tym zrobić. Na razie celuję w gaśnicę Gloria P1 GAM, bo jest dość kompaktowa, nie ma wystających części, i ma uchywt, który powinien pozwolić na zamocowanie jej poziomo. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-06-2013
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
|
Witam
1) Tylko uważaj z mocowaniem do podłogi, bo był już taki co przewiercił wiązkę podłogową [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2) Cytat:
właściwie mógłbyś tyle napisać i wystarczy => Twoje auto i robisz z nim co chcesz Natomiast jeśli chcesz nas "zarazić" swoimi pomysłami, to powiem tak - jesteś kolejnym teoretykiem który nie widział realnego gaszenia auta. Ja widziałem - straż pożarna miała problem z ugaszeniem, a elektryków wcale nie gaszą tylko pilnują żeby pożar się nie rozprzestrzenił pozdrawiam pankrakus
|
|
|
|
#8 |
|
|
Mocować chcę do fotela. Absolutnie niczego nie wiercąc.
Co do drugiej części, chyba jednak nadinterpretowujesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zastanawiam się nad sensownym umieszczeniem czegoś, co i tak w aucie muszę mieć, a co według założeń zadziała przez 9 sekund. Ile by nie działało, pod podłogą bagażnika będzie boleśnie bezsensowne. Ostatnio edytowane przez teiksef ; 25-06-2024 o 14:19 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
No więc da się, choć nie jest idealnie.
Tutaj zakupiona przeze mnie gaśnica: gasnica1.jpg Na zdjęciu widoczny plastikowy dystans, który ma zapobiegać dociąganiu górnej części uchwytu do fotela przy montażu jak niżej (wydrukowany na drukarce 3D, ale ponieważ nie jest skomplikowanego kształtu, powinno dać się to zrealizować także inaczej). Miejsca pod fotelem pasażera jest wystarczająco dużo, trudniej o sensowne punkty montażowe. Gaśnica ma co prawda w zestawie uchwyt, ale jest on raczej przeznaczony do pozycji pionowej. Bez dodatkowej konstrukcji wspierającej (najlepiej metalowej) można ją po prostu podczepić pod fotel. Poniżej sposób, w jaki przymocowałem uchwyt do fotela (z dodatkowym otworem w dolnej części uchwytu): gasnica2.jpggasnica3.jpg Po zapięciu gaśnica wygląda tak (to najniższa pozycja fotela): gasnica4.jpg Montaż "na trytytki" nie jest montażem na sztywno, chociaż tu wynika to raczej z konstrukcji i materiału samego uchwytu gaśnicy. Trochę poprawić to można jakąś pianką włożoną pomiędzy uchwyt a element fotela, co niweluje ruch wahadłowy, dodatkowo drugim kawałkiem w dolnej części gaśnicy, który będzie zapewniał lepsze doleganie górnej części (blokada wysunięcia). Głównym znakiem zapytania jest w tym wypadku trwałość zapięcia opaski gaśnicy. Ze względu na powyższe minusy nie jest to montaż, który mogę z czystym sercem polecić. Zamieszczam to dla informacji, może komuś się przyda (np. w celu opracowania lepszego rozwiązania). |
|
|
|