Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-07-2024, 19:49   #1
Sanciak
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2003
Domyślnie Nierówna praca silnika przy spadku obrotów na ssaniu po odpaleniu silnika

Witam,tak jak pisałem w tytule problem pojawia się w fordzie mondeo mk3 2.0 benzyna. Otóż po odpaleniu silnika na ssaniu pracuje poprawnie ale już w chwili obniżania się obrotów silnik zaczyna przez ok. 20-30 sekund pracować nie równo z dźwiękiem głośnego zassysania powietrza (mogę porównać do łapczywego łapania powietrza) i po 20-30sek.silnik łapie równowagę i pracuje już poprawnie. Proszę o pomoc w lokalizacji usterki. Dodam że wymieniłem czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym mac sensor i umyłem przepustnicę.

Sanciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2024, 16:38   #2
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Nierówna praca silnika przy spadku obrotów na ssaniu po odpaleniu silnika

Świece kable cewka można spróbować, płukanie cylindrów, silniczek krokowy, sprawdzić szczelność dolotu sporo rzeczy. Mogą równie dobrze oscylować w wyniku zużycia silnika, pierścienie do zrobienia.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2024, 18:02   #3
Sanciak

Domyślnie Odp: Nierówna praca silnika przy spadku obrotów na ssaniu po odpaleniu silnika

Dodam że w zeszłym roku był robiony kompleksowy remont silnika. Główną przyczyną tej decyzji był duży apetyt na olej, średnio 1litr na 300km. Tak więc sprawdzę jeszcze szczelność układu dolotowego.
Stary 15-07-2024, 17:43   #4
Sanciak

Dzisiaj sprawdziłem szczelność kolektora ssącego i jego przewodów za pomocą kompresora podłączonego do przepustnicy(podałem ciśnienie 1bar). Okazało się że powietrze ucieka w przepustnicy przez trzpień pod sprężyną przy lince od gazu. Jest jeszcze jedno miejsce w zaworze kolektora ssącego(grucha), ucieka w miejscu pracującego ramienia na uchwycie kulowym. Te dwa miejsca spryskałem zmywaczem do tarcz hamulcowych na pracującym silniku żeby sprawdzić czy te nie szczelności mają wpływ na pracę silnika. Otóż nie mają. Tak więc wymieniłem jeszcze cewkę zaplonową,zobaczę jutro rano jak będzie zachowywać się silnik po odpaleniu.
Stary 19-07-2024, 08:14   #5
Sanciak

Witam, temat uważam za zamknięty. Przyczyną był nowy zamiennik silniczka krokowego. Po założeniu używanego oryginału problem został rozwiązany.

Bump: Jeszcze mam pytanie, od czego jest ten przewód za kolektorem ssącym który idzie wzdłuż silnika. Podgląd jest na skrinie

Bump:

Bump:
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Screenshot_20240718_201026_com.google.android.youtube.jpg (79.7 KB, 10 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Screenshot_20240719_082818.jpg (72.2 KB, 10 wyświetleń)
Stary 19-07-2024, 16:31   #6
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał Sanciak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
od czego jest ten przewód za kolektorem ssącym który idzie wzdłuż silnika.
Chłodniczy
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania