Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-07-2024, 17:18   #1
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
Domyślnie Deficyt mocy + strzały w wydech przy działających KZFR

Zainteresowanych tym tematem uprasza się czytać go do końca, gdyż autor wątku dociekał do prawdy krok po kroku, niekiedy pisząc niezgodne z rzeczywistością teksty. Wraz z rozwojem wątku były one korygowane odrębnymi wypowiedziami, ale nie usuwane

Silnik 1.6 ze zmiennymi fazami (Ti-VCT).
Problem występuje gdy przy niskich obrotach (tak do 3000) gwałtownie otwieram przepustnicę (niekoniecznie noga w podłodze). Wtedy na benzynie silnik ostro przymula i zanim dociągnie do tych 3000 rpm to mija kilka sekund, po czym dostaje kopa, z którego sam Henry Ford byłby bardzo dumny. Obroty na biegu jałowym stabilne, silnik pracuje cicho i równo.

Eskalacja problemu następuje, gdy przełączę na LPG (obecnie używam okazjonalnie żeby wtryski od gazu nie zapiekły się). Moc odczuwalna jest podobnie niska jak na Pb ale poza tym dochodzą strzały w wydech, tak jakby silnik się dusił z powodu niedrożności wydechu i puszczał pierdy. Tak samo jak wcześniej - po przekroczeniu bariery 3000-3200 rpm auto dostaje koni mechanicznych.

Zrobiłem dziś taki test, że wypiąłem zasilanie od elektromagnesów sterujących kołami zmiennych faz. O dziwo nie zapalił się CHECK! Powiem tak, auto pracuje nawet lepiej niż na zmiennych fazach, ale wciąż ma muła.

Moja robocza januszowa diagnoza:
(1) przestawiony rozrząd
(2) niesprawny jeden (tylko jeden z dwóch) katalizator
(3) przestawiony rozrząd oraz (2)

Zastanawia mnie brak kontrolki check engine po odpięciu sterowników KZFR.
Strzały na LPG mogłyby wynikać z samej charakterystyki tego paliwa, które się spala dłużej niż benzyna, a w przypadku aktywacji KZFR zachodzi pokrywanie się zaworów dolotowych z wydechowymi.

Przy źle ustawionym rozrządzie dodatkowe przesunięcia faz potęguje ten efekt.

Popełniłem gdzieś błąd myślowy? Wszelkie merytoryczne sugestie mile widziane. Pozdro.

Ostatnio edytowane przez papkin44 ; 07-08-2024 o 16:36 Powód: pierwszy post, uwaga odnośnie błędów merytorycznych zawartych w niektórych wpisach
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2024, 18:48   #2
papkin44

Domyślnie Elektrozawory KZFR szybkie pytanie

Mamy dwa zawory sterujące zmiennymi fazami: jeden dla wałka dolotowego i drugi dla wydechowego.

Pytanie: czy te części są przypisane do konkretnej strony wałka rozrządu (dolot albo wydech) czy nie ma znaczenia?

Moim zdaniem tak, ale proszę o potwierdzenie.
Stary 17-07-2024, 18:54   #3
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Elektrozawory KZFR szybkie pytanie

Numery na pewno mają różne, mogą się różnić np ruchem kątowym przy zmianie faz.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2024, 23:07   #4
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Elektrozawory KZFR szybkie pytanie

Cytat:
Napisał papkin44 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mamy dwa zawory sterujące zmiennymi fazam
Pytasz o zawory, czy wariatory (KZFR)?
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2024, 05:21   #5
papkin44

Domyślnie Odp: Deficyt mocy + strzały w wydech przy działających KZFR

Pytałem o solenoidy, ale już wiem że są różne, bo nie da się podpiąć/zamocować odwrotnie. Wątpliwość zrodziła się z tego, że ten elektromagnes ma trzy położenia

1) neutralne gdy brak zasilania: ciśnienie idzie na obydwie komory wnętrza wariatora (koła KZFR), więc brak różnicy ciśnień między łopatkami powoduje CHYBA(?), że przesunięcie wałka jest zablokowane hydraulicznie

2) tłoczek wysunięty gdy zasilanie jest dodatnie(?) : następuje wypełnienie komory koła odpowiadającej za przesunięcie wałka w tryb aktywny tzn. na dolocie kąt zmienia się z maks. ujemnego do wartości bliskich 0 stopni, zaś na wylocie jest odwrotnie czyli od kąta maks. dodatniego do wartości bliskich 0. Mamy wtedy aktywację zmiennych faz tak, żeby było większe przekrycie (współotwarcie) zaworów dolotu i wydechu

2) tłoczek wsunięty (w kierunku wtyczki) gdy napięcie zmienia polaryzację czyli załóżmy że ujemne : wtedy koła przestawiają się w tryb pasywny czyli wszystko wraca do stanu wyjściowego dolot o maks. ujemnym kącie a wydech maks. dodatnim

Nie pamiętam tylko kierunku polaryzacji, ale też trudno ją zdefiniować, bo nie wiem który pin na solenoidzie jest masą.
Stary 18-07-2024, 19:26   #6
papkin44

Dolot mam na bank szczelny, aż kiedyś sprawdziłem czy nie mam jakiegoś gniazda w rurze tej przed obudową filtra (nadkole).
Cytat:
Napisał papkin44 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
że ten elektromagnes ma trzy położenia
Może sprostuję: on ma dwa położenia, no i to co napisałem dalej nie ma pokrycia w rzeczywistości, bo tłoczek nie pracuje na przemiennym zasilaniu. DOWOLNA POLARYZACJA więc albo 0 albo12V. Trochę zmylił mnie sławny filmik wrzucony dawno dawno temu na YT, filmik to dziecko Forda (całkiem solidna grafika jak na czasy sprzed 20 lat).

Więc prostuję: solenoid ma 2 położenia. Gdy brak zasilania, to tłoczek elektrozaworu kieruje olej tak, żeby KZFR były ustawione w trybie pasywnym czyli tak jakby nie było faz rozrządu.
Podanie napięcia powoduje ruch w kierunku napełniania olejem komory odpowiedzialnej aktywację KZFR. Tryb aktywacji to nic innego jak przyspieszenie krzywek dolotu (w przypadku elektrozaworu dolotowego) oraz opóźnienie wałka wydechowego (w przypadku podania napięcia na elektrozawór wydechowy).

Stanem pośrednim jest utrzymywanie położenia łopatek KZFR w zadanym kącie (między skrajnymi położeniami). Wtedy elektromagnes balansuje napełnianiem komór między łopatkami w kole zmiennych faz, żeby wyrównać ciśnienia do zadanego położenia (kąta). Stąd często słyszalna w tym silniku praca przypominająca diesla.

Można zatem stwierdzić, że "czujnikiem" ciśnienia w komorach KZFR są: ECU (temperatura silnika, kąt przepustnicy, itd.) + czujniki wałków rozrządu + czujnik położenia wałku korbowego.

PS. Czemu nie wyświetliło mi checka przy odpięciu elektrozaworów KZFR i jeździe testowej???

Ostatnio edytowane przez papkin44 ; 18-07-2024 o 19:40
Stary 18-07-2024, 20:13   #7
thesperado

Dobrze kombinujesz. Jak pobierzesz to [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , to możesz troszkę o tym poczytać i obrazki są także, a i o KZFR jest też, tylko wszystko w mowie Shakespeare-a
Stary 19-07-2024, 22:30   #8
papkin44

Dzięki, zapisałem plik. Szkoda tylko że jest zabezpieczony przed kopiowaniem, bo nie znam wszystkich specjalistycznych słów w j. ang. a łatwiej jest przetłumaczyć. Rysunki mega wypas.

Temat jeszcze ogarniam, np. nie mam pewności czy aktywacja systemu zmiennych faz oznacza, że wałek dolotowy przestawia się z 0 stopni na -50 czy z z -50 na 0 względem OWK (zero jest umowne, bo nawet bez zmiennych faz istnieje np. kąt wyprzedzenia otwarcia dolotu).

Pewne jest, że w trybie pasywnym (bieg jałowy lub obroty odpowiadające maksymalnemu momentowi obrotowemu) krzywka dolotu jest najbardziej wychylona w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara (patrząc z perspektywy przedniego prawego koła) a krzywki wydechowe najbardziej są wychylone w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
Stary 20-07-2024, 10:21   #9
thesperado

Cytat:
Napisał konieczko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dla mnie rozrząd do sprawdzenia.
Coś może być na rzeczy, ponieważ było coś na forum o złożonym rozrządzie, gdzie blokada było założona do góry nogami. Chyba szybciej pójdzie sprawdzenie tego, niż dochodzenie, jak dokładnie działają zmienne fazy. Kiedyś szukałem coś na ten temat i więcej po czytaniu i oglądaniu było pytań niż odpowiedzi. To widziałeś [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Pomijając łańcuch jest wiele podobieństw. Fazy fazami, ale jeszcze zdaje się wymagana jest zmiana wyprzedzenia zapłonu w zależności od ustawienia faz.
Stary 22-07-2024, 01:37   #10
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Temat jeszcze ogarniam, np. nie mam pewności czy aktywacja systemu zmiennych faz oznacza, że wałek dolotowy przestawia się z 0 stopni na -50 czy z z -50 na 0 względem OWK (zero jest umowne, bo nawet bez zmiennych faz istnieje np. kąt wyprzedzenia otwarcia dolotu).
Zależy od auta, na dolocie od pozycji "0" czyli tej zablokowanej koło się jakby cofa w trakcie pracy w stopniach jest wartość ujemna a w niektórych wyprzedza czyli jest wartość dodatnia. Na wydechu zwykle się cofa i jest wartość ujemna, działa to jako odpowiednik EGR.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania