![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-02-2008
Model: Focus MK1 (kombi)
Silnik: 1.8 TDDi 90KM
Rocznik: 2001 (przed liftem) [czarny]
|
![]()
Ford KA MK2 1.2 8V 69KM 2015r.
Co może być przyczyną spalania na poziomie 9l/100km ? Co prawda autko jeździ krótkie odcinki w mieście, najdalej w "trasę" to 15-20km raz w miesiącu, ale robić troszkę ponad 300km na zbiorniku to coś nie halo. Na kompie nie pokazuje żadnych błędów, świece, przewody, pompa wody. filtry, olej, wymienione. Co może być że OBD nic nie wykazuje, a tak dużo pali ? Sonda lambda ? Jest jedna na kolektorze, w tym silniku ?
![]() |
#2 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam
1) Normalka 2) Jeżdżę po mieście róznymi Fordami (benzyna) od wielu lat i bez względu na pojemnośc, zuzycie w mieście mam 9-10 l/100km, a w zimie i do 11 a trasa Kraków - Warszawa => zużycie 5.9 l/100km 3) Ludzie kupują małe auta bo w katalogach / reklamach pokazują małe zuzycie. To fikcja => chcesz ruszyć spod swiateł i cisniesz gaz, bo to nie chce jechać Ostatnio miałem "zastępczaka" Citroena C3 z silnikiem ok 80KM i problem w ruchu miejsckim (taki muł) => żeby chciał jechac do gaz "do dechty" i dlatego większe zuzycie 4) Musiałbyś jeździć jak emeryt, lekko muskając gaz, to MOŻE byś trochę zyskał 5) Dwa głowne czynniki - stanie naświatłach - styl jazdy Przez krótki czas próbowalem jeździć w trybie eco ale mi przeszło, dla mnie - za dużo nerwów pozdrawiam Arturek
![]() |
#3 |
ford::beginner
![]() Imię: Andrzej
Model: Ford Ka MkII
Silnik: 1.2
Rocznik: 2014
|
![]()
cały czas wokół komina 3Km tam i 3 z powrotem, spalanie 6,8 - mało/dużo nie wiem.
Na trasie poniżej 6 to już dobry wynik. |
![]() |
![]() |