Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-04-2017, 15:07   #21
stelmacher
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 06.2009
Domyślnie Odp: Po odpaleniu nierowna praca bialy dym oraz falowanie przy 2000obr

nic sie nie wyjasnilo
auto oddalem do serwisu forda rewo lubin i przez caly dzien stwierdzili ze swiece zarowe sa ok cisnienie na szynie jest ok i upieraja sie ze to wina wtryskow i ze koszt sprawdzenia to 450pln gdzie ja im na to ze przed diagnostyka mogli zadzwonic to bym im powiedzial ze swiece zarowe odobiscie wszystkie 4 wymienialem zrobiona zostala cala poppa cr i jeden wtrysk fabrycznie nowy a 3 po regeneracji a oni nadal sie upieraja ze to wina wtryskow bo to musi potwierdzic firma ktora ma certyfikat forda gdzie ja na to mowie ze mam tabele z parametrami przed i po regeneracji ale to ich nic nie interesuje bo to musi byc przeciez certyfikat forda
jak narazie kazalem zmierzyc im kompresje bo po wymianie wtryskow nie bylo praktycznie zadnej poprawy ....
zobaczymy co powiedza we wtorek jak zmierza ta kompresje

Stary 23-04-2017, 21:24   #22
krysiu21
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: focus mk2 fl mondeo mk4
Silnik: 1.6 2.0 tdci
Rocznik: 2009,
Domyślnie Odp: Po odpaleniu nierowna praca bialy dym oraz falowanie przy 2000obr

Witam. Miałem podobne objawy + trudny rozruch, pompa,wtryski sprawdzone było ok. kompresja sprawdzana i wyszło na cylindrach od 22, 24,26 i 30 atm czyli silnik do remontu albo do wymiany. Silnik wymieniłem i działa jak złoto, pali na dotyk,chodzi równo i zero dymienia.
krysiu21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2018, 22:01   #23
miku20
ford::amateur

Imię: Sławek
Model: ford mondeo titanium
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009
Domyślnie Falowanie, przygasanie mondeo MK4 2.0 diesel 140000 mil

Witam. Mam problem z moim fordem a mianowicie podczas porannego odpalania wszystko jest w porządku. Po rozgrzaniu silnika powiedzmy po około 25 minutach jazdy wyłączam auto. Wracam po ok godzinie, zapalam i tu zaczyna się objaw którego z wielką chęcią bym się pozbył. Udało mi się nagrać owy problem:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jeżeli miałbym opisać słowami powiedziałbym że jest to "falowanie" a raczej przygasanie silnika średnio co 1 sek. Objaw znika sam po około 1 minucie. W trakcie trwania "przygasania" wystarczy że dotknę gazu i obroty się nieznacznie uniosą, efekt ten znika. Kiedy puszczę gaz pojawia się ponownie. Zauważyłem że jeżeli dodam gazu i bardzo powoli popuszcze problem czasem ustępuje.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Może już ktoś rozwikłał podobny objaw.
miku20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2018, 22:10   #24
gregor75
ford::professional

Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008
Domyślnie Odp: Falowanie, przygasanie mondeo MK4 2.0 diesel 140000 mil

Przydałoby się podpiąć pod komputer .
A tak to zaczynamy typowanie :
1. Filtr paliwa
Stary 25-01-2018, 22:28   #25
miku20

Imię: Sławek
Model: ford mondeo titanium
Domyślnie Odp: Falowanie, przygasanie mondeo MK4 2.0 diesel 140000 mil

Dodam jeszcze że ostatnio miałem problemy z długim odpalaniem a w końcu przestał w ogóle odpalać po czym stwierdzono że pompa w baku przestała pracować. W czasie przed wymianą falowanie (przygasanie) występowało o wiele częściej. Nawet z rana.
PS: komputer wskazał jedynie to (już po wymianie pompy w baku):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
miku20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2018, 22:33   #26
gregor75
ford::professional

Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008

aaa ,nie doczytałem że to benzyniak
Stary 29-11-2019, 18:52   #27
Thomas19872
ford::beginner

Model: mk4
Silnik: 1.8 tdci

Odświeżę trochę temat, auto kopci na biało przy odpalaniu, w temp. 8stopni czy jest możliwe że to wina niesprawnych świec rozruchowych ? Dodam że nic poza tym się nie dzieję.
Thomas19872 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2024, 21:03   #28
Lorakowo

Model: Mondeo mk4
Rocznik: 2008
Domyślnie Biały dym, nierówna praca silnika

Witam, mam problem z mondeo mk4 2.0 TDCi 140km 2008 rok. Co jakiś czas, nie ma regularności czasem raz na pół roku a czasem nawet dwa razy pod rząd samochód ma ciężko odpalić, kręci długo po czym w końcu odpali puści biały dym z rury wydechowej po czym sam zgaśnie. Po tym odpala już normalnie, bez dymienia, wszystko jest w porządku. Dzieje się tak tylko gdy silnik jest rozgrzany do temperatury +/- 45-65 stopni gdy silnik jest zimny lub mocno rozgrzany nie ma takiego problemu. Zauważyłem również, że w zakresie temperatur 45-65( zaznaczam, że nie są to dokładne zakresy) silnik pracuje nierówno- na postoju widać że silnikiem aż rzuca a podczas jazdy czuć przerywanie. Ostatnio zauważyłem, że podczas takiego odpalania czujnik temperatury wskazał -50 stopni C na chwilę po czym przy temperaturze pokazały się kreski --. Jakby jej nie mógł odczytać a następnie wyskoczyło grzanie świec na chwilę.Na zewnątrz było około 30 stopni temp cieczy około 55. Na desce nie pokazuje żadnych błędów, komputerem się nie podłączałem. Może miał ktoś podobny problem ?
Lorakowo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
biały dym , mondeo mk4 , nierówna praca

Zasady postowania