![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#251 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-07-2008
Model: Ford Focus Kombi Mk4 Titanium X
Silnik: 1.0 EcoBoost 125KM MHev
Rocznik: 2024
|
![]()
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
gratuluję, ja mam 1.0 mHEV 125KM i mniej niż 7,8 mi nie pokazał przy spokojnej jeździe. Też dodam, ze dopiero zrobiłem 250 km i to może być przypadłość zapoznania się z autem. Wcześniej jeździłem przez 32 lata ropniaczkami i być może muszę się nauczyć użytkować benzyniaka.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
ford::beginner
![]() Imię: Jarek
Model: Focus
Silnik: 1,0 125 KM
Rocznik: 2020
|
![]()
Pacjent z 2020r. 60 tys. przebieg:
- codziennie dojazd do Katowic ok. 20 km DTŚ+kilka świateł - spalanie latem 6,1, zimą 6,8 - styczniowy wyjazd z Chorzowa do Gdańska (4 osoby + bagaż) czas 4h10min spalanie 7,9 - świąteczny wyjazd z Chorzowa do Bystrej (2 osoby + bagaż) pykanie 70km/h prawym pasem - spalanie 5,8l |
![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
![]() Zarejestrowany: 07-05-2006
Model: Ford Focus MK4
Silnik: 1.0 EB 125KM
Rocznik: 2019
|
![]()
1.0 EB 125KM - Ogólnie dużo zależy od stylu jazdy, można spalić 4L można spalić 10L.
U mnie średnia z kompa przy spokojnej jeździe wychodzi 5.2L z klimą, gdzie realnie mieszczę się w 5.5/5.6L. Błąd pomiaru (zaniżenie spalania) przez komputer względem dystrybutora szacuje do 0.4L, nie jest to stała wartość. Robię głównie trasy typu ekspresówki około 85% całości jazdy i do 15% to ciasny Kraków + rejon podmiejski. W mieście spokojna jazda to wynik według kompa do 7L ale unikam dużych korków. Pociśnięcie to nawet pod 10L wskoczy. ...i jeszcze ciekawostka Zrobiłem kiedyś ekstremalny eko-test, w następujących warunkach: - teren bez dużych miast, Mazowsze, wioski a wzniesienia liczone w metrach - tryb eko - bez klimy - pierwsze 33km jazda do max 80km/h wynik z kompa 3.1L - reszta do 90km/km. wzrost spalania do 3.4L Szokiem dla mnie było jak niskie wartości można tym silnikiem wykręcić. Jakby ktoś wpadł na pomysł, że kupi MK4 1.0 i będzie jeździł o kropelce - od razu mówię, że tak się nie da jeździć na co dzień. To tylko eksperyment mocno ukierunkowany na wynik i tak to trzeba potraktować. Styl jazdy był fatalny i wymagał dużej dyscypliny np: - utrzymywanie najniższych obrotów - poniżej 2krpm i traktowanie pedału gazu jakby parzył - wykorzystywanie terenu np: odpuszczanie pod wzniesienia kosztem utraty prędkości, delikatne rozpędzanie ze wzniesień - widząc w oddali znak miejscowości jazda z biegiem bez gazu aby wyhamować silnikiem do 50km/h - szybsze wchodzenie w zakręty po możliwe najlepszej linii aby nie wytracać prędkości, gdzie mogłoby to być już nieprzyjemne dla pasażerów ze względu na przeciążenia itd. No ale oczywiście jak ktoś się uprze to się da spalić prawie kropelkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
![]() Imię: Jacek
Model: Ford Focus Active X FL
Silnik: 1.0 125 KM MHEV
Rocznik: 2023
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo,Focus
Silnik: 1.5 Ecoboost 160 ps 1.6 ti vct 125 ps
Rocznik: 2017/2014
|
![]()
Młodszy synek Fokusem kombi,na klimatroniku i normalnych światłach,też sciana wschodnia,bez autostrad(umie jeżdzić,nie jest zawalidrogą)1,6 ti vct miał 4.9 a mondeo ten sam teren,klima,ale na dziennych,teżkombi,1.5 ecoboost 5.8,ja nigdy nie zbliżyłem do tych wartości.Czyli styl jest ważny,no i lato.W zimie na mieście fokus w korach pokazywał 14.Trochę nie w temacie ale to przewaga inteligencji czynnej nad werbalną.
Ostatnio edytowane przez Artur W/W ; 16-08-2024 o 20:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
![]() Zarejestrowany: 07-05-2006
Model: Ford Focus MK4
Silnik: 1.0 EB 125KM
Rocznik: 2019
|
![]() Cytat: