Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-02-2023, 20:00   #41
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Pedał sprzęgła wpadł w podłogę

Cytat:
Napisał Bocian123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wycieków nie było ,a pedał nie odbijał
Tak właśnie miałem w MK3.

tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2023, 20:15   #42
Waterspoon
Zablokowany

Model: Focus Turnier
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016

Też wycieku nie miałem, a pedał wpadał w podłogę. Do tego po trzeciej wymianie pompy dwa lata temu, 2 razy mi ASO odpowietrzało, tak nie wystarczyło i znajomy mech odpowietrzył trzeci raz i na razie spokój. Pompa sprzęgła w moim karawanie już sumie trzecia.
Waterspoon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2023, 12:16   #43
Marcianek_77
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: EcoBoost 1.5
Rocznik: 2017
Domyślnie Pedał sprzęgła nie wraca (sporadycznie)

Dzień dobry,

mam taką przypadłość od parunastu dni. W moim fordzie głównie po postoju dłuższym na ujemnej temperaturze bywa, że sprzęgło nie odbije - tylko przy ruszaniu. Musze podciągnąć nogą. Odstawiłem auto do serwisu - stwierdzono prawdopodobną usterkę wysprzęglika. Naprawa dość kosztowna ze względu na zakres prac. Czy ktos miał coś podobnego w Focusie 1.5 150 KM 2016 rok - przebieg 65 tys. - pytam gdyż to ponoć dość znana usterka w tych modelach? Dzięki Pozdrawiam. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Marcianek_77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2023, 12:42   #44
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Pedał sprzęgła nie wraca (sporadycznie)

Pompa sprzęgła najpierw do wymiany, do poszukania na forum.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2023, 03:55   #45
Darkbetleem

Model: Ford Fiesta mk7
Silnik: 1,4
Rocznik: 2012

Miałem ten przypadek w trasie 200 km od domu , sprzęgło coraz niżej aż na parkingu musiałem cofnąć a pedał w podłodze i..... podniosłem go na siłę do góry i na szczęście wszystko wróciło na swoje miejsce.
Było to na drugi dzień po wymianie płynu w ASO. Ale pewnie W Państwa wypadkach może być coś innego zepsute.
Darkbetleem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-06-2023, 14:59   #46
Zeberson

Imię: Tomasz
Model: Focus
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2013

Wiec teraz ja odkopię temat ��
W grudniu 2022 zaczęło mi przeciekać połączenie między pompa a metalowym przewodem wychodzącym z niej.
Wymieniony przewód na nowy z aso ale pedał mi nadal wpadał.
Wymieniłem pompę bo była zapocona od strony pedału. Nadal to samo.
Wymieniony przewód plastikowy doprowadzający płyn do pompy.
Znowu ciekło z metalowego przewodu wiec wymieniony na kolejny.
Pedał nadal słaby i leci piana z układu.
Zakupione około 1.5 l płynu już łącznie.
Ostateczne kupiłem przyrząd do ciśnieniowego odpowietrzania. Od groma powietrza wywalio ale nadal pedał dobry tylko na kilka dni.
Pompa Valeo nie oryginał.
Czy ktoś się spotkał z tym ze pompa była słaba od razu czy mogę spoglądać w stronę wysprzeglika?
Proszę o pomoc bo już mam dość takiego zachowania sprzęgła.

Pozdrawiam.
Zeberson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2023, 19:46   #47
Seweryn Różycki
ford::beginner

Imię: Sew
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 tdci 120KM
Rocznik: 2018

Cześć, odgrzebuję wątek. Po wymianie pompki sprzęgła, wysprzęglika i kompletnego sprzęgła nie potrafię odpowietrzyć sprzęgła. Pedał ta jakby na ostatnich 2 cm przycina się i odbija po milisekundzie. Dodatkowo po uruchomieniu silnika bardzo ciężko wchodzą biegi - tak jakby nie wysprzęglało do końca. Czy ktoś miał podobny przypadek? Gdzie szukać rozwiązania? Jak to pieroństwo odpowietrzyć?
Seweryn Różycki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2024, 22:07   #48
Rovelove

Imię: Wojciech
Model: Focus MK II
Silnik: 1,8 TDI
Rocznik: 2010

Witam. Od 1,5 miesiąca mam podobny problem. Nowo kupiony Ford Tourneo Conect 1,0 ECO BOST (niech szlag trafi konstruktora tego silnika) rocznik 2014.
Otóż nagle pedał sprzęgła wpadł w podłogę. Brak możliwości zmiany biegów. Auto na warsztat - decyzja wymiana wysprzęglika.
Niestety problem powrócił. Mechanik podpytał w ASO - oczywiście mieli taki problem wymienili wszystko - sprzęgło, wysprzęglik, pedał sprzęgła itd i problem zniknął. Mechanik odpowietrzył układ i zamontował automatyczny odpowietrznik bo podobno nowe modele (od 2022) już odpowietrzenie mają.
Niestety problem powrócił. Z moich obserwacji wynika że jak jeżdzę po mieście to problem zanika - często używam sprzęgła i jakby samo się odpowietrza - natomiast mega problem zaczyna się jak przejadę 50 km na 6 biegu i pedał w podłogę - koniec jazdy, brak możliwości zmiany biegów.
Może ktoś dociekł o co chodzi ? Pozdrawiam.
Rovelove jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 21:10   #49
chicharito
ford::beginner

Model: ford focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Domyślnie nie odbija pedał sprzęgła

Witam. focus mk3 2016 r. diesel silnik 1.5
Około tydzień temu zauważyłem, że gdy silnik się rozgrzeje to nie odbija mi pedał sprzęgła. Mechanik wymienił pompkę sprzęgła i kazał dalej obserwować.
Na początku było ok, ale teraz jest sytuacja: po rozgrzaniu silnika pedał sprzęgła odbija przy zmianie biegów jednak gdy przytrzymam dłużej pedał np. dojeżdżając do skrzyżowania to zostaje nisko i muszę nogą podciągać (czasem sam odbije). Na postoju, na rozgrzanym silniku jak przytrzymam dłużej to normalnie odbija. Problem jest w czasie jazdy. Czy to może być wysprzęglik?? Dodatkowo pedał sprzęgła jest miękki i zmieniając biegi praktycznie dochodzi do podłogi.
chicharito jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania